Onlar Türkiye’nin en başarılı iş kadınları… Güçlü, özverili, işini bilen ve erkek egemen dünyada ayakları üzerinde durmayı başaran bu kadınlar iş yaşamları dışında sosyal sorumluluk çalışmaları ile de zaman zaman gündeme geliyorlar.
İşte Türkiye’de başarılı olan 15 Türk iş kadını:
1. Güler Sabancı / Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı 63 yaşnıda…
Sabancı Holding’in murahhas üyesi olan Güler aynı zamanda, TÜSİAD’ın yönetim kurulu üyesi, European Round Table of Industrialist’in ilk kadın üyesi ve International Business Council, Birleşmiş Milletler Global Impact ve MIT Energy Initiative gibi önemli kurum ve kuruluşlarda görev alıyor. 1999 yılında kurulan Sabancı Üniversitesi’nde de Güler Sabancı’nın imzası var.
Güler Sabancı kız çocuklarının eğitimi ve kadınların iş hayatında ve sosyal hayattaki yerleri ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyor ve bu ve benzeri sosyal sorumluluk projelerini destekliyor.
Ayrıca Sabancı Forbes’in hazırladığı ‘Dünyanın en güçlü 100 kadını’ listesinde de yer alıyor. Forbes Sabancı için “Şirketin başına geçen ilk kadın olan Sabancı Türkiye’nin en büyük vakfını yönetiyor ve Sabancı Üniversitesi’nin de kurucuları arasında yer alıyor” ifadelerini kullanmıştı.
2. Canan Özsoy / General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü
İstanbul doğumlu olan Canan M. Özsoy, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1985 yılında doktora derecesi ile mezun oldu. Özsoy bir süre diş hekimliği yapmasının ardından ise iş dünyasına atıldı.
Şu an General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Özsoy, GE Türkiye’de enerji, sağlık, havacılık ve ulaşım gibi öncelikli endüstrilerde güçlü kılacak ve dijital çağı yakalayacak stratejileri hayata geçiriyor.
Özsoy iş dünyasında değiştirmek istediği şey sorulduğunda ise şu yanıtı veriyor: Türkiye’de yayınlanan ve çok meşhur olan dizilerde kadınlara biçilen mevcut toplumsal ve sosyal rolleri değiştirmek istiyorum. Kadınlara biçilen bu roller yerine, çalışan kadının iş ve özel hayatının işlendiği dizi senaryolarının yazılması ve yayınlanması, ülkemizdeki kadın istihdamı rakamlarının artmasında çok etkili olacaktır.
Özsoy aynı zamanda Fark Yaratan Kadınlar 2018’de Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün de sahibi…
3. Pınar Abay /ING Bank Genel Müdürü
Bu yıl Ekonomist Dergisi tarafından yılın En Güçlü CEO’su seçilen Abay 42 yaşında. Abay, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde burslu olarak okumuş ve Yüksek Şeref derecesi ile mezun olmuş. Eğitimlerinin ardından ise McKinsey & Company Türkiye ofisinde çalışmış. Pınar Abay, ING Bank Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini Ekim 2011’den bu yana sürdürüyor. Temmuz 2016 itibariyle ise ING Belçika Yönetim Kurulu Üyeliği’ndeb Abay, aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi.
4. Ebru Dorman / MV Holding CEO’su ve YK Üyesi
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitiren Dorman, UC Berkeley Mühendislik Yüksek Lisansı ve Harvard Business School MBA mezunu.
İş hayatına 1995 yılında McKinsey İstanbul’da başlayan Ebru Dorman, 17 yıllık yurt dışı kariyerinden sonra Türkiye’ye dönüp 2015 yılında MV Holding’e katıldı.
MV Holding CEO’su olan Dorman, StartersHub YK Başkanlığı, KVK, PayCore, The LifeCo YK Üyeliği yanı sıra Endeavor Derneği, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği YK Üyeliği görevlerini de sürdürüyor.
5. Özlem Fidancı / Philips Orta Doğu ve Türkiye CEO’su
Philips’e 1998 yılında katılan ve son olarak Philips Orta Doğu ve Türkiye Sağlık Sistemleri Başkanlığı görevini yürüten Özlem Fidancı, Philips Orta Doğu ve Türkiye CEO’su görevinde bulunuyor. 16 ülkeden sorumlu olan Fidancı, sağlık hizmetleri çözümlerinin yaygınlaştırılması, dijital sağlık uygulamaları ve toplumların sağlık hizmetlerine erişiminin artırılmasına yönelik birçok projeye attı.
