En sevdiğiniz aktiviteyi hayal edin. Belki örmeyi ya da dikiş yapmayı seviyorsunuzdur. Belki sinemaya veya tiyatroya ilgi duyuyorsunuzdur. Şimdi de işinizden ayrıldığınızı ve en sevdiğiniz şey için çalıştığınızı hayal edin. Birçoğumuz tutkularımızın aslında kariyerimiz olmasını istiyoruz. Ancak gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısı gibi nedenlerle bunu yapamıyoruz. Nitekim istediğiniz şeyi gerçek bir işe çevirmek aslında hayal değil. Tabii ki bu oldukça zorlu bir süreç. Bunun için araştırmalı, plan yapmalı ve çalışmalısınız. Ekonomik olarak bağımsız olmadığınız sürece, hazırlık yapmadan yeni bir kariyere başlamamanız gerekiyor. Tutkunuzun peşinden giderken faturalarınızı ödemeye devam edebilmelisiniz ve bu yeni çabada başarılı olmak için gerekli becerilere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Vizyonunuz ister serbest mesleği ister hayalinizdeki şirket için çalışmayı içeriyor olsun, muhtemelen bir gecede kariyerinizi değiştiremezsiniz. Biraz planlama ve birkaç püf noktasıyla, sevdiğiniz şeyi yaparak para kazanabilirsiniz. Tutkunuzu kariyere çevirmenizi kolaylaştıracak 5 ipucunu yazdık.
1. Bir plan yapın
Hayatınızda bu kadar büyük bir değişiklik yapacaksanız mutlaka bir planınız olmalı. Bu sizi hedefinize ulaştıracak yolun krokisi gibi. Bu nedenle de son derece önemli. Hayalinizdeki iş kendiniz için çalışmaksa; öncelikle bir iş ve tasarruf planına ihtiyacınız var. Sıfırdan bir iş kurmak riskleri de beraberinde getirir. İlk birkaç ay maddi olarak istikrarlı olamayabilirsiniz. Bu nedenle faturalarınızı ödeyebilmek için bir plana ihtiyacınız var. Böylece kariyer değişikliğiniz finansal felakete dönüşmez. Bunu çıkış stratejiniz olarak düşünün ve bazı rakamları hesaplamak için zaman ayırın. Vergiler, sigorta ve iş harcamalarından sonra geçiminizi sağlamak için ne kadar gelire ihtiyacınız olacak ve bu hedeflere nasıl ulaşacaksınız? Çoğu girişimci kar elde etmez, bu yüzden en az bir yıllık harcamalardan tasarruf etmek iyi bir fikir.
Hayalinizdeki iş başka bir yerde bir işverenle çalışmaksa, öncelikle şirketleri ve sektörü iyice inceleyin. İstediğiniz işi almak için ek bir eğitime ihtiyacınız var mı? Sektördeki pozisyonlar için aranılan nitelikler neler? Bu niteliklere sahip misiniz? Bu sorular planlama yaparken kendinize sormanız gereken ilk sorular. Eğer istediğiniz pozisyon için yeterli değilseniz, bazı dersler alın ya da bu ideal işi elde etmek için ihtiyacınız olan becerileri edinebileceğiniz bir staj arayın.
2. İyi bir iş ağına ve güçlü bağlantılara sahip olduğunuzdan emin olun
Klişe gelebilir ancak birçok sektörde iyi bir iş ağına sahip olmak son derece önemli. Çünkü girmek istediğiniz sektörden biri sizi referans olursa, o işi alma şansınız biraz daha artar. Bu yüzden iş bağlantılarınızı geliştirmeye özen gösterin. Bazı yerel iş ağı etkinliklerini inceleyin, kartvizitlerinizi alın ve insanlarla iletişime geçmeye başlayın. Ayrıca, bilmeniz gerekenler hakkında fikir sahibi olmak için sektördeki biriyle sohbet edebileceğiniz bir bilgilendirme görüşmesi de düzenleyebilirsiniz. Yeni kariyer hedefiniz hakkında değerli bilgiler edinebilir ve eğer şanslıysanız, bir iş teklifi bile alabilirsiniz.
Hayalinizdeki iş kendiniz için çalışmayı içeriyorsa da, güçlü bağlantılar kurmak son derece önemli. Çünkü bir müşteri tabanı oluşturmanız şart. Ne kadar tanıdık o kadar müşteri ve tavsiye demek unutmayın!
3. Özgeçmişiniz üzerinde çalışın
Mevcut özgeçmişiniz işvereninizi etkilemek için mükemmel olabilir. Fakat bir kariyer değişikliği yapacaksanız, hedeflerinize uyması için özgeçmişinizi revize etmeniz gerekebilir. Örneğin şu anda teknoloji alanında çalışıyorsunuz ancak turizm alanına geçmek istiyorsanız, özgeçmişinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. İdeal işverenlerinizin hangi temel becerileri aradığını görmek için biraz araştırma yapın ve özgeçmişinizde bunları belirgin bir şekilde öne çıkarın.
Aynı şey referans mektubunuz için de geçerli. Becerilerinizi özetlemek ve pozisyon için neden en nitelikli aday olduğunuzu tek tek açıklamak istiyorsanız, referans mektubundan bundan bahsetmeniz gerekli.
4. Sınırlarınızın dışına çıkın, kendinizi belirli bir yere şartlamayın
Belki hayalinizdeki kariyer için yeterli becerilere sahip değilsiniz ancak bu vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Aynı sektörde sizi mutlu edecek başka işler arayabilirsiniz. Örneğin, filmleri seviyorsanız ancak yönetmen olmak için gereken teknik becerilere sahip değilseniz, aksiyona yakın olmanıza ve sahip olduğunuz becerileri kullanmanıza olanak tanıyan hangi pozisyonların mevcut olduğunu kontrol edin. Ayrıca rüya gibi bir kariyerden gerçekten ne istediğinizi düşünmek de iyi bir fikir olabilir. Örneğin seyahat etmeyi seviyorsanız, bir havayolu veya tur şirketi için çalışmak isteyebilirsiniz.
Kendiniz için çalışmak istiyorsanız, işinizi başlatırken geçiminizi sağlamak için yaratıcı yollar bulmanız gerekebilir. Çok fazla vergilendirmeyen yarı zamanlı bir işe girebilirsiniz. Gelir akışlarınızı çeşitlendirmek, zorlu ekonomik zamanlarda finansal olarak daha istikrarlı olmanıza yardımcı olur.
5. Gerçekçi olun
Peşinde olduğunuz işi yapan bazı insanlarla konuşun. Hayalini kurduğunuz kariyer ile bir hobiyi tam zamanlı bir işe dönüştürmenin gerçekliğini görmeye çalışın. Genellikle ikisi arasında büyük fark vardır. Bazı şeyler hayal ettiğiniz gibi olmayabilir. Antika yapmayı seviyorsanız, kendi antika dükkanınızı açmayı hayal edebilirsiniz. Ancak her şey bununla bitmiyor. Vergiler, muhasabe işleri ve daha birçok detayla uğramak zorundasınız. Bu nedenle aynı işi yapan bir profesyonele tanışıp fikir alabilirsiniz. İstediğiniz işin günlük sorumluluklarını ve o şirkette çalışmanın nasıl bir şey olduğunu sorun. Uygulamada çok az iş, uzaktan göründüğü kadar eğlencelidir. Potansiyel yeni çalışma ortamınızın net bir resmini elde etmek, hayal kırıklığına uğramamanızı sağlamanıza yardımcı olabilir.
Kaynak: 1