Teknoloji geliştikçe ihtiyaçlar ve beklentiler de, değişimden nasibini alarak bambaşka hallere bürünüyor ya da çeşitleniyor. Yeni medya başlığı altında değerlendirdiğimiz bazı kavramlar, toplumsal dinamikleri etkileyecek denli güçlü biçimlere evrilebiliyorlar. Sosyal medya kapsamındaki önemli kanallardan biri olan Twitch.tv.
Bugün, dünya genelinde milyonlarca aktif kullanıcıya hizmet veren bu platform ile iligli başat rol üstlenen bazı soruları yanıtlamaya çalıştık. Ancak bu soruları yanıtlamadan önce arzu ederseniz konuyla ilgili okumak isteyeceğiniz bazı içeriklerimizi önerelim. Bu önerilerimiz; “Yayını Açıkken Uyuyup Bir Anda Ünlü Olan Yayıncı” ve “2020’de En Çok Kazanan 10 YouTuber: Listenin İlk Sırasında 9 Yaşındaki Ryan Kaji Var“
”
Eğer siz de bu platforma dair sorularınıza yanıt arıyorsanız, okumaya devam edin.
Twitch tv kanalı için bilinmesi gereken önemli nokta: Nasıl yayın açılır?
Yayın yapabilmeniz için gerekli olan iki noktadan söz etmemiz gerekiyor. Bunlar, oyun görüntülerini (ana amacına uygun bir şekilde yayın açmayı düşündüğünüzü varsayarak böyle örneklendiriyoruz) kaydedip yayına aktarmamızı sağlayacak masaüstü yazılımı ve tabii ki Twitch hesabı.
İnternette yayın yapmaya yarayan pek çok masaüstü yazılımdan bahsedilebilir.Bunlar arasında öne çıkan ise Open Broadcaster Sofware (OBS) oluyor.
Bu yazılım ücretsiz olduğu gibi kullanımı kolay olmasıyla da rakiplerinden sıyrılıyor.
Söz konusu yazılımı hem Windows işletim sisteminde hem de Mac üzerinde kullanabileceğinizi hatırlatalım.
Ardından ”Sahne” ayarlaması yapmalısınız. Bu adım, Twitch’te yayımlanacağınız oyunu belirleyecek olan bir ayarlama anlamına geliyor. Ayrıca yayınınızı kişiselleştirerek size özel hale getirmeniz mümkün. Böylece yayın kalitenizin de yüksek olacağını ifade edebiliriz. Programı aktif hale getirmek için üç yöntem söz konusu. Bunlar;
- Oyun yayını
- Kamera desteği
- Yayının öznelliğini belirten bir filigran
Twitch.tv yayınınız için bir sonraki hamle
Eğer yayınınızı biraz daha kişiselleştirmek istiyorsanız, siz oyununuzu oynarken küçük bir pencerede web kameranızın görüntülenmesini sağlayabilmeniz mümkün. Yeniden OBS’nin ana menüsüne gelin. Ardından öncesinde oyununuzu programa gösterdiğimiz ”Kaynaklar” penceresine geçin. Ve sağ tıklayıp “Ekle/Video Yakalama Aygıtı” seçeneğini tıklayın.
Twitch.tv yayınınıza filigran eklemek sizi ayrıcalıklı kılacak
Yayıncıların pek çoğu, yayınlarının belirli bir köşesine kendilerine ait şeffaf bir logo yerleştirmeyi tercih ediyor. Eğer daha profesyonel, daha kişisel bir yayıncı olmak isterseniz, kendinize ait bir filigranı yayına ekleyebilirsiniz. Bunun için, ana menüdeki ”Kaynaklar” kısmından ”Görüntü” sekmesine girin.
Son olarak, daha öncesinde hazırlamış olduğunuz logoyu bu kısımdan seçerek yayınınıza ekleyin.
Hazırlıklarınız tamam, artık yayına başlayabilirsiniz.
Twitch.tv yayınlarınızla para kazanma yöntemleri
Sosyal medya dünyasında gelir elde etmek önemli hale geldi. Hal böyle olunca bu platform üzerinden de gelir elde etmeniz mümkün.
Bağışlar ve bitler
Bir yayıncı olarak para kazanmanın en temel ve açık yolu izleyicilerinizden bağış almaktır. Sadece birkaç takipçiniz olsa bile bağış alabilirsiniz. Ve bu sayede para kazanabilirsiniz. Bağışlar, hayranların yayıncılara desteklerini göstermeleri için harika bir yoldur. Öte yandan bunun bedeli 1 veya 10.000$ da olabilir. Akışınızdaki üçüncü taraf bir platform aracılığıyla nispeten kolay bir şekilde “Bağış” düğmesini ayarlayıp kazanmaya başlayabilirsiniz. Söyleyecek sözü olan kullanıcıların genellikle Donorbox sayesinde mutlu olduğu gerçeği var.
