Kış aylarının geride kaldığı bu sıcak yaz günlerinde çoğu kişi rutin olarak otellerde, sıradanlanmış tatil beldelerinde tatilini geçirmeyi tercih ediyor. Fakat eminiz ki bazılarınız bu durumdan çok sıkıldı ve başka seçenekler arıyor. Biz de elinde fotoğraf makinesi ile dolaşan, gezip görmeyi seven, meraklı gezginlerimiz için güzel bir fikir düşündük. Yeraltının gizem dolu, büyüleyici, muazzam mağaraları…
İşte Türkiye’nin travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılarla dolu, görenleri kendine adeta hayran bırakan 34 mağarası.
1. Altınbeşik Mağarası, ANTALYA
Antalya’nın İbradı İlçesi Ürünlü Köyü’nün güneydoğusunda bulunan Altınbeşik Mağarası, Milli Parkın içinde, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında yer alıyor. Mağaraya araçla ulaşım sağlanabiliyor ve girişte yer alan kafeterya ve gezi botları ile kesinlikle güzel vakit geçirmek mümkün. Ayrıca Altınbeşik mağarası, Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın 3. büyük yer altı gölüne sahip. Kesinlikle ziyaret etmeye değer.
2. Yalan Dünya Mağarası, ANTALYA
Yalan Dünya Mağarası Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Beyrebucak köyünde bulunan bir dağın 400 metre içerisinde bulunur. Mağaranın en büyük özelliklerinden biri de oluşumunun hala devam ediyor olması. İçerisinde sarı, beyaz ve kahverengi renklerdeki devasa sarkıtlar, dikitler ve oyuklar bulunmakta. Ayrıca yerli misafirlerin yanı sıra yabancı misafirler tarafından da büyük ilgi görmekte bu güzel mağaramız.
3. Cüceler Mağarası, ANTALYA
Cüceler Mağarası Antalya ilinin Alanya ilçesi Demirtaş Beldesi içerisinde bulunan Sapadere Kanyonu yolu üzerinde, Alanya merkeze 17 km, Demirtaş Beldesi karayoluna 12 km mesafede yer almakta. Mağaranın girişinde bulunan seyir terasından muhteşem vadi manzarası sizleri beklemekte. Eminiz ki yeşilin tüm tonlarında büyülenirken tertemiz orman havasında huzuru bulacaksınız. Ayrıca rengarenk sarkıt ve dikitler sizi kendine hayran bırakacak.
4. Beldibi Mağarası, ANTALYA
Beldibi Mağarası, Antalya ile Kemer arasında, Kemer’e 19 km. mesafede yer alan ve Antalya bölgesinin en önemli tarih öncesi çağlarına ait izler taşıyan bir arkeolojik sit alanıdır. İçerisinde paleolitik, metolitik ve neolitik çağlara ait en iyi buluntular çıkartılan mağara kesinlikle görülmeye değer. Ayrıca kaya altı sığınağının duvarlarında şematize edilmiş insan, dağ keçisi ve geyik resimlerini görebilirsiniz.
5. Karain Mağarası, ANTALYA
Türkiye’deki en büyük mağaralarından biri olan Karain Mağarası, denizden yaklaşık 450 m yüksekte ve Antalya’nın Yağca Köyü sınırları içerisinde yer almakta. Ayrıca Karain Mağarası, ülkemizdeki mağaralar arasında içerisinde insan yaşamış olan en büyük mağaramız. Tarihi hissetmek isteyenler için Karain Mağarası kesinlikle iyi bir tercih olacak.