6. Suzan Sabancı Dinçer / Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye
54 yaşındaki Suzan Sabancı Dinçer, bankacılık kariyerine 1986 yılında başladı. Pek çok alanda varlığını sürdüren Dinçer’e Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde gösterdiği aktif ve etkili katkılardan dolayı, Kraliçe II. Elizabeth adına “Britanya İmparatorluğu Onursal Mükemmeliyet Önderliği (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire-CBE) nişanı verilmişti.
Suzan Sabancı Dinçer; başta kültür-sanat, eğitim ve girişimcilik konuları olmak üzere, sosyal sorumluluk alanında da birçok sorumluluk üstleniyor.
7. Nurten Öztürk / OPET kurucu üyesi
70 yaşındaki Nurten Öztürk, 70 yılından öğretmenlik yapmaya başlayıp 84’te ise öğretmenliği bıraktı. Öztürk aile şirketi olan Öztürkler Petrol’da iş yaşamına devam ederken 92 yılında eşiyle birlikte Türkiye’nin ilk yerli akaryakıt şirketi olan OPET’i kurdu. O günden bugüne sosyal sorumluluk projelerindeki katkısıyla anılan Öztürk, Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi, Tarihe Saygı Projesi ve Trafik Dedektifleri projelerinin fikir lideri ve yöneticisi..
8. Zeynep Bodur Okyay / Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
55 yaşındaki Zeynep Bodur Okyay, 1990 – 1992 yılları arasında Harvard Üniversite’sinde lisansüstü yönetici yetiştirme programına katıldı.
1992 – 1993 yılları arasında Çanakkale’nin Çan ilçesindeki Çanakkale Seramik Fabrikaları’nın üretim birimlerinde yönetici adayı olarak çeşitli görevlerde bulundu. 1995 yılında ise Kale Grubu’nun Pazarlama Şirketleri İcra Kurulu Üyeliği ve Başkanlığına getirildi. Temmuz 2007’den beri ise Kale Grubu Başkanı ve CEO’su olarak görevini sürdürüyor. Bodur; Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın Başkanlığı’nı da yapıyor. Zeynep Bodur Okyay’a 2010 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, ülkesine ulusal ve uluslararası düzeyde üstün hizmetlerde bulunanlara, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayanlara, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunanlara verilen TBMM Üstün Hizmet Ödülü verildi.
9. Demet İkiler / Group M CEO’su- WPP Türkiye Ülke Başkanı
Demet İkiler, dünyada 3 bin ofise ve 46,2 milyar pound ciroya sahip WPP Grubu’nun Türkiye’deki 23 şirketine başkanlık yapıyor. Gruba ait medya planlama ve satın alma şirketlerinden Mindshare’in Türkiye operasyonunun kurucularından.
İkiler erkek egemen bir toplumda kadınların var olma mücadelesine dair şunları söylüyor:
“Bizim de kadınları cesaretlendirme ve iş hayatında daha görünür olmalarına dair sorumluluğumuz var. İş dünyası erkeklere ait gibi algılanıyor; doğru değil bu. Çünkü ben elimden gelenin en iyisini yaparsam, hayatta başaramayacağım hiçbir şeyin olmadığı öğretisiyle yetiştirildim. Bir kadın olarak hiçbir zaman hayata dezavantajlı başladığım inancıyla hareket etmedim.”
10. Burçin Ressamoğlu / Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı
Sodexo’nun 2012 yılından beri İcra Kurulu Başkanlığı görevini yürüten 51 yaşındaki Burçin Ressamoğlu, 2018 yılı itibariyle Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İngiltere organizasyonunun İcra Kurulu Başkanı oldu.
Ressamoğlu, kadın istihdamına önem veren yöneticiler arasında anılıyor. SWIFt – Sodexo Women’s International Forum for Talent’ın onur üyesi olan Ressamoğlu; Türkiye’de iş hayatında cinsiyet dengesi ve kadın temsilinin büyümesi konusunda çalışmalar yapıyor.
Burçin Ressamoğlu bu yıl Ekonomist dergisi tarafından açıklanan “Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın CEO’su” listesinde 10. sırada yer alıyor.
11.Ümit Boyner / Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi
55 yaşındaki Ümit Boyner uzun yıllardır sektörün içinde bulunuyor. 2005 – 2010 yılları arasında Tüsiad Yönetim Kurulu Üyeliği, 2010-2013 yılları arasında Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmüş olan Boyner, 2013 – 2016 yılları arasında Unicredit SA’da Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Sosyal sorumluluk projelerine yaptığı katkılarla da tanınan Ümet Boyner; KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) kurucu üyeliği ve Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Tohum Otizm Vakfı mütevelli heyeti üyesi.