Benzer şekilde izleyiciler, hayranlara bit olarak adlandırdığımız alkışlar göndermeyi tercih edebilir. İzleyiciler 1.40 dolara 100 bit satın alabilir ve bunları düzenli aralıklarla yayıncılara bağışlayabilir. Her bitin 1 kuruş değerinde olması hayal değil. Ayrıca hayran kitleniz arttıkça kazancınız da artar. Her yayıncı bağış alabilirken sadece Twitch partnerleri bit alabilir.
Bilginiz olsun…
Twitch tv üye programı ile para kazanmak
Orta düzeyde bir takipçi düzeyi yaptıktan sonra, para kazanmanın yeni yollarını açan bir Twitch Affiliate yani üye olmaya davet edileceksiniz.
- Son 30 günde en az 500 dakika yayın
- Son 30 günde en az 7 yayın
- 50 ya da daha fazla takipçi
- Son 30 gün içinde akış başına ortalama 3 eş zamanlı izleyici
Üyelik davetini kabul ettikten sonra kanalınızdan para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bit’ler kesinlikle faydalı sonuçlar doğruyor. Ve bununla zamanla biriktikçe güzel rakamlara ulaşmanızını imkansız olmadığını bilmelisiniz.
Temel bir abonelik, 4,99 ABD Doları tutarındadır; Twitch yaklaşık yarısını alır, bu da her abone için ayda 2,50 dolar kazanacağınız anlamına gelir.
Ayrıca, yayımladığınız oyun Twitch aracılığıyla satın alınabiliyorsa, izleyicinizi akışınızın altında bir kopyasını satın almak için yönlendirebilirsiniz. Birisi bu bağlantıyı takip edip oyunu satın aldığında, küçük bir komisyon alırsın.
Üyeler bu yolla Twitch’te zengin olmayacak, ancak bu seviyeye ulaşmak, ileride gelir elde etmenize yardımcı olacak ve kanalınızı daha da büyütmeniz için cesaretlendiren iyi bir kilometre taşıdır. Yine de kâr etmeye başlamak için bir seviye daha ilerlemeniz gerekir.
Twitch.Tv “partner programı”
Aklınıza gelebilecek her büyük yayıncı, muhtemelen bir Twitch Partneridir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, şartlar üyelik şartlarından çok daha zordur. Bir partner olmak adına hak elde etmek için şunlara sahip olmalısınız:
- Son 30 günde en az 25 akış saati
- Son 30 günde en az 12 saat boyunca yayınlama süresi
- Akış başına ortalama 75 eşzamanlı izleyici
Bununla birlikte, bu kriterlere ulaşmak, bir partner olacağınızı garanti etmez. Twitch’in personeli, partner başvurularını manuel olarak inceler ve genel Twitch topluluğunu güçlendiren rol modeller olarak gördükleri akışçıları seçer.
Partnerler, üyelerle aynı avantajlara sahiptir ancak izleyicileri abone olmaya ve bit göndermeye teşvik etme konusunda daha fazla imkanlara sahiptir. Örneğin, üyeler, abonelerinin sohbetlerinde kullanması için 5 özel emo meydana getirebilir.
Partnerler aboneleri için 50’ye kadar benzersiz emo meydana getirme şansına sahip. Yani, en büyük hayranlarınız zamanla akışınıza sadık kaldıkları için kendilerini bir anlamda ödül elde etmiş gibi hissedebilirler.
En önemli soruları en başta verdiğimize göre şimdi de genel hatlarıyla “twitch tv nedir?” sorusunun cevabını verelim
Kısaca Twitch olarak bildiğimiz Twitch.tv, elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu. Yani, başka bir deyişle hayatımızın odağına oturan bir sosyal platform. Platformu, 2011 yılının haziran ayında, Justin Kan ve Emmett Shear kurdu.
Her ay 43 milyondan daha fazla izleyiciye hizmet veren platformun izlenme süresi ise 1,5 saat civarında. Verilere göre 2014 yılında, ABD’deki en büyük dört trafik kaynağından biri oldu.
Amazın, Twitch tv platformunu 2014 yılının eylül ayında, satın aldı. Amazon’un, platform için gözden çıkardığı bedel ise tam 970 milyon Amerikan doları.
Verilere göre, Twitch’in 2020’nin ikinci yarı yılında yaklaşık 7,46 milyon aktif yayıncısı vardı. Günlük izleyici 15 milyon, aylık kullanıcı sayısı ise 140 milyona ulaştı.
Twitch.tv Prime ise platformun popülaritesini artıran bir başka hamle olarak karşımızda duruyor.