6. Damlataş Mağarası, ANTALYA
Türkiye’de turizme açılan ilk mağara olma özelliği taşıyan Damlataş Mağarası, Alanya ilçesine 1 kilometre uzaklıkta yer alan ve oluşum süreci çok eskilere dayanan bir mağaradır. Ayrıca nem oranının yüzde 90 seviyelerinde ve karbondioksit oranının yüksek olması nedeniyle astım ve solunum yolu rahatsızlığı çeken binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
7. Dim Mağarası, ANTALYA
Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki turizm merkezi Antalya’ya 145 km, Alanya şehir merkezine 11 km uzaklıkta olan Dim Mağarası 4 ana salon ve geçitlerden oluşmakta. Tüm salonlar çeşitli sarkıt, dikit, sütun, perde, makarna ve duvar oluşumları gibi damlataşlar ile dolu. Ayrıca Dim Mağarası Tesislerinde 150 kişiye hizmet verebilecek Dim Cafe & Restaurant yer alıyor. İçecekleriniz eşliğinde Akdeniz ve Alanya’nın panoramik görüntüsü Seyir Terası’nda bulunan seyir dürbünü sayesinde size muhteşem bir keyif sunacak.
8. Tilkiler Mağarası, ANTALYA
Antalya, Manavgat İlçesi Oymapınar Baraj alanında yer alıyor bu mağaramız. Yatay gelişmiş ve aktif bir mağara olup uzunluğu 7 km dir. İlkbahar aylarında su seviyesi yükselir.
Mağara baraj etüdleri sırasında açılan enjeksiyon galerilerinden birinde doğal bir galeriye rastlanması sonucu ortaya çıkarılmış. Konglomera içinde gelişmiş olması da mağaraya ayrı bir bilimsel değer kazandırıyor.
9. Kaklık Mağarası, DENİZLİ
Kaklık Mağarası, Denizli Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km. mesafede Honaz ilçesi Kaklık Kasabasında yer alıyor. Kaklık Mağarası damlataş, sarkıt ve dikitlerden oluşuyor. Pamukkale’de bulunan travertenlere benzer traverten basamaklarıyla eşine rastlanmaz bir güzellik sunuyor. Ayrıca mağaranın içerisinde bol miktarda termal su bulunuyor. Bu kadar güzelliği bir arada barındıran mağara kesinlikle görülmeye değer.
10. Keloğlan Mağarası, DENİZLİ
Keloğlan mağarası Denizli ilinin Dodurga kasabasında yer alıyor. Bucakiçi mevki olarak tabir edilen yerin yakınlarında Karadağ yamaçları yer alıyor. Mağaranın uzunluğu yaklaşık olarak 150 metre kadardır. Fosil bir mağara türüdür. Bu nedenle içerisinde çok sayıda sarkıt ve dikit vardır. Damlataşları, makarna tipine benzer sarkıtları ve daha farklı doğal güzellikleri mağaranın içerisinde görebilmek mümkün.
11. Astım Mağarası, MERSİN
Astım Mağarası, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu Mahallesi’ndeki, yerin 15 metre altında bulunuyor. Mağara, gerek ilginç şekilli sarkıt ve dikitleri gerekse astım hastalarına iyi geldiğine inanılan havası ile kentin ilgi çeken turistik mekanlarının başında geliyor.
12. Çukurpınar Mağarası, MERSİN
Çukurpınar Mağarası, Anamur ilçesine 25 kilometre uzaklıkta olup, Olucak Köyü’ne oldukça yakın bir konumdadır. Bu değerli mağaramız ulaşım açısından da oldukça basit. Çukurpınar Mağarası yapılan araştırmalara göre dünyanın en derin 35. mağarası özelliğini taşıyormuş. Aynı zamanda ülkemizdeki inilebilen en derin mağarası olmuş. Yapısal olarak en derin yerlerde bile galerileri bulunan bu mağara meraklı gezginlerini bekliyor.
13. Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası, MERSİN
Mersin‘in Aydıncık ilçesi sınırlarında bulunan Aynalıgöl, Gilindire Mağarası olarak da bilinir. Bu mağara 1999’da Aydıncık’a 10 km mesafedeki Gemi Durağı yakınlarında bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuş. Aynalıgöl Mağarasının sonunda muhteşem bir gölle karşılaşıyoruz. Gölün dikkat çeken en önemli özelliği mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin gölün içerisinde de devam ediyor olması. Göl yüzeyi kadar sualtı manzarası da adeta göz dolduruyor. Manzara aşıklarının yeni adresi bu mağara olacak gibi.
14. Ballıca Mağarası, TOKAT
Tokat İli Pazar İlçesinde dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarasının henüz keşfedilmemiş ve ziyarete açılmayan bölümleri olsa da günümüzde 680 m uzunluğunda 8 salonu ile ziyaretçileri ile buluşuyor. Ballıca Mağarası’nın, atmosferdeki oranın yaklaşık dört katı saf oksijen içeren havası nefes almayı kolaylaştırdığı gibi astım rahatsızlığı olanlara çok iyi geliyor. Kısaca hem gezi hem sağlık.
15. İnsuyu Mağarası, BURDUR
Burdur’un 13 km güneydoğusunda ve Burdur’a bağlı Çatalağıl köyü sınırları içerisinde bulunan İnsuyu mağarasına Burdur-Antalya karayolunun 13. km’sinden ayrılan 900 metrelik asfalt yol ile gidiliyor. İnsuyu Mağarası, görünümleri son derece güzel yoğun damlataş oluşumları ve göllerle kaplı. Bi’ gidin görün deriz.
16. Fosforlu Mağarası, MUĞLA
Damlataş Mağarası tarafındaki üçüncü mağara Fosforlu Mağarası… Küçük bir kayıkla içine girilebilen bu mağara, yapı ve görüntü itibariyle jeolojik değeri olan ilginç bir doğal güzelliğe sahip. Geceleri içi çok aydınlık olan mağaranın fosfor parıltıları gündüzleri de fark ediliyor. Tahmin ettiğiniz üzere bu mağaranın adına fosforlu renginden dolayı Fosforlu Mağara denilmiş.
17. Tuz Mağarası, ÇANKIRI
Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu Çankırı Kaya Tuzu Mağarası kaya tuzu işletmesi amacıyla açılmış. Mağaranın girişinden sonra içeride göreceğiniz manzara, modern bir karayolunu andırıyor. 800 dönümlük bir alana ve 8 kilometre uzunluğa sahip olan mağaranın içerisinde merak uyandıran birçok galeri bulunuyor.
18. Oylat Mağarası, BURSA
Oylat Mağarası konum olarak, İnegöl merkezden 19 – 20 km mesafe uzaklıkta yer alıyor. İnegöl’den Ankara istikametine giderken, yol tabelalarının yönlendirmesiyle çok zorlanmadan bulabileceğiniz bir konumda. Oylat Mağarası, fay hatlarından oluşmuş. Depremler sonrasında suların aşındırmasıyla oluşan doğa harikası Oylat Mağarası, oyuklardan damlayan suların oluşturduğu sarkıt ve dikitleri ile ünlü.
19. Ayvaini Mağarası, BURSA
Türkiye’deki en uzun 6. mağarası olan bu mağara Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Uluabat Gölü etrafındaki Ayva Köyü’nde yer alıyor. Aralarında 5.5 km bulunan 2 giriş var. Girmek için tavsiye edileni Ayva Köy’de olmakla beraber diğeri ise Doğanalan Köyü’ndedir. Mağara’ya giden yolun muhteşem bir bitki örtüsüyle kaplı olması daha mağaraya girmeden sizleri etkisi altına almaya başlayacak.
20. Aynalı Mağarası, AMASYA
Amasya vadisinde yer alan mağaralardan en önemlisi ve en ünlüsü, Aynalı Mağarası. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ve mağaranın tamamının parlatılmış olduğu gözleniyor. Mağaranın içinde biri dikdörtgen diğeri kare biçiminde iki oda vardır. Bu odalardan dikdörtgen olanı asıl mezar odasıdır. Kare şeklindeki odada ise, 11. yy’da Bizanslılar tarafında yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunuyor. Bu mağaramız da keşif severler için uygun gözüküyor.
