Uçaklar, insanların kendilerini rahatsız hissettikleri yerlerden biri. Bunun ise pek çok farklı sebebi var. Özellike uzun uçuşarda bu yolculuk bazı kişiler için konforsuz olabiliyor. Her ne kadar hava yolu ulaşımı kara ve demir yoluna göre çok daha rahat olsa da, uçakların da bazı dezavantajları bulunuyor. Mesela küçük tuvaletler gibi… Bu yüksek hızlı silindirler dünyayı baştan başa dolaşabilir. Ancak tuhaf tasarım seçenekleri ve sorgulamanıza neden olan pek çok detay uçak yolculuklarını daha da rahatsız hale getiriyor. Kendinizi uzun bir uçuşta sıkışıp kalmış ve koltukların neden mavi, kabinlerin neden bu kadar soğuk olduğu hakkında düşünüp dururken buluyorsanız, sizi yazımıza alalım. Uçak kabinleri hakkında herkesin aklına takılan 11 soru ve cevaplarını yazdık.
1. Uçaktaki emniyet kemerleri neden omuzlardan değil de belden bağlanır?
Ciddi bir uçak kazası olması durumunda, emniyet kemerinin ölüm oranlarında bir fark yaratması muhtemel değil. Kemerler, türbülans sırasında yolcuların yaralanmasını önlemek için takılıyor. Kemerler takılmadığı takdirde, yolcular başlarını bölmelere veya duvarlara çarpabilir. Federal Havacılık İdaresi’ne göre, 1980’den 2008’e kadar yaklaşık 300 ciddi yaralanma ve üç ölümle birlikte türbülansla ilgili 234 kaza oldu. Ölenlerden ikisi emniyet kemeri takmıyordu.
2. Uçak banyoları neden bu kadar küçük?
Uçaklardaki lavaboları aslında küçültülüyor. Tüm yeni uçakların neredeyse yarısına kurulan “Advanced Lavatory” olarak adlandırılan popüler yeni bir model, kabin alanını 7 inç kadar arttırıyor. Banyoları küçültmek, aslında koltuk alanlarını artırmak için yapılan bir şey değil. Ekstra koltuk eklemek içi değil, varolan koltukların arasındaki mesafeyi korumak ve yolcuların daha rahat olmasını sağlamak için yapılıyor.
3. Uçak kabinleri neden bu kadar soğuk?
Uçaklarda kalkıştan sonra yakıt tasarrufu sağlamak için klima kapatılabilir. Bu nedenle uçak kabinleri çok daha soğuk olabilir. İster inanın ister inanmayın, havayolları sağlığınız için kabinleri serin tutar. Daha yüksek sıcaklıklarda basınçlı kabinler, yolcuların hipoksi (oksijen yetmezliği) riskini artırabilir. Oksijen yüksek rakımlarda azaldığı için kabinler basınçlıdır. Öte yandan yolculuk sırasında yolcular hareket etmedikleri için daha fazla üşürler.
4. Uçak yemekleri neden bu kadar kötü?
Uçak yemeklerin tadı genellikle yolcular tarafından pek fazla beğenilmez. Kabinlerde sunulan yemeklerin kötü olmasının nedeni ise bir şeylerin yanlış olduğunu bilirsiniz. Kabinlerde sunulan yemeklerin tadının kötü olmasının nedeni depolama ve çevresel faktörler. Yemekler donduruluyor ve uçuş sırasında eritiliyor. Kalan yemeklerin kurumasını önlemek için genellikle yiyecekler soslarla lezzetlendiriliyor. Koku duyumuzu baskılayara, tatlı ve tuzlu tatları tatma yeteneğimizi azaltan kuru kabin havası ile birleştiğinde ise gastronomik bir felakete dönüşüyor.
5. Uçuşlarda domates suyu neden popüler?
Su, soda ve daha sarhoş edici seçeneklere ek olarak, domates suyu kutuları uçuşlarda şaşırtıcı derecede popüler bir seçenek gibi görünüyor. Çünkü koku alma duyumuzu etkileyen ve yiyeceklerin tadını tatlandıran aynı kuru hava aslında domates suyunun lezzetini artırabilir.
6. Uçak koltukları neden mavi?
Tüm uçak koltukları mavi değil, ancak seyahatlerinizde birden fazla mavi renkli kabinle karşılaşma ihtimaliniz var. Parlak veya koyu renklerin aksine mavi renk; lekeleri ve diğer zararları gizlemek için iyidir. Bu da koltuklarını sık değiştirmek istemeyen havayolları için mükemmel bir tondur. Psikolojik olarak bakıldığında ise, mavi seyahat kaygısı olan yolcular için yatıştırıcıdır.
7. Uçak pencerelerinde bulunan delikler ne işi yarıyor?
Uçak pencereleri yuvarlaktır ve üzerlerinde küçük bir delik bulunur. Delik, kabinle dış ve orta paneller arasındaki hava basıncını düzenlemeye yardımcı olmak için ortadadır. Ayrıca pencerenin buğulanmasını önlemek için nemi emer.
8. Neden bazı koltukların üzerlerinde üçgen vardır?
Bir kabinin etrafına bakın. Koltuk sırasının yakınındaki duvara yapıştırılmış bir üçgen görebilirsiniz. Hayır, bu masonik bir sembol değil. İşaretler, uçuş sırasında bir problem olması durumunda mürettebatın uçağın kanatlarının en görünür olduğu pencereleri belirlemelerine yardımcı olmak için orada.
9. Uçak anonslarındaki zil sesi ne anlama geliyor?
Bazen bir uçakta olmak bir asansörde olmak gibi hissedebilir. Anonslardan önce çalınan zil sesleri dikkatinizi emniyet kemeri uyarılarına veya iniş bildirimlerine vermenizi sağlarlar. Ancak hepsi yolculara yönelik değil. Kabinin bir bölümünden diğerine çağrı yapmak için de zil sesine benzer bir kod kullanır. Farklı tondaki zil sesleri farklı anlamlara gelebilir. Üç notalı bir zil uçuş görevlilerine türbülansın ileride olduğunu söyleyerek yolcuların önünde onları uyarabilir. Kod düzleme göre değişir, bu yüzden çok fazla anlamaya çalışmayın.
10. Uçuş sırasında kulaklarınız neden tıkanır?
Yerden yükseldikçe, kabin içindeki basınç düşer. Bu nedenle de, iç kulaktaki basınç değişir. Kulak zarına basınç uygulanır ve kulaklarınızda tıkanma hissedersiniz.
11. Oksijen maskesi torbaları neden şişmez?
Kabin görevlileri oksijen maskelerinin kullanımını anlatırken, acil durumlarda havadan sarkan maskelerin yolcuların genellikle “şişmeyebileceği” uyarısı yapılır. “Eğer şişmezse, ne işe yarıyor?” diye düşünebilirsiniz. Ancak mekanizma şöyledir; fazla oksijen ihtiyaç duyulana kadar torbada saklanır. Bu da genellikle kişi için yeterlidir.
Kaynak: 1