Bu yıl 55. kez düzenlenecek ama aslında henüz 2 yaşında. Peki nereden çıktı bu Ulusal Yarışma? Adı Antalya ile özdeşleşmiş olan Altın Portakal Film Festivali’nin başına geçtiğimiz yıllarda neler geldi de ulusalı, uluslararası derken küskün sinemacılar, festival düzenleyen belediyeler, meslek örgütleri duruma müdahale etme gereği duydu ve ortaya birazdan hakkında merak ettiğiniz şeyleri okuyacağınız Ulusal Yarışma çıktı?
1. 2014’te neler oldu?
Hepinizin hatırladığı gibi Antalya Film Festivali, 2014 yılında Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek belgeselini yarışma programından çıkarmış ve açıkça sansür uygulamıştı. Birçok sinemacı da buna tepki göstermişti. Bu olaydan sonra Antalya (Altın Portakal) Film Festivali boykot edilen bir festivale haline gelmiş, bir nevi saygınlığını yitirmişti.
2. Kaan Müjdeci müjdeyi verdi.
Bütün bu olup bitenlere rağmen festival yönetimi sansür ve benzeri konularda sinemacılarla uzlaşmak yerine işleri ulusal yarışmanın tamamen kaldırılmasına kadar getirdi. Bu kararın sebebi konusunda yapılan açıklamalar tatmin edici olmaktan uzaktı. Herkesin içten içe emin olduğu sebepse ödül törenlerinde yapılabilecek konuşmaların, sinemacıların ülke gündemine dair yapabilecekleri açıklamaların birilerinin canını sıkabileceği korkusuyla bunu yarışmayı toptan kaldırarak engellemekti. Sivas filminin yönetmeni Kaan Müjdeci hem çok zekice hem de nüktedan bir tavırla bu ulusal yarışma yasağını delmenin bir yolunu buldu. Ve ortaya “Ulusal Yarışma” çıktı.
3. Geçen yılın jürisi
Geçen yıl ilk defa verilen ödüllerle yola çıkan Ulusal Yarışma Kadir İnanır, Sevin Okyar, Hülya Uçansu, Nihal Yalçın, Sarki ve Tayfun Pirselimoğlu’ndan oluşan bir jüri ile yılın yerli filmlerine ödüllerini dağıtmış ve sektöre umut, dayanışma, vizyon ve sansürsüz bir yaklaşım ilkelerini hayata geçirmişti.
4. Seyirciye hizmet, sinemaya destek!
Ulusal Yarışma’nın film gösterimler Beyoğlu Sineması’nda yapılmış, bu sayede yaşam mücadelesi veren sinemalarımıza da somut bir destek sağlanmıştı.
5. Jüri değerlendirme sisteminde değişiklik yapıldı.
Ulusal Yarışma jürisi bir başkan gözetmeksizin filmlere puanlar vermiş ve en yüksek puanı alan filmler kategorilere göre ödüllendirilmişti.
6. Bu yılın jürisin belli oldu.
Bu yıl da aynı heyecan ve ümitle yola çıkan Ulusal Yarışma 55. kez (aslında 2. kez) yılın filmlerini ödüllendirmeye hazırlanıyor. Bu yıl 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Ulusal Yarışma’nın yine son derece seçkin jüri üyeleri var: Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan’dan oluşan jüri önümüzdeki günlerde açıklanacak filmler arasından yaptığı seçimlerle ödüllerini dağıtacak.
7. 74 kişilik sinema emekçisi topluluğunun seçimleri
Ulusal Yarışma’da bu yıl ilk defa ön jüri sistemi uygulanacak. 54. Ulusal Yarışma’ya katılan film ekiplerinden toplam 74 kişi bu yılın seçkisini oluşturmak için ön jüride yer aldı ve bu isimlerden film önerisi istendi. Bu rakam her yıl bir önceki yılın film ekiplerinin katılmasıyla yıllar içinde artacak. Bundan sonraki senelerde de, o yıla kadar Ulusal Yarışma’ya katılmış tüm filmlerin ekipleri ön jüri görevini üstlenecek.
8. SİYAD da ödül veriyor.
2Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan’dan oluşan 55. Ulusal Yarışma jürisi En İyi Film, Yönetmen, Senaryo, Kadın Oyuncu, Erkek Oyuncu dallarında ödüller verilecek. Yarışma filmleri jüri üyeleri tarafından izlendikten sonra, her bir kategori için üyelerden filmlere puan verilmesi istenecek. Puanlar toplandıktan sonra her kategorinin kazananı belirlenecek. Değerlendirme, jüri üyelerinin filmler üzerine tartışarak uzlaştığı bir toplantı sonucunda değil puanlama sistemiyle yapılacak.
1999’dan bu yana Antalya Film Festivali’nde Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği – ÇASOD tarafından verilen Yıldırım Önal Anı Ödülü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ulusal Yarışma’da takdim edilecek. Sinema Yazarları Derneği ise üç kişiden oluşacak jüriyle SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek.