Günümüzde uçaklar, trenler ve otomobiller bizi adlandırabildiğimiz her yere götürebilir. Peki bu ülkelerin isimlerin kökenlerini biliyor muyuz? Bugün size kıtaların görselleriyle ülkelerin isimlerinin yerine anlamlarını göstereceğiz ve pek çok ülkenin anlamını açıklayacağız. Elbette her ülkenin anlamı, (özellikle pek çok farklı çeviriden geçtikten sonra) yoruma açıktır. Ancak her şeye rağmen ülkelerin isimlerinin anlamlarını öğrenmek gerçekten merak uyandırıcıdır. Sizler için ülkelerin isimleri nereden geliyor ve ülkelerin isimlerinin anlamı nelerdir bu listede bir araya getirdik. İşte ülke isimlerinin anlamları.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Türkiye’den Fransa’ya: Birden Fazla Kıtada Toprağı Olan 13 Kıtalar Arası Ülke”
Kuzey Amerika
Kanada
Ülke isimlerinin anlamları listemizin başında Kuzey Amerika’da bulunan Kanada yer alıyor. Kanada’nın adı yerli Huron halkının kullandığı dilden türetilmiştir. Kanata, İrokua dilinde köy veya yerleşim yeri anlamına gelir.
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri isim konusunda oldukça sadedir. Çünkü anlamı aynı okunduğu gibidir. Amerika Birleşik Devletleri, İtalyan kaşif Amerigo Vespucci’nin adından geliyor. Kendisinden önce Columbus gibi kâşifler Amerika kıtasına adım atsa da hepsi bu kıtayı Asya’nın bir parçası olarak düşünüyordu.
Meksika
Meksika’nın ismi, yerli Nahuatl dilinden gelir ve “Mēxihco” kelimesinden türemiştir. Nahuatl dilinde “Mēxihco”, Aztek İmparatorluğu’nun başkenti olan ve günümüzde Meksiko Şehri olarak bilinen Tenochtitlan bölgesini ifade ederdi.
“Mēxihco” kelimesinin kökeni konusunda çeşitli teoriler vardır, ancak en yaygın kabul gören açıklamalardan biri, “Mēxtli” veya “Mēztli” (Ay tanrısı) ve “xictli” (göbek, merkez) kelimelerinin birleşiminden oluştuğudur. Bu durumda “Mēxihco”, “Ay Tanrısı’nın merkezi” veya “Ay’ın göbeği” anlamına gelir. Başka bir teoriye göre ise, “Mēxihco” kelimesi, “Metztli” (Ay) ve “co” (yer, bölge) kelimelerinden türemiştir ve “Ay’ın bulunduğu yer” anlamına gelir.
Güney Amerika
Brezilya
Brezilya’nın adı aslında Terra do Brasil’den (Brezilya toprakları) kısaltılmıştır. Brezilya ağacı veya bakam, 16. yüzyılın başlarında oldukça değerliydi. Avrupa tekstil endüstrisi için kırmızı boyalar üretmek için kullanılırdı. Dolayısıyla bu ağaca “köz gibi kırmızı” lakabı verildi. Bu ağacın bolluğu ve bereketi nedeniyle ülkeye Brezilya ismi verildi.
Uruguay
Uruguay isminin kökeni, yerli Guaraní dilinden gelmektedir. “Uruguay” kelimesi, Guaraní dilinde “uru” (bir tür kuş) ve “gua” (menşei) sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve “kuşların nehri” veya “kuşlar diyarı” anlamına gelir. Uruguay Nehri, ülkenin ismini almasına neden olmuştur ve ülkenin doğusundan geçerek Atlantik Okyanusu’na dökülmektedir. Bu nehir, yerli halk tarafından Uruguay olarak adlandırılmış ve zamanla tüm ülkeye bu isim verilmiştir.
Venezuela
Venezuela, İtalya’nın Venedik şehrine benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır ve bu sebeple “Küçük Venedik” unvanını kazanmıştır.
Kolombiya
Ülke isimlerinin anlamları listemizde Kolombiya ile devam ediyoruz. Kolombiya, başlangıçta İspanyol sömürgesi olduğu için “Yeni Granada” olarak adlandırılmıştır. Daha sonra ise “Land of Columbus” yani, Kolomb’un Ülkesi veya Kolombiyalıların ülkesi adını kullanmıştır.
Arjantin
Topraklarının büyük bir kısmı Güney Amerika’da bulunan Arjantin’in anlamı oldukça şiirseldir. Ülkenin ismi, ‘Gümüş Nehri’nin Kenarındaki Ülke’ anlamına gelir.
Avrupa
Fransa
“Frankların Ülkesi” veya “Vahşilerin Ülkesi” anlamına gelen Fransa, adını Latince francia kelimesinden alır. Bu kelimenin kökeni cesur veya vahşi anlamına gelen eski Almanca franka kelimesine kadar uzanır.
İtalya
Akdeniz kıyısındaki çizme biçimli ülke İtalya’nın adı; ‘buzağı, dana’ veya ‘boğanın oğulları’ anlamına gelen Latince vitulus kelimesinden geliyor. Başka bir düşüncede ise ülke adının “ışık ülkesi” anlamına gelen diovi-telia ifadesinden geldiği öne sürülüyor.
Makedonya
Ülke isimlerinin anlamları listemizde yer alan Makedonya’nın adı, ülkede yaşayan insanların boyunu tanımlayan ‘Uzun Boylu İnsanların Ülkesi’ anlamına gelir.
