Malum, 2020 yılı bize pek şans getirmedi. Dünyayı sarsan Coronavirüs yüzünden, kimisi yurt dışı eğitimi hayali, kimisi iş seyahati için uçacakken, yurt dışı uçuşları bir bir iptal edilmeye başladı. Yolcuların çoğu, uçuş iptali ve gecikmesi durumunda, kendilerine tanınan yolcu haklarından habersiz. Birçoğu tek başına para iadesi için uğraşsa da sahip olduğu bilgiler yetersiz. Peki, uçuşunuz iptal edildiğinde veya rötarınız gereğinden fazla uzadığında bilet iadesini nasıl alacağınız ve sahip olduğunuz yolcu haklarınız konusunda bilginiz var mı?
Biz baştan uyaralım! Yolcu haklarınızı talep edebilmek için bunları unutmayın
Yolcu haklarınızı talep edebilmek ve hakkınızı doğrulayabilmek için havayolu şirketine yolcu bilgilerinizi tam ve eksiksiz bir şekilde vermelisiniz. Aksi takdirde havayolu şirketine karşı herhangi bir tazminat veya bilet iadesi hakkınız bulunmayacaktır.
Havayolu şirketlerinde üyeliğiniz varsa, girip bilgilerinizi kontrol etmekte fayda var.
Havayolu şirketi, olası rötar durumunda sizi bilgilendirmekle yükümlü
Uçağınızın rötar yaptığını ve gecikeceği süreyi havayolu şirketi size bildirmek zorunda. Bu anons hizmetiyle yapılıyor. Bununla birlikte size uçuşunuza benzer alternatif ulaşım yolları da sunmalı.
Uçağın rötar yapması durumunda talep edebileceğiniz yolcu hakları
Olası bir gecikme durumunda havayolu şirketi tarafından sağlanması gereken belli yolcu haklarınız var. Bunlar belirli rötar durumlarında, gecikmenin süresine göre farklılık göstermektedir:
Uçuşunuz 2 saat veya daha az süre geciktiyse bu durumda bilet bedeli iadesi ve diğer yardımlar için hakkınız maalesef bulunmuyor. Yeniden belirlenen uçuş saati anons edilerek yolcuya bilgi veriliyor sadece.
Uçuşunuz 2 saatten fazla (2-3 saat veya 5 saat üzeri) geciktiyse
Yolcu hakları gereği, havayolu şirketi ile iletişime geçerek belli yardımlarda bulunmalarını talep edebilirsiniz. Bunlar, rötarın uzayan süresince gerçekleşen zamana da uygun olarak yiyecek-içecek ikramı, ücretsiz telefon ve e-posta hakkı ayrıca gecikmenin ertesi güne kalması durumunda konaklama ve otel-havaalanı arası ulaşım yardımıdır. Yolcu haklarında bunlardan sadece birini seçme gibi bir zorunluluk yoktur. Yolcu gecikmeyi beklediği süre boyunca bunları talep edebilir.
Uçak seyahatinin kesintiye uğraması veya varış noktası değişikliği gibi bir durumda yapabilecekleriniz
Diyelim uçuşunuz aynı bilet üzerinden birden çok varış noktası içeriyor. Bu gibi aktarmalı seyahatlerde beklenmedik bir aksaklık ve en son varacağınız noktanın değişmesi durumunda, yolcu hakları gereği seyahat bir diğer ilk uçuşta telafi edilerek devam eder. Bu gibi bir rötar durumunda yolcu, ücretsiz olarak, havayolu şirketi tarafından verilen hizmetlerden yararlanabilir.
Peki uçak yolculuğunun iptali durumunda ne yapabilirsiniz?
Havayolu şirketleri, uçak biletinin iptal edildiğini 7-14 gün içerisinde yolcuya bildirmek zorundadır. Bildirilmediği takdirde, yolcuya bilet iadesi yapma zorunlulukları vardır. Fakat havayolları genelde bu durum harici bilet bedeli iadesini yolcuya geri ödemek yerine, onlara alınan biletin yerine geçecek alternatif başka güzergahlar sunmaktadır. Havayolu şirketi, sunduğu alternatif güzergahların, yolcunun ilk biletinin varış saatini 4 saatten fazla aşması durumunda bilet bedeli iadesi yapmak zorundadır.
Havayolu şirketleri, yolcuyu uçuş iptali konusunda bilgilendirme ve sundukları alternatif uçuşlar ile tutarlı olarak, yolcuya iade haklarından bahsetmeyerek onları bir takım zorluklar çekmeye itmektedir. Yolcular da, yolcu hakları konusunda bilinçsiz oldukları için genellikle uçak biletlerini bu şekilde ertelemekte karar kılarlar.
Yolcu bilet bedeli iadesini nasıl geri alabilir?
Yolcu hakları gereği, yolcular uçuş iptali yüzünden planlanan seyahatlerini tamamen iptal etmek zorunda kaldıysa, bilet bedeli iadesi talebinde bulunabilir ve bu şekilde tazminat alabilir. Ancak bu süreçte hukuken avukata başvurarak ve tazminat süreci hakkında bilgiler toplayarak uzun ve yorucu bir sürece kendileri başvurmak zorunda kalan yolcular genellikle başarısız oluyorlar.
Bunları unutmamak gerekir:
Uçuş iptaline sebebiyet veren meteorolojik şartlar, doğal afetler, beklenmedik uçuş emniyeti noksanlıkları gibi durumlarda havayolu şirketleri genelde hiçbir şekilde tazminat vermeyi kabul etmiyorlar. Yolcular bu gibi bir duruma maruz kaldıklarında kendi başlarına bilet iade sürecini yönetebilme konusunda güçsüz kalabiliyorlar.
Ancak AirHelp gibi şirketler yolcuların haklarını savunarak tüm evrak işlerini hallediyor ve gerekli başvuruları yapıyor. Bu da haklarını arayan yolcuların işlerini kolaylaştırıyor
Yolcu hakları konusunda bir bilgisi olmayan ve bilgisi olmasına rağmen daha önce uçuş iptali ve para iadesi alabilmek adına başarısız olmuş insanlara sesleniyoruz. AirHelp, havayolu şirketlerine karşı sizin için hukuki danışmanlık süreci yürüten bir uygulama. Web sitesi üzerinden de ulaşabileceğiniz AirHelp, insanların havayollarından hakları olan tazminati almalarını sağlayan bir uygulama. Uçağın rötar yapması veya uçuşunuzun iptal olması durumunda sizin için tazminat davası sürecini başlatan AirHelp hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız!