Adını ilk okuduğunuzda kendisinin Türk olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Adı Tutya Yılmaz. İsminin çıkış noktası ise bir bitki. Kendi memleketinde, yani Ordu’nun Mesudiye ilçesinin dağlarının zirvesinde yetişen bir çiçeğin adı Tutya. Ülkemizi olimpiyatlarda başarıyla temsil eden bu gencimiz ülke sporunun gurur kaynağı. Öyle ki jimnastik literatürüne adını altın harflerle yazdırmış durumda. Bu hareketin adına ise “Yılmaz” ismi verildi. Daha önce kimsenin denemediği ve yapmayı düşünmediği bu hareketle birlikte ismini sonsuza kadar hatırlanır kılacak.
1999 senesinde İstanbul’da gözlerini dünyaya açan Tutya, 4 yaşından beri jimnastik yapıyor
Başarıya giden yolda en çok ihtiyacı olan şeyin “çalışmak” olduğunu daha küçücükken öğreniyor. 2003 senesinde başladığı sporculuk hayatına henüz 8 yaşına girdiğinde madalyayla tanışıyor ve ardından Türkiye birinciliğini kimseye kaptırmıyor.
Henüz yaşı lisans çıkarmaya yetmediği halde yarışıyor fakat yakalanıyor
Kendi ağzından dinleyelim.
“2005 yılında yani altı yaşımda lisanssız olarak yarışmaya girdim,yani yarıştığımı zannettim. Dördüncü alette şikayet üzerine yarışmadan çıkarıldım çünkü yaşım lisans çıkarılamayacak kadar küçüktü. O yıl ilk yurt dışı kampımı Bulgaristan’da gerçekleştirdim.”
Günde 8 saatlik zor antrenman temposuyla yaşıyor
Başarı sanıldığı gibi kolay değil sporda. Hele de Türkiye’de yaşıyorsanız bu zorluk bir kat daha artıyor. Bir süre sponsor geliri olmadan zorlu koşullarda 8 saat çalışıyor ve bu tempoyu neredeyse tatil yapmadan devam ettiriyor.
Olimpiyatlara katılan en geç Türk sporcu
Henüz 17 yaşındayken ülkemizi Rio Olimpiyatları’nda temsil eden Tutya Yılmaz, olimpiyatlara katılan en genç Türk sporcu rekorunun da sahibi. İlk tecrübesinde istediğini alamadan dönse de, o çalışmaya azimle devam ediyor.
Jimnastik literatüründe yaptığı hareketle ismini veren gururumuz
Tutya Yılmaz’ın madalyalarının yanında artık gururla anlatacağı bir hikayesi daha var. Denge tahtasında yaptığı harekete Jimnastik camiası “Yılmaz” adını veriyor. Koluyla denge tahtasını alttan tutup sırtıyla destek aldığı bu hareketi daha önce yapan, yapmayı bırakın hayal eden bile olmamış. Yaptığı işi aşkla yapanlar, hayal dünyasında bir sınır olmayacağını da bilirler.
Ailesinin desteği her zaman arkasında
Kardeşi Doruk kendisinin en büyük destekçisi. Ona “her şeyim” diyor. 4 yaşındayken başladığı sporculuk hayatında bir an yanından ayrılmayan ailesi alkışın en büyüğünü hakediyor.
İdolü Shawn Johnson
1.50 metre boyundaki spormucumuz Tutya Yılmaz’ın idolü ise Amerikalı sporcu Shawn Johnson. Kendisini, 2008 Olimpiyatlarında boy gösteren ve gümüş madalyaya sahip sporcunun tarzına benzetiyor.
Yolun açık olsun Tutya!
Yarıştığı her şampiyonada hedefi madalya olan sporcumuzun en büyük hedeflerinden biri de tekrar olimpiyatlarda olmak. 2020 Tokyo Olimpiyatlarına giden bu yolda seninleyiz.
Eğer onu sosyal medyadan takip etmek isterseniz: