Gazeteci Gökmen Ulu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı video ile sosyal medyanın gündemine oturan gazeteci Uğur Dündar, bir yolsuzluk haberini daha ortaya çıkarmak için gittiği evin bekçisiyle önce kısa süreli ağız dalaşına giriyor. İzletinin ilerleyen saniyelerinde bekçinin kendisine saldırmasına sert karşılıklar veren Dündar’ın fiziksel üstünlüğünün avantajını kullandığı görülüyor.
Bu görüntülerden sonra Uğur Dündar ile ilgili bir derleme yapalım, hem kendisini daha yakından tanıyalım hem de Türkiye’nin en iyi gazetecileri arasında görülmesinin nedenlerini ortaya koyalım istedik. Karşınızda Türkiye’nin en güvenilir gazetecilerinden Uğur Dündar…
Uğur Dündar Kimdir?
Klasik bir girişle biyografisini kısaca anlatacağımız Uğur Dündar, 28 Ağustos 1943 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Henüz 10 yaşındayken şahit olduğu, merkez üssünün Çanakkale Yenice-Gönen olduğu depremde evlerinin ağır hasar alması sonucu bir süre çadırda kalarak hayata dair ilk zorlu sınavlarından birini verdi. Depremde Dündar’ın ailesinin eviyle birlikte 6750 yapı ya ağır hasar görmüş ya da yıkılmıştı.
Depremzede Dündar ailesinin kızı Ayten, o soğuk çadır günlerinde kalp romatizmasına tutuldu ve 22 yaşındayken hayatını keybetti.
Polis çocuğu olan Dündar, babasının atandığı 1958 yılında Karagümrük semtine geldi. Dündar’ın Müjdat Gezen ile arkadaşlığı bu yıllara dayanıyor.
Ünlü Vefa Lisesinin mezunları arasında yer alan gazeteci, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi. Dündar’ın ders aldığı hocalarından biri 1 Şubat 1979’daki saldırıda katledilen basın şehidi Abdi İpekçi’dir.
Cankurtaranlıktan ilaç temsilciliğine ve TRT’ye uzanan yolda Uğur Dündar
Askerlik görevini bitirmesinin ardından Milliyet gazetesine başvuruda bulunan Dündar, yeterli kontenjan olmadığı gerekçesiyle gazeteye giremedi. Girdiği sınavlarda gösterdiği başarı sayesinde Etibank Bankacılık İstihbarat Müdürlüğü bünyesinde işe başladı. Ancak bir süre sonra aldığı teklife sıcak bakan Dündar, kısa süre içinde kararını verip teklifi kabul ederek ilaç temsilciliğine soyunduysa da burada istediğini bulamadı ve işten ayrılma kararı aldı.
Takip eden dönemde TRT sınavlarına girmek için fırsat kollayan Dündar, 1970’teki TRT sınavında aradığı fırsatı buldu. Sınavı kazanınca kuruma yerleşmeyi başardı. O, TRT’nin televizyon yapımcısıydı artık.
Maraton yeni başladı: Bir Uğur Dündar kolay yetişmiyor
İngiliz kökenli olan BBC’nin yine 1970’teki “Televizyonda Yapım ve Yönetim” kursuna kayıt yaptıran Dündar, Türkiye’nin güvenilir gazetecilerinden biri olma yolunda, çıkması gereken basamakları gayet hızlı fakat hak ederek çıkmaya başladığı yılları yaşamaya başlamıştı.
Yaklaşık 19 yıl boyunca TRT bünyesinde çalışan Uğur Dündar, takvimler 1986 yılını gösterirken Hürriyet’te yazmaya başladı. Dündar, gazeteciliğin duayen isimlerinden biri olarak görülmekle birlikte ülkemizdeki araştırmacı televizyon gazeteciliğinin en önemli isimlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Sinemada Uğur Dündar
Beyaz Perde’ye uzak kalamayan Dündar’ın başrolünü Hülya Koçyiğit’le paylaştığı ve Adile Naşit’in de yardımcı kadın oyuncu olduğu “İşte Hayat filminde “Gazeteci ve Televizyon Sunucusu Uğur Dündar”ı oynadı.
