Farklı ülkelerde yaşayan insanların gelenek ve görenekleri de birbirinden farklılık gösteriyor. Bu durum ise ülkelerde sokaklara, caddelere ve mimari yapılara yansıyor. Yeni bir ülkeye seyahat ettiğimizde o ülkenin kültürü ile ilgili bilgi edinmeye çalışmayız. Oysaki diğer ülkelerde görülebilecek çok farklı şeyler var. Kültürümüzde kabul ettiğimiz bazı şeyler, diğer ülkelerde olağan dışı kabul edilebilir veya bunun tersi de olabilir. Ancak bu tip bilgileri edinmek her zaman için yararlı. İşte diğer ülkelerde oldukça sık görülen ancak bize göre olağan dışı olan 11 şey…
1. Japonya’da, birçok caddenin adı yoktur
Japonya’da sokak isimleri yerine blok ve bölüm numaraları kullanılıyor. Bu yüzden orada “6. blokta çalışıyorum” veya “3. bölümde yaşıyorum” gibi şeyler duymak oldukça yaygın. Bu kuralın ana caddeler ve otoyollar gibi bazı istisnaları bulunuyor.
Bu sistem ilk başta oldukça kafa karıştırıcı görünebilir, ancak bir haritanız varsa, birkaç saniye içinde ihtiyacınız olan bloğu bulmak oldukça kolay. Şüphesiz bu yöntem sokak isimlerini aramaktan çok daha kolay ve hızlı.
2. Perdeler İskandinavya’da bir tabu
Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerinde, pencerelerde nadiren perdeler görürsünüz. Özellikle İskandinavya’da perde kullanımı bizim ülkemizdeki kadar yaygın değil. Tabii mahremiyet kavramı ne olacak diye düşünebilirsiniz. Ancak gerçek şu ki orada insanlar birbirlerinin alanına saygı duyar ve hiç kimse bir başkasının penceresinden bakıp evini gözetlemez.
3. Singapur’da halk çamaşırlarını bambu direklerle kurutuyor
Singapur sayısız sıra dışı turistik mekanı ile ünlü. Güney Asya’nın en güzel yerlerinden biri olan Singapur’da halk çamaşırlarını bambu direklerinde kurutuyor. Aslında çamaşır ipi yerine bambu direklerini kullanılıyorlar. Bazı yerlerde ise bu bombu direkleri plastikleriyle değiştirilmiş durumda.
4. Hollanda dünyanın en dik merdivenlerine sahip
Son derece dik merdivenler Hollanda evlerinin imzası diyebiliriz. Bu tip mimariye sahip evlerin yapılma nedeni ise olası bir sel ihtimaliydi. Sel durumda hayatta kalmak için merdivenler oldukça dik yapılıyordu.
5. Brezilyalı kadınlar tüylerini almak yerine onları sarartıyor
Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar vücutlarındaki tüm tüylerden kurtulmaya çalışırken, Brezilyalılar, aksine, sarı tüylerin bir güzellik işareti olduğunu düşünüyorlar. Tüylerini almak yerine genellikle kullandıkları özel bir karışımla onların rengini açıyorlar.
6. Japonya’da bazı kişiler ahşaptan yapılmış ofuro banyoları kullanır
Japonya’dan bir başka harika, ahşaptan yapılmış olan ofuro banyoları. Her Japon dairesinde ofuro banyoları bulabilirsiniz. Bazı Japon aileler bu banyoları kullandıktan sonra içerisindeki suyu çamaşır yıkamak için de kullanabilir. Küvvet formunda olan ofuro banyoları, suyu sıcak tutmaya yarayan ahşap bir kapakla kapanır.
Geleneklere göre, tüm aile üyeleri suyu değiştirmeden sırayla ofuro banyo yaparlar, bu nedenle banyodan keyif almadan önce her zaman duş alırlar.
7. Kolombiya’da sıcak çikolata, içinde tuzlu peynir dilimleri ile servis edilir
Kolombiya’da insanların çikolataya karşı özel bir tutumu var. Sıcak çikolata yanında tuzlu peynir ile servis edilir ve bu şekilde tüketilir. İkisinin uyum sağlamayacağını düşünebilirsiniz ancak pek çok turiste göre bu oldukça lezzetli bir deneyim.
8. Fransa’da süt oda sıcaklığında servis edilir
Süpermarketlerde sterilize edilmiş ve ultra pastörize edilmiş olarak çeşitli sütler bulabilirsiniz. Ancak çoğu Fransız mağazası sadece ultra pastörize süt satıyor. Bu nedenle, Fransa’da buzdolabında süt bulundurmak olağan dışı. Hatta pek çok insan sütü dolaba koyduğunda tadının bozulduğunu düşünüyor.
9. Güney Kore’de kırmızı mürekkep bir tabu
Güney Kore’de, kişinin adını kırmızı mürekkep kullanarak yazmak, bu kişinin vefat ettiği anlamına gelir. Bu yüzden turistler bir tebrik kartı imzalamak için bir kalem seçerken çok dikkatli olmalı.
10. Danimarka’da bebeklere isim koymak için onay almak şart
Danimarka’da bir aile bebeğine yaratıcı bir isim koymak isterse bu konuda çeşitli engellerle karşılaşıyor. Çünkü Danimarka Hükümeti bebeklere konulacak isimleri belirlemiş durumda. Hükümet tarafından hazırlanan listede 24 bin isim bulunuyor ve bunlardan birini seçmeniz isteniyor.
11. İsviçre’de saat 22.00’den sonra sifon çekilmiyor
İsviçre’de akşam saat 10’dan sonra sifon çekmek yasak. Bu yasağın nedeni ise ülkede uyku kalitesine çok önem verilmesi. Bu nedenle bir yeri kiralayacağınız ya da bir yerde konaklayacağınız zaman sözleşmede ‘gece yarısı ile sabah 06:00 arası sifon çekmek yasak’ olarak yer alıyor.
Kaynak: 1