Antik Mısır medeniyeti günümüzden binlerce yıl önce yok olduğu halde, o dönemden kalan pek çok şey yaşamaya devam ediyor. Büyüleyici piramitler, gizemli mumyalar hatta tarım astronomi alanlarında ortaya koydukları icatlar… Bir de firavunlar! Kimi antik Mısır firavunları ilginç ve gösterişli yaşamlarıyla, kimileri ise Antik Mısır’a yaptıkları katkılar ile bugün bile isimlerinden söz ettiriyorlar. Antik Mısır’ın unutulmayan hükümdarlarından birisi de III. Amenhotep. Üstelik Amenhotep’in günümüzde de adından söz ettirmesinin oldukça geçerli sebepleri var. Çünkü III. Amenhotep, Antik Mısır medeniyetini zirve noktaya ulaştıran firavun!
III. Amenhotep’in hüküm sürdüğü milattan önce 1386 ile 1349 yılları Antik Mısır medeniyetinin pek çok açıdan en yüksek seviyeye ulaştığı dönem olarak kabul ediliyor. III. Amenhotep’in başarıları sayesinde Antik Mısır medeniyeti, özellikle siyasi ve kültürel açıdan tarihte eşi görülmemiş bir dönem yaşadı. Bu sebeple, III. Amenhotep’in diğer bütün firavunlardan daha fazla heykelinin günümüze ulaşması hiç de şaşırtıcı değil. İşte, Antik Mısır’a en ihtişamlı dönemini yaşatan III. Amenhotep hakkında bilmeniz gereken 10 şey…
1. Amenhotep Antik Mısır’ın 18. hanedanının 8. kralı IV. Thutmose’nin oğluydu
Doğum tarihi ise milattan önce 1401 yılı olarak tahmin ediliyor. Ayrıca III. Amenhotep ilerleyen yıllarda gerçek babasını tanrı Amon olduğunu iddia edecekti…
2. III. Amenhotep, halktan biriyle evlendi
III. Amenhotep’in yaklaşık 12 yaşındayken tahta çıktığı ve bu dönemde evlendiği düşünülüyor. Antik Mısır’da küçük yaşta tahta çıkan firavunlar son derece yaygındı. Ancak küçük yaşta tahta çıkan firavunlar yetişkin olana kadar ülke, kral naibleri tarafından idare ediliyordu. Ancak III. Amenhotep’e herhangi birinin vekâlet ettiğine dair günümüze ulaşan bir kayıt yok! Öte yandan III. Amenhotep’in yaşamındaki ilginçliklerden biri de halktan birisiyle evlenmiş olması! Çünkü Mısır hanedanında hanedan mensuplarının birbirleri ile evlenmeleri oldukça yaygındı! Üstelik Amenhotep’in evliliğinde herhangi bir siyasi amaç taşımaması, bu evliliği daha ilginç hale getiriyor…
3. III. Amenhotep’in en az 6 çocuğu olduğu tahmin ediliyor
En büyük çocuğu Thutmose’nin öldüğü, ikinci büyük çocuğu olan IV. Amenhotep’in ise, III. Amenhotep’ten sonra tahta geçtiği biliniyor. Ayrıca Sitamun, Henuttaneb, Iset, Nebetah ve Beketaten adında kızları olduğu da kayıtlara girmiş durumda. Yine de bazı araştırmacılar III. Amenhotep’in daha fazla çocuğu olduğuna inanıyorlar…
4. Firavun Amenhotep, büyük bir diplomasi ustasıydı!
Amenhotep, Antik Mısır’ı döneminin en önemli uluslararası gücü haline getirirken, neredeyse hiç savaşmamıştı! Yaklaşık 40 yıllık iktidarı boyunca sadece bir defa askeri bir harekât düzenlediği biliniyor. Firavunun diplomasideki büyük ustalığı sayesinde diğer ulusları kendisine borçlandırmış böylece onları tahakküm altına almayı başarmıştı. Ayrıca farklı ülkelerin hanedanları ile Mısır hanedanı arasında önemli evliliklerin gerçekleşmesini sağlayarak önemli bir siyasi güç elde etmişti…
5. III. Amenhotep, “kraliyet haber bülteni” yayınlayan ilk hükümdardı!
Belki de III. Amenhotep’in Antik Mısır’ı en yükseğe taşımasında, projelerinden halkı bilgilendirmesinin de payı vardır! Çünkü firavun inşaat projelerinden, hanedan evliliklerine kadar pek çok gelişmeyi halkıyla paylaşıyordu.
6. Antik Mısır’da sanat, III. Amenhotep döneminde hiç olmadığı kadar gelişti
Çünkü Antik Mısır coğrafyası, dönemin en önemli çekim merkezlerinden biri haline gelmişti. Refah ve zenginlik, Mısır’ın her yanında hüküm sürüyordu. Ayrıca, III. Amenhotep de sanatın gelişmesi için bütün imkânları seferber ediyordu. Böylece, özellikle mimari açıdan muhteşem bir estetik anlayış da Antik Mısır’ın dört bir yanına egemen oldu! Antik Mısır’daki heykellerin ve tapınakların en güzelleri onun tarafından yaptırıldı.
7. Oldukça dindar bir hükümdardı
III. Amenhotep’in favori tanrısı ise güneş tanrısı Ra ile Amon’un birleşimi olan Amon-Ra idi! Firavunun son derece dindar bir insan olması ve sanata olan destekleri önemli dini motiflere sahip yapıların inşa edilmesine olanak tanıdı.
8. Önemli sağlık sorunları yaşadı
Firavunun mumyası üzerinde yapılan incelemeler, onun yaşamının son döneminde önemli sağlık sorunları ile mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Özellikle obezite ve buna bağlı eklem hastalıklarına yakalandığı biliniyor. Ayrıca aşınmış ve çürük dişleri nedeniyle sürekli acı çektiği tahmin ediliyor. Son olarak, mumya üzerindeki incelemeler, III. Amenhotep’in 40 ila 50 yaşlarında öldüğünü ortaya koyuyor.
9. III. Amenhotep Krallar Vadisi’ne gömüldü
Üstelik firavun bu ünlü mezarlıktaki en gösterişli ve en büyük mezara sahip!
10. Amenhotep, günümüze en fazla sayıda heykeli ulaşan Mısır firavunu
Firavunun saltanatının neredeyse her dönemine ait 250’den fazla heykel günümüze ulaşmış durumda! Bu sayı, III. Amenhotep’i bu alandaki rekorun sahibi yapıyor ve firavunun yaşamına dair önemli bilgileri günümüze ulaştırıyor…
Kaynak: 1