Andorra
Ülkelerin isimlerini insanlar ve iklimler kadar coğrafyada etkiliyor. Bunun en iyi örneklerinden biri de Andorra. Andorra’nın adı, ‘Çalılarla Kaplı Topraklar’ anlamına geliyor.
Norveç
Norveç’in ismi, eski bir Viking rotasına atıfta bulunan ‘Kuzey Yolu’ veya ‘Kuzey Ülkesi’ anlamına gelir.
Galler
Galler’in ismi, Anglo-Sakson olmayan bir yer için kullanılan Wilisc (Wales) veya daha doğrusu ‘Yabancılar Ülkesi’ teriminden gelir.
Asya
Çin
“Çin” isminin kökeni, Sanskritçe’de kullanılan “Cina” kelimesine dayanır ve bu kelime de MÖ 3. yüzyılda hüküm süren Qin Hanedanı’ndan (秦) gelir. Qin Hanedanı, Çin tarihindeki ilk imparatorluk hanedanlarından biriydi ve büyük ölçüde ülkeyi birleştirdiği ve Çin Seddi gibi büyük yapılar inşa ettiği için bilinir.
Batı dillerinde kullanılan “China” kelimesi de benzer şekilde Qin Hanedanı’ndan türetilmiştir. Bu isimler, Çin medeniyetinin bu hanedanlık döneminde diğer toplumlar tarafından tanınmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, “Çin” ismi, tarihsel ve kültürel olarak önemli bir hanedanın adından türetilmiştir ve günümüzde ülkenin tümünü ifade etmek için kullanılmaktadır.
Hindistan
Hindistan’ın (India) adı Yunancadan gelir, ancak aynı zamanda her ikisi de İndus Nehri’ne atıfta bulunan Sanskritçe Síndhu’dan da gelir. Bharat, Hindistan Cumhuriyeti için bir diğer resmi ve tarihsel olarak önemli isimdir ve Hindistan için alternatif bir isimdir, ancak kullanımı bağlama ve dile bağlıdır.
Türkiye
‘Türk’ ya da ‘Türük’ kelimeleri, Göktürkler’in kullandığı Göktürk alfabesi ile dikilen Orhun Yazıtları’nda bulunuyor. Kadim bir milleti tanımlamak için kullanılan bu ifadenin yanında -iye eki bulunuyor. Bu ek Farsçada “ikamet” anlamına gelen -estan -stan ifadesinden geliyor. Yani Türklerin yaşadığı yer, Türklerin memleketi, Türklerin ikamet ettiği topraklar gibi bir anlamı bulunuyor.
Katar
Katar isminin kökeni, Arapça’da “قَطَر” (Qatar) olarak yazılır ve “Katara” kelimesinden türediği düşünülmektedir. “Katara” ismi, Yunanlı coğrafyacı Ptolemy’nin MS 2. yüzyılda yazdığı haritalarda Pers Körfezi’ndeki bir bölge olarak geçmektedir. Bu haritalarda “Katara” olarak adlandırılan yer, günümüzde Katar’ın bulunduğu yarımadayı ifade eder.
Okyanusya
Avustralya
Avustralya’nın güney toprakları, ismi bakımından oldukça coğrafidir ve Latince “güney” anlamına gelen australis kelimesinden türetilmiştir. Kaşif Matthew Flinders, ismi 1804’te bildiğimiz şekliyle popülerleştiren kişi oldu.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda’nın Maori dilindeki adı Aotearoa’dır ve en yaygın olarak “uzun beyaz bulut” olarak tanımlanır. Yeni Zelanda ise Hollandalı kartograflar tarafından, Hollanda’da bulunan Zealand adasına ithafen konulmuştur. Uzun bir süredir Yeni Zelanda’nın isminin resmi olarak Aotearoa olarak değiştirilmesi tartışılıyor.
Afrika
Mısır
Egypt (Mısır) ismi Antik Yunanca Aiguptos ve Latince Ægyptus kelimelerinden gelir ve ayrıca hūt-kā-ptah’tan (Ptah’ın Ruhu Tapınağı) türemiştir. Ülkenin Antik Mısır ismi km.t’ydi (telaffuzu “kemet”) ve muhtemelen Nil vadisinin verimli topraklarından dolayı “kara toprak” anlamına geliyordu. Günümüzde Mısır’ın resmi ismi Jumhūrīyat Miṣr al-ʻArabīyah veya “Mısır Arap Cumhuriyeti”dir.
Güney Afrika
Güney Afrika, coğrafi konumu nedeniyle uygun bir şekilde adlandırılmıştır. Ancak ilginçtir ki, İngilizce, Afrikaanca, Venda dili, Tsonga dili ve Nguni ve Sotho dilleri de dahil olmak üzere ülkenin 11 resmi dilde farklı isimleri vardır.
Cezayir
Ülke isimlerinin anlamları listemizde yer alan Cezayir’in iki farklı anlamı olduğu düşünülmektedir. İlki, Arapçada yarımada anlamına gelen ‘cezire’ sözcüğünden geldiği düşüncesidir. Diğer düşünceye göre ise, Osmanlı döneminde suçlular imparatorluktaki en uzak topraklara sürgün edilirdi ve Cezayir bu topraklardan biriydi. Cezayir adının ‘ceza yeri’ isminden gelerek bugünkü halini aldığı düşünülüyor.