Banyoyu kullandığımızda oluşan lekeleri gizlemek için koyu renkli tuvaletler yapmak iyi bir fikir gibi görünüyor değil mi? Yine de tuvaletlerin çoğu saf beyaz. Peki tüm klozetlerin beyaz olmasının sebebi ne? Neden renklileri daha az kullanılıyor ya da kullanılmıyor? İşte tuvaletlerin beyaz olmasının nedenleri…
Tuvaletlerin çoğu porselenden yapılmıştır
Porselen oldukça dayanıklı bir malzemedir ve yapımı zordur. Piştikten sonra yüzey camsı, su geçirmez ve leke tutmaz hale gelir. Böylelikle tuvaletler beyaz olmalarına rağmen daha kolay temizlenir. Porselen yüksek ısıda pişirildiğinde beyazlaşır. Fırında pişmeden önce bir pigment koyarsanız farklı renklerde tuvaletler yapmak mümkün. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi, basit beyaz tuvaletler yapmak daha kolay ve ucuz. Çünkü bu üretimdeki birkaç adımı kaldırıyor.
Beyaz renk, saflık ve temizlik ile ilişkilidir
Renk teorisine göre tonlar duygularımızı farklı şekillerde etkiler. Renkleri algılama şeklimizde kültürel veya cinsiyet farklılıkları olsa da, beyaz genellikle güvenlik ve saflıkla ilişkilendirilir. Bu nedenle banyolar ve hastane koğuşları genellikle beyaza boyanır. Bu, steril bir alan izlenimi verir. Aynı zamanda siyah ve kahverengi gibi koyu renkler de genellikle olumsuz bir şeyle ilişkilendirilir. Parlak renklerin daha neşeli bir etki yaratacağını düşünebilirsiniz ancak olumlu duygulara neden olsalar bile bize temizlik hissi vermezler. Temizlik hissi de tuvaletlerde son derece önemlidir.
Bu nedenle beyaz, tuvaletler için en popüler renktir
Beyaz rengin pozitif algılanması, onu banyo için ideal kılar. Bu araştırmaya göre 20. yüzyılın başlarında güzel ve süslü tuvaletler ortaya çıktı. Ancak modern mağazaların satılık armatür çeşitlerine baktığımızda, klasik beyaz olanlar kadar satılmadığını görebiliriz. Beyaz tuvaletler, her boyuttaki banyoya sığacak kadar nötr ve hafiftir. Ayrıca klasik görünümleri her tasarıma uyar. Aksine, siyah renk mekanın ambiansını bozar ve küçük tuvaletler için alanın daha dar algılanmasına neden olur.
Bonus: Bazı ülkelerde, Dünya Tuvalet Günü her yıl 9 Kasım’da kutlanır
Kutlama genellikle tüm dünyada sanitasyon krizi hakkında farkındalık yaratmak için yapılır. Sanitasyon; Halk sağlığını korumak amacıyla yüzeylerdeki gıda kalıntıları, mikroorganizmalar ve temizlik maddeleri gibi kalıntıların ortamdan uzaklaştırılması işlemlerinin tamamına denir. Dünya Tuvalet Günü’nde her yıl farklı bir tema seçilir. Geçen yılın teması “Kimseyi geride bırakmamak” idi. Uygun temizliğe erişimi olmayan insanlar bu günlere genellikle katılır ve farkındalık yaratmaya çalışırlar.
Kaynak: 1