Televizyon dizilerinde de sıklıkla karşımıza çıkan Dündar’ın rol aldığı televizyon programları arasında; “Olacak O Kadar (1989), Yılan Hikayesi (1999), Üvey Baba (2000), Benim Annem Bir Melek (2009), Dersimiz Atatürk (2010), Diktatör Adolf Hitler’in Hayatının Esrarengiz Yönleri (2015) bulunuyor.
Adıyla özdeşleşen Arena’yı 28 yıl önce sunmaya başladı
Yakın tarihin pek çok konusunun işlendiği Arena, 1992 yılında yayın hayatına başladı. Dündar bu programda, yolsuzluk dosyalarını işlemekle birlikte dönem dönem siyasileri de ağırlayarak Türkiye’nin tarafsız habercilik ve güvenilir gazetecilik konularında akla gelen isim olmanın hakkını verdi.
Gönderildiği Almanya’dan döndüğünde verilen harcırahı iade etmek istemesi olay oldu
Bir program kapsamında TRT tarafından Almanya’ya gönderilen Uğur Dündar, orada 10 bin Mark’lık yurt dışı harcırahından harcamadığı 3 bin Mark’ı kanala iade etmek istedi. Ancak böyle bir iadenin ilk kez gerçekleşmesi karşısında dumur olan kanal yetkilileri mevzuatta yer almayan bir durum olduğunu ve Dündar’ın Merkez Bankasına gitmesi gerektiğini bildirdiler.
MB’nin yolunu tutan Dündar, 3 saatlik bir uğraşının ardından parayı yatırdı ancak bir televizyon programında anısı anlatırken şu sözleri söylemekten geri kalmadı:
“…Sabah 09.30’da Ulus’taki Merkez Bankasına gittim. 12.00’de işlemleri tamamladım ve vezneye parayı yatırdım. Tam çıkıyorum, şöyle geriye dönüp bir baktığım büyük salondaki herkes masalara kapaklanmış arkamdan gülüyor.”
Bir canlı bombanın evine yapılan polis baskınında polisin tutumunu değerlendirdiği o anlar
Trabzon’dan Soçi Limanı’na gitmek üzere 16 Ocak 1996 tarihinde denize açılan Avrasya Feribotu, 9 Çeçen eylemci tarafından rehin alındı. Dünyanın gündemine bir anda oturan bu olayın ardından Dündar’ın helikopterden feribota atladığı görüntüler hafızalara kazındı
Dolmabahçe Sarayı’nda ortaya çıkardığı rezalet uzun yıllar boyunca konuşuldu
Yıllar sonra Prof. Dr. İlber Ortaylı ile aralarında yeniden tartışma konusu olacak “Dolmabahçe Sarayı” haberi, yayımlandığı 1988 yılından sonra uzun zaman konuşulmuştu. Yapının, harap edilmesi, soyulması tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarılmıştı.
TRT arşivinden görüntüler: Eroin kaçakçısı Dündar karşısında
Dündar’ın mikrofonu “herkesin hobisi olduğunu” anlayan zengin çocuğuna uzanıyor
https://www.youtube.com/watch?v=-NqklUZ74Bs
Esrara “koyun” denildiğini Melek Hanım’la konuşan Dündar sayesinde öğrenmiştik
Uğur DÜndar ve kelimeleri tersten söyleyen çocukla ilginç diyaloğu hiç unutulmadı
8. kata gazete atabilen adamı Türkiye’ye Uğur Dündar tanıttı
Tüp içen çocuğu hatırladınız mı?
https://www.youtube.com/watch?v=yTDM-uGwrYA
Bonus
https://www.youtube.com/watch?v=9PSCw-_zuOc
Uğur Dündar’ın gündem olan o yumruklu kavganın uzun ve küfürlü kısımlarını kestiğimizde elimizde kalan birkaç saniyelik görüntülerini izlemek isterseniz.