Şu sıralar dünyada ve de özellikle ülkemizde büyük bir tartışma konusu haline gelen Uber, taksicilerin namı diğer “Sarı Öfke’nin” hedefi konumunda. Müşteri gibi çağırıp uber şoförü döven taksicilerin haftasonu da birkaç vukuatının ardından olay mahkemeye taşındı. Bazı milletvekilleri taksicilere destek verirken binlerce taksici Uber’in yasaklanması konusunda yürüyüşler yapmaya başladı.
Bu olayların ışığında Uber’e trafikten men cezası getiren tasarı bir numaralı gündem konusu oldu. Taksiciler Uber için “ekmeğimizden oluyoruz” açıklamalarında bulundular. Hatta daha da ileri giderek tehdit diliyle “Avrupa ülkelerinde taksicilerin eylem yapıp sağı solu yakıp yıktığı gibi biz de burada böyle bir eylem yapmak istemiyoruz. Ama Meclis üzerine düşeni yapmazsa taksicinin sabrı taşar, her şeyi yapar” cümlelerini sarf ettiler.
Bunun dışında Uber sanki vergi ödemiyormuş ya da illegal şekilde faaliyet gösteriyormuş gibi “Korsan” damgası yemeye maruz kaldı. Sosyal medyadan, kendi deneyimlerimizden, haber ve internet sitelerinden hareketle Uber hakkında doğru bilinen yanlışları sizler için yazdık
Okuduktan sonra taksicilerin neden Uber’e düşman olduğu konusunda birkaç fikir edinebilirsiniz.
1. Önce herkesin aklında takılı kalan “vergi” kısmıyla başlayalım. Söylenenlerin aksine Uber, ülkedeki vergi hizmetini düzgün şekilde yerine getiriyor
Uber, saldırılar ve vergi tartışmalarına cevap olarak şu açıklamayı yapmıştı;
“Türkiye’deki operasyonlarımıza, sorumlu bir iş ortağı olarak, sonuna kadar bağlıyız. En çok önem verdiğimiz konuların başında, yerel paydaşlarla beraber çalışarak, birlikte daha akıllı ve çevre dostu şehirler yaratmak geliyor. Buna taksiciler de dahil olduğu için taksi ürünümüz mevcut. Türkiye’de taksicilerin Uber’in teknolojisinden faydalandığı bu işbirliğinin çok büyük bir potansiyeli olduğu inancındayız. Uber taksi platformunda İstanbul’da faaliyet gösteren Uber taksilerinin sayısı 2 bini aştı ve hızla büyümeye devam ediyor. Uber hizmeti ve kalite standartlarına uygun olarak çalışmak isteyen taksi sürücü iş ortakları için ek gelir yaratıyor. Uber olarak, bulunduğumuz tüm ülkelerde yerel regülasyonlara uygun olarak faaliyet göstermekteyiz.”
Yolcuları ve sürücüleri buluşturmayı amaçlayan bu yolculukta, faaliyet gösterdiğimiz her ülkenin vergi düzenlemelerine uyuyoruz”