Avrupa’da UEFA’ya bağlı 55 milli takım, bu sezondan itibaren UEFA Uluslar Ligi’nde mücadele edecek. 4 farklı ligde yer alacak ülkeler aralarında yaptıkları mücadele sonrasında kendi liglerinde ilk 4’e girmeye çalışarak, Avrupa Şampiyonası biletini almak için yarışacaklar.
Oldukça farklı bir sistemde uygulanacak karşılaşmalar için UEFA’nın resmi sitesinden yapılan açıklama şöyle:
“Uefa ve paydaşlarını futbolu milli takımlar düzeyinde daha fazla anlamı olmasını istiyor. Federasyonların, koşların, sponsorların ve sporcuların hazırlık ya da dostluk maçlarının milli takımlar için çok önemli olmadığı eleştirilerini de göz önüne alıyor.”
Format küme düşmek ve küme yükselmek üzerine kurulu olacak. UEFA böylece rekabet seviyesini en üst düzeye çekmek istiyor. Karmaşık bir sisteme kurulu sistemi bir de böyle inceleyelim.
55 ülke 4’er lige ayrılacak. A,B,C ve D liglerinde ülke puan sıralamasına göre yer alacaklar
Listenin tepesinde, yani A Ligi’nde 12 takım yer alacak.
B Liginde de 12 milli takım yarışacak.
C Ligi’nde 15 milli takım olacak.
D Ligi’nde 16 milli takım mücadele edecek.
Her Lig kendi içinde 4 gruba bölünecek
Örneğin A Ligi’ni ele alırsak; 12 takım, 3’er takımlı gruplara dağıtılacak.
A Ligi 1. Grup: Almanya, Fransa, Hollanda
A Ligi 2. Grup: Belçika, İsviçre, İzlanda
A Ligi 3. Grup: Portekiz, İtalya, Polonya
A Ligi 4. Grup: İspanya, İngiltere, Hırvatistan
A Ligi’ndeki grupları 1. olarak bitiren ülke, UEFA Uluslar Lig Şampiyonu olmak için mücadele edecek
Gruplarını lider olarak bitiren ülkeler bir üst lige çıkacak ve grup sonuncuları lig düşecek.
B, C ve D Ligi’nde mücadele edecek ülkeler, eğer kendi gruplarını 1. bitirdikleri takdirde bir üst ligde yarışmaya hak kazanacaklar.
A, B ve C Ligi’nde oynayan milli takımlar gruplarını sonuncu bitirirlerse bir alt lige düşecekler.
Liglerde en çok puana sahip 4 ülke eğer Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazanamadıysa kendi aralarında oynayacakları play-off maçları sonrası bu şansı tekrar elde edebilecekler
Burada lig ve grup kavramı çok önemli. Liginde en fazla puan toplayan 4 takım, Avrupa Futbol Şampiyonası’na gidememesi halinde ekstra bilet olarak kendi aralarında yapacakları maçlarda birinci olurlarsa turnuvaya gidebilecek.
Gördüğünüz gibi grup birinciliği play-off’larda oynamak için yeterli değil. Play-off hakkını elde etmek için ligde ilk 4’e girmeniz gerekiyor.
Grup birinciliği size sadece bir üst lige çıkma fırsatı veriyor.
Avrupa Şampiyonası elemeleri devam edecek, Avrupa Uluslar Ligi bir nevi hazırlık maçlarını daha prestijli ve rekabetçi yapmak için tasarlanmış
Avrupa Şampiyonası elemeleri aynı şekilde devam edecek ve gruplarını ilk 2 sırada bitirecek ülkeler Avrupa Şampiyonası’nda oynamaya hak kazanacak.
Avrupa Uluslar Ligi’nde, her ligde en çok puan toplayan 4 takım aralarında play-off oynayarak katılma şansı elde edecek. Grubunu ilk 4’de bitiren takım Avrupa Şampiyonası’na katılıyorsa sıralamada bir alt sırada olan takıma hakkını devredecek.
Bazı gruplar 3 takımdan oluşurken, bazılarında 4 takım mücadele ediyor
Asimetrik bir düzende kurumuş olan liglerde oynayacak ülkeler hem gruplarında hem de liglerinde birinci olmaya çalışacaklar.
A Ligi
1. Grup: Almanya, Fransa, Hollanda
2. Grup: Belçika, İsviçre, İzlanda
3. Grup: Portekiz, İtalya, Polonya
4. Grup: İspanya, İngiltere, Hırvatistan
B Ligi
1. Grup: Slovakya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti
2. Grup: TÜRKİYE, İsveç, Rusya
3. Grup: Avusturya, Bosna-Hersek, Kuzey İrlanda
4. Grup: Galler, İrlanda Cumhuriyeti, Danimarka
C Ligi
1. Grup: İskoçya, Arnavutluk, İsrail
2. Grup: Macaristan, Yunanistan, Finlandiya, Estonya
3. Grup: Slovenya, Norveç, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi
4. Grup: Romanya, Sırbistan, Karadağ, Litvanya
D Ligi
1. Grup: Gürcistan, Letonya, Kazakistan, Andorra
2. Grup: Belarus, Lüksemburg, Moldova, San Marino
3. Grup: Azerbaycan, Faroe Adaları, Malta, Kosova
4. Grup: Makedonya, Ermenistan, Liechtenstein, Cebelitarık
UEFA Uluslar Ligi’nde oynanacak top oldukça şık bir tasarıma sahip
Adidas’ın üreticiliğini üstlendiği top UEFA Uluslar Ligi logosuna ilham vermiş. 2018 Dünya Kupası topuyla aynı teknik özelliklere sahip. Gümüş ağırlıklı renklere sahip topa sahip olmak için 150 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor.
Avrupa Uluslar Ligi ile birlikte yeni problemlerin de ortaya çıkacağı düşünülüyor. Daha çok izlenme oranı ile birlikte büyüyen gelirler bununla birlikte yeni prim kavgalarına sebep olabilir
Danimarka Milli Takımı buna ilk örnek. Futbolcular ile federasyon arasında çıkan ticari anlaşmazlıklar nedeniyle Danimarka birinci ve ikinci ligden futbolcularla sahaya çıktı.
Danimarka Futbol Federasyonu (DBU), alt liglerden ve Futsal Milli Takımı oyuncularından alternatif bir milli takım ile çıktığı Slovakya maçında 3-0 sahadan yenik ayrıldı.
Teknik direktör Age Hareide ve yardımcısı Jon Dahl Tomasson, kendi seçmedikleri takımın başında durmak istemediler ve onların yerine 2 maçlığına milli takım teknik direktörü olarak John Jensen maça çıktı.
UEFA’nın sponsorluk ve yayın hakları gelirini yükseltmek için adım attığı bu uygulama sonrasında milli takımlar da aynı zamanda futbolcuların para kazanacağı yerler haline gelecek ve bu sebeple birçok ülkede futbolcular gelen bu paydan faydalanmak isteyecekler.
UEFA’nın getirdiği bu yeni uygulamada Milli Takımımıza başarılar diliyoruz!