Emojiler çoğumuzun hayatında yerini almış durumda. Artık mesajlaşırken emoji atmayınca eksiklik bile hissetmeye başladık. Peki bugün sıkça kullandığımız emojilerden biri olan üç maymun emojisinin hikayesini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız da üzülmeyin, biz sizin için araştırdık, derledik, topladık ve ta daa! İyi okumalar, umarım keyif alırsınız, eğer siz bizim bilmediğimiz bir bilgi biliyorsanız, yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!
Üç maymun felsefesinin ilk çıkış noktası: Hindistan
Üç maymun ilk önce bir felsefe olarak 8.yüzyılda Hindistan’da ortaya çıkmıştır. İlham noktası, Hintililerin ‘Vadjra’ adındaki üç gözü, bir çok eli ve korkutucu bir yüzü olan tanrılarıdır. İnsanlar Vadjra’dan çok korktukları için onu görmezlerse, duymazlarsa ve onunla konuşmazlarsa Vadjra’nın onları rahatsız etmeyeceğine inanmıştır.
8.yüzyıldan günümüze üç maymun felsefesinin geçirdiği değişimler
Zamanla farklı kültürler bu üç maymunu farklı yorumlamış ve günümüze bu şekilde ulaşmıştır. Budist rahipler sayesinde ilk olarak Çin’e, oradan da Japonya’ya yayılan felsefe, Çinliler tarafından doğru olanın karşısındaki bir şeye bakmamak, doğru olanın karşısındaki bir şeyi dinlememek ve doğru olanın karşısındaki bir şeyi söylememek olarak yorumlanmıştır. Maalesef ki Çinliler’in üç maymun felsefesini daha ayrıntılı öğrenebileceğimiz bir kaynak henüz bulunmamaktadır.
Japonlar tarafından üç maymun felsefesinin yorumlanması
Japon halkı, Çin halkının yanı sıra bu felsefeyi daha geliştirmiş, hatta mitolojiye bile dayandırmışlardır.
Japon mitolojisinde üç maymun
Japonlara göre, eski zamanlarda dağın bir yamacında maymun kral, diğer yamacındaysa şeytan yaşarmış. Maymun kralın yaşlı ve akıllı Mizaru, Kikazaru ve Iwazaru adında üç adet danışmanı varmış. İnanışlarına göre dağın diğer yamacındaki şeytanı gören herhangi biri lanetlenir, taş kesilir ve de maymun krallığın da yıkılmasına sebep olurmuş. Yaşlı danışman maymunlar bir gün ormanda gezinirken şeytanla yüz yüze gelmişler, Mizaru görmemek için gözlerini, Kikazaru duymamak için kulaklarını, Iwazaru da gördüklerini ve duyduklarını kimseye söylememek için ağzını kapatmış. Üç bilge maymun, inanışlarını bildikleri için taşlaşacaklarını düşünerek bir ağacın altında beklemeye başlamışlar. Zaman geçmesine rağmen taşlaşmayan bu üç maymun, halklarını ve krallarını korumak için ellerini koydukları yerden hiç bir zaman çekmemeye karar vermişler.
Japon tarihinde üç maymun
Japonların bir diğer hikayesi ise 17.yüzyılda ülkedeki iç savaşı bitiren komutan Tokugawa’nın anısına, 1636 yılında, Tokugawa için yapılan anıtın önüne, üç maymunu ağaçtan oyarak yapmışlardır. Bunun sebebi olarak da anıta ve kutsal ahırlara bekçilik yapmaları için konulduğu düşünülmektedir.
Japon kültüründe üç maymun
Bunların da yanı sıra Japonların kültüründe maymunun özel bir yeri vardır. Hatta maymunlar günü dedikleri bir günde onlara dua ederler, ayin düzenlerler ve tapınaklara giderler.
Japon inanışında üç maymun
Bir diğer inanışa göre bu maymunlar Sanshi ve Ten-Tei’nin insanların günahlarını görmemesini, duymamasını ve bilmemesini sağlıyorlarmış. Sanshi, insanın vücudunda yaşayan ve bütün hayatlarını yazan bir ruh olduğuna inanılıyormuş. Ten-Tei’nin de Cennetteki Tanrı olduğunu düşünmüşler. Eğer bu maymunlar Ten-Tei’yi engellemezse Ten-Tei insanları kötülüklerinden dolayı cezalandırıp onları lanetlermiş. Tüm bunların başlarına gelmesini engelleyen de, Japonlara göre, üç maymunmuş.
Kaynak: 1