Özellikle 1930’lardan 70’lere kadar geçen süreçte popülerliğini yitirmeyen ve alt kültür sevenler tarafından sıkça tercih edilen ‘Pulp’ Türkçe karşılığıyla ‘Ucuz’ romanlar neredeyse bir devrin müptelası olduğu eserlerdi. Evet ismi bizlere oldukça tanıdık geliyor. 1994’de Quentin Tarantino’nun sinema dünyasına kazandırdığı en önemli filmlerden olan Pulp Fiction, her ne kadar filmiyle bu kültürün ismini geride bıraksa da özellikle Alt Kültür sevenlerin unutamadığı birkaç ucuz roman hala mevcut.
Bir dönem ucuzluğu ile okuyucuları mest eden bu eserler günümüzde klasik kitaplara göre daha pahalı bir fiyata satılıyor. Bunun nedeni kült ve tarihi olmaları olarak da gösterilebilir. Ucuz Romanların birçoğu kısa öyküler olarak birçok dergide de kendilerine yer buldular.
Fortress Of Solitude – Yalnızlık Kalesi 1938
Henry W. Ralston ve editör John L. Nanovic’in yarattığı ve zamanın en ünlü serilerinden biri olarak göze çarpan Doc Savage’in sürükleyici ve gizemli bir macerası: Yalnızlık Kalesi, birçok dergide ve hikaye olarak kendisine sadık bir okuyucu kitlesi oluşturmayı başarmıştı.
Shock – Daha Ölümcül Bir Aşk Yok 1940
Yine bir başka dergiye göz gezdiriyoruz. Shock adındaki bu dergide birçok detektif hikayesi yayınlanıyordu. Onlardan en önemlisi de kuşkusuz Daha Ölümcül Bir Aşk Yok’du. Derginin detektif serileri en son 500 dolar gibi bir fiyata satılıyordu.
Illicit Honeymoon – Kanunsuz Balayı 1948
Lois Bull tarafından yazılan Kanunsuz Balayı dönemin birçok yasak aşkına dem vuran ve kendisine özel okuyucu kitleyi kazanmış bir alt kültür eseriydi.
Three Man and a Mistress – Üç Adam Bir Metres 1950
Florance Stonebraker’in yazdığı etkileyici illüstrasyonlar ile desteklenen roman, döneme ‘bakın bu işler görsellerle de büyüleyici olabiliyor’ mesajları veriyordu. Roman alt kültürden erotik romanların en çarpıcı örneklerinden biriydi.
Ölüler Ölemez – Detective Tales Stories 1950
Gizemli detektif hikayelerinin parladığı dönem alt kültür kelimenin tam anlamıyla popülariteyi alttan alttan kaynatıyordu. Dedektif Öyküleri dergisinde Joel Townsley Rogers’ın yazdığı bu hikaye ise yılın gizem roman ödülüne layık görülmüştü.
Sheena 1951
Ormanlar Kraliçesi Sheena’nın maceralarının işlendiği dergi ilk yıllarında bir çeşit çizgi roman formatında ilerlese de daha sonra öykü formatında basıldı. Bu ucuz romanların ‘bakın gizem ve aşktan daha farklı işler de yapıyoruz’ deme şekliydi.
Trendeki Yabancılar – Strangers on a Train 1951
Agatha Cristie’den hallice başarılı bir hikaye olan Strangers on a Train, bir müddet sonra Alfred Hitchcock’un ellerine alarak şekillendirip beyaz perdeye uyarladığı romanda trende tanışan iki yabancının işleyeceği çapraz cinayet konu alınıyor. Hikayenin yazarı ise Patrica Highsmith
Birkaç Cinayetle Birlikte – With Murder for Some 1954
H.C. Huston’un yazdığı bu roman ise okurken insanı cesaretlendiren türden bir eser. Ölümle randevuya korkusuz şekilde bir adamın gizemlerle dolu öyküsünün anlatıldığı roman, epik türe baskınlığıyla göze çarpıyordu.
Beyond The Black Horizon – Siyah Ufuğun Ötesinde 1955
Bu kez sizleri bilim kurgu dergisinde yer alan ve geleceğin dünyalarına giden distopik bir eserle tanıştıralım sizleri.
Till Death Do Us Part – Ölüm Bizi Ayırana Dek 1959
Louis Trimble tarafından yazılan bu roman çok bilindik aşk romanının daha kısa öyküleştirilmiş hali. Kısaca aslında bir deneme de diyebiliriz.
Playback 1960
Hitchcock ile senaryo çalışmalarıyla dikkat çeken ve yazdığı Amerikan dedektif romanlarından tanınan usta isim Raymond Chandler’in sert, çelik mizaçlı ve yalan sevmez karakteri Dedektif Philip Marlowe’un içinde geçtiği başka bir hikaye olan Playback, Chandler’in daha ürkünç bir seviyeye geçmeden önceki son eseri olarak dikkat çekiyor.
Witch with Blue Eyes – Mavi Gözlü Cadı 1962
Curt Donovan’ın yazdığı bu hikayede sahip olunması kolay olsa da elde tutulması zor olan bir kadının hayatına tanıklık ediyoruz.
Virgin Sex Slaves Of Arabia’s Whip-Mad Sheik – Arabistan’ın Kamçılı Çılgın Şeyhinin Bakire Seks Köleleri
Dönemin özellikle erkeklere hitap eden bir dergisinde yer alan bu öyküde Arap Yarımadası’ndaki fahişelerin hayatlarına göz atabiliyoruz.
El Hombre Que Ya Murio – Zaten Ölü Olan Adam 1965
Pulitzer ödüllü Brezilyalı CIA ajanı Brigitte Montfort’un 1965-1992 arasında 500’den fazla macerası yayımlandığı hikayelerden en fazla göze çarpanı şüphesiz ‘Zaten Ölü Olan Adam’ romanıydı.
Please Don’t Eat The Neighbors – Lütfen Komşularınızı Yemeyin 1970
Ve son olarak Jonathan Everest’ten yetişkinler için yazılmış, uyumadan önce okunması gereken baş ucu kitabı. Ucuz romanların son dönemlerine girildiğinde okunan en fazla eserlerden biri olması da dikkat çekici özelliği oldu.