Dünya üzerinde birbirinden oldukça farklı özelliklere sahip onlarca ülke var. Bazı ülkeler, benzersiz doğal güzellikleri ile öne çıkıyor, bazıları kıymetli kültür miraslarıyla. Bazıları ise zorlu yaşam koşullarıyla biliniyor. Ancak Pasifik Okyanusu’nda, Hawaii ile Avustralya arasında yer alan Tuvalu isimli ada ülkesi, bildiğiniz bütün ülkelerden farklı bir özelliğe sahip. Tuvalu, dünyanın “en dar” ülkesi.
Bu sıra dışı unvan, hem ülkeyi hem de burada yaşayan insanların yaşamını oldukça ilginç bir hale getiriyor. Tuvalu’da yaşayan insanların maddi ve fiziksel yaşamları kadar, kültür yapıları ve yaşam biçimleri de bu “darlığa” göre şekilleniyor. İşte dünyanın en dar ülkesi Tuvalu hakkında bilmeniz gerekenler.
Tuvalu, Pasifik Okyanusu’nun güneyinde, Hawaii ile Avustralya arasında kalan küçük bir ada ülkesi
Bununla birlikte ülke toplam 9 adanın birleşiminden oluşuyor. Bu adalardan 4’ü resif, 5’i ise mercan adası.
Tuvalu’da yalnızca 11.900 insan yaşıyor
Yani Tuvalu, Vatikan’dan sonra dünyanın en az nüfusa sahip ülkesi. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin en az nüfuslu üyesi de yine Tuvalu. Ülkedeki insanların yarısından fazlası ise başkent Funafuti’de yaşıyor.
Ülke 1978 yılında bağımsızlığını ilan etti
Bu tarihten önce Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak varlığını sürdürüyordu. Bununla birlikte Tuvalu halen İngiliz Milletler Topluluğunun bir üyesi. Yani ülkenin resmi yöneticisi günümüzde de kısa süre önce Birleşik Krallık tacını giyen Kral III. Charles.
Pek çok ada ülkesi gibi büyüleyici doğal güzelliklere sahip
El değmemiş kumsallar, berrak okyanus suları ve yemyeşil ağaçlar Tuvalu’yu oldukça önemli bir cazibe merkezine dönüştürüyor. Ancak ülkeyi ilgi çekici hale getiren şey bu doğal güzelliklerin hiçbiri değil.
Tuvalu, dünyanın en dar ülkesi!
Ülkenin ortalama genişliği, yalnızca 1,8 kilometre. Tuvalu’daki en geniş nokta ise ancak 5 kilometre olarak ölçülüyor. Tuvalu, Güney Pasifik boyunca uzanan ince, uzun, dar ve hayli ilginç bir ülke! Elbette bu sıra dışı unvan, ülkenin popülaritesini artıran en önemli unsur. Ancak bu durumun Tuvalu halkı için getirdiği bazı ciddi sorunlar da var.
Ülkenin deniz seviyesinden en yüksek noktası yalnızca 4,8 metre yükseklikte
Bu nedenle Tuvalu neredeyse her an, yükselen okyanus sularının altına kalma tehlikesi ile karşı karşıya.
Dünyanın en dar ülkesinde yaşam göründüğünden çok daha zor
Her şeyden önce bu küçük ada ülkesinde içilebilir su kaynakları oldukça kısıtlı. Ayrıca karasal alanların son derece yetersiz olması nedeniyle ülkede tarımsal üretim yapmak da hiç kolay değil. Bu nedenle Tuvalu’da yaşayan insanlar ihtiyaç duydukları ürünlerin neredeyse tamamını dışarıdan tedarik etmek zorunda.
Tuvalu’da su ve yiyecek dâhil olmak üzere insan yaşamında ihtiyaç duyulan hemen her şey dışarıdan getiriliyor
Ancak ülkedeki tedarik zinciri pamuk ipliğine bağlı. Çünkü ülkeye ulaşım yalnızca deniz yolu ile sağlanabiliyor. Bu nedenle kötü hava koşulları dahi ülkeye ulaşılmasını büyük oranda zorlaştırıyor, bazense tamamen imkânsız hale getiriyor. Bu sebeple Tuvalu’da yaşayan insanların, her an her türlü olumsuz koşula karşı hazırlıklı olması, yaşamını bu doğrultuda şekillendirmesi gerekiyor.
Dünyanın en dar ülkesinin genişlemesi mümkün değil. Bu nedenle Tuvalu’nun “gelişmesi” de uzak bir hayal
Kara kütlesinin sınırlı olması kentleşmeden nüfus planlamasına, üretimden altyapıya kadar ülkedeki bütün alanları derinden etkileyen bir durum. Yani ülkenin coğrafi yapısı, gelişimin önündeki en önemli engellerden biri. Tuvalu halkı, burada yaşamaya devam edebilmek için yaşamını bu sıra dışı gerçeğe göre düzenlemek zorunda…