Boyner 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada “toplumsal cinsiyet eşitliğini sadece ‘kadın hakları’ meselesi değil, kadın-erkek ayırt etmeksizin tüm toplumun huzur ve refahını etkileyen bir ‘demokrasi’ ve ‘haklar’ meselesi olarak görmek zorundayız. Tüm zorluklara rağmen memnuniyetle görüyorum ki kadınların elde ettikleri haklardan da toplumsal cinsiyet eşitliğinden de vazgeçmeye niyeti yok” diyor.
12. Gözde Akpınar / Betek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Filli Boya’nın kurucusu Celal Akpınar’ın kızı olan Gözde Akpınar’ı herkes Ögecen Arslan cinayeti sonrası televizyonlara verdiği #Özgecanİçin yazısı ile hatırlayabilir. Türkiye’de televizyon kanallarının neredeyse tamamı o gün saat 21.00 ve 22.00 reklam kuşaklarında ekranları karartmıştı. 30 saniye boyunca ekranlarda yalnızca SİMSİYAH ve sağ alt köşede de #Özgecanİçin yazısı yer almıştı.
Babasının ölümünün ardından Yönetim Kurulu Üyesi olarak yönetime katılan Akpınar, Şubat 2008’de ilk kez Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Gözde Akpınar, şirketin başına geçtiği günden bu yana sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdi. 2015 yılında Filli Boya Bilim Kampı projesini hayata geçirdi. 2016 yılında ise Filli Kadın Ustalar adlı proje ile kadınların erkek işi olarak görülen boya sektöründe yer almaları için farklı şehirlerde boyacılık kursları düzenledi. Doğal yaşamın korunması ve sahipsiz hayvanlara yönelik desteğini Haçiko ve Haytap dernekleriyle sürdürüyor.
13.Canan Çelebioğlu / Çelebi Havacılık Holding YK Üyesi
16 yaşında babasını kaybettikten sonra şirketi abisi Can Çelebioğlu ile birlikte ayakta tutmak için canla başla mücadele eden Çelebioğlu şimdilerde alanında global arenadaki en önemli markaları arasında yer alan sivil havacılık yer, kargo ve antrepo hizmetleri şirketini yönetiyor.
66 doğumlu Çelebioğlu şimdilerde; Çelebi Grubu adına 13 binden fazla çalışana liderlik ediyor.
14.Esen Tümer / Medtronic Türkiye Genel Müdürü
Türkiye’nin en başarılı iş kadınları listelerinde yerini alan Esen Tümer; tıp teknolojisi, hizmetleri ve çözümlerinde dünyada her yıl milyonlarca insanı sağlığa kavuşturan Medtronic’in Türkiye Genel Müdürü… Tümer aynı zamanda Medtronic Woman Network’un Türkiye ve Orta Asya Başkanlığını da yürütüyor.
Tümer; “Medtronic çalışanlarının en az yüzde 40’ının kadın olmasını sağlamak” için çabalarken kadınların iş hayatında var olmasına dair ise şunları söylüyor:
“Kadınlardaki güçlü empati kabiliyeti yöneticilikte fark yaratıyor. Kadınlar ister bir kurum, ister bir şirket veya ister hasta olsun, karşısındakinin gözüyle konuya çok iyi bakabiliyor. Bu sayede karşı tarafın beklentilerini öğrenebiliyor, daha iyi nasıl hizmet verebileceğini anlayabiliyor. Kadınlardaki duygusal zeka (EQ) yeteneğinin erkeklerden çok daha gelişmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu da kadınlara iş dünyasında avantaj getiriyor.”
15. Damla Birol / Türk Tuborg CEO’su
Dünyanın en büyük 5 bira şirketi arasında yer alan Carlsberg’in uluslararası organizasyonları içindeki ilk kadın CEO olan Damla Birol, 1964 Ankara doğumlu. 2003’de Türk Tuborg’a Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak katılan Birol, Türkiye Women Corporate Directors üyesi ve Yönetim Kurulunda Kadın Platformu katılımcısı. Birol kadınların her alanda var olduğunu düşünüyor ve klişeleşmiş “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” söyleminin tarihe karışacağını umuyor. Birol’un bu konudaki mottosu şu: “…Çünkü kadınlar bugün artık her başarılı şirketin arkasındalar.”