21. Çal Mağarası, TRABZON
Çal Mağarası Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5 km güneybatısında denizden 1050 m yüksekte Çal Köy Beldesi içerisinde yer alıyor. Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akıyor ve mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunuyor. Bizce Trabzon’a kadar gitmişken görmeden dönmemek gerekir.
22. Buzluk Mağarası, AĞRI
Buzluk Mağarası Küçük Ağrı Dağı’nın güney eteğinde Hallaç Köyünün yaklaşık 3 km kuzeydoğusunda, Meteor Çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağarasıdır. Yöre halkının Buzluk olarak adlandırdığı bu mağara, çevresindeki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılıyor. Işık tutulduğunda kristal gibi parlayan ve renkten renge giren buz parçaları insanları hayretler içinde bırakıyor. Mağaranın en önemli özelliklerinden biride yazın soğuk, kışın sıcak olmasıdır. Kapısında sürekli sıcak ve soğuk hava akımı bulunur. Doğrusu adı bile bu mağaraya gitmek için bir neden olabilir.
23. Karaca Mağarası, GÜMÜŞHANE
Gümüşhane’nin 15 kilometre kuzeybatısında Torul ilçesine bağlı Karaca mahallesinin hemen güneybatısında yer alan ve kendi doğallığıyla oluşan estetik görüntülerden oluşan Karaca Mağarası, girişinden sonuna kadar renkli ve şekilli sarkıtlardan oluşuyor.
24. Cehennemağzı Mağaraları, ZONGULDAK
Cehennemağzı Mağaraları, Ereğli İlçesi, İnönü mahallesinde bulunuyor. Bu bölge Antik dönemin Acheron Vadisi olarak biliniyor. Zonguldak il merkezine uzaklığı 50 km, E5 karayoluna ise 70 km’dir. Roma ve Bizans döneminde kullanılan mağaralar 3 adettir. Ereğli Müzesine bağlı bir örenyeri olarak hizmet veren mağaramız büyük bir ilgi görüyor.
25. Kızılelma Mağarası, ZONGULDAK
Zonguldak, Ayiçi Mahallesi’nde bulunan ve ülkemizin en uzun mağaralarından biri olan Kızılelma Mağarası, Kilimli’nin 7-8 km güneydoğusunda konumlanıyor. Mağaraya en kolay olarak Zonguldak-Kilimli-Gelik-Ayiçi yolu takip edilerek ulaşılır. Toplam 6630 metre uzunluğunda girişe göre 114 metre derinliğinde bulunan mağaramız, değişik özellik ve görünüme sahip olan yan kol ve ana galeriden meydana gelmiş. Bu bölümler her renkten damlataşlar ile süslenmiş. Ayrıca yer altı deresi ve gölleri mağaraya değişik bir görünüm veriyor. Mağaranın girişe yakın fosil bölümlerinde tek tek yaşayan cüce yarasalar var.
26. Gökgöl Mağarası, ZONGULDAK
Türkiye’nin en uzun 10. mağarası olan Gökgöl Mağarası Zonguldak’ın en uzun 2. mağarası olma özelliğini taşıyor. Toplam uzunluğu 3350 metre olan mağara Zonguldak – Ankara karayolu üzerinde yer alır ve şehir merkezine 3 km mesafededir. Mağara girişi karayolunun hemen yanında yer aldığından ulaşım oldukça kolay. Mağara içerisinde her türden oluşum mevcut. Sarkıtlar, dikitler, sarkıt ve dikitlerin birleşmesinden meydana gelen sütunların yanı sıra bayrak damla taşları ve dere üzerinde yer alan yoğun makarna sarkıtları kesinlikle görülmeye değer. Ayrıca astım hastalarının tedavisinde de bu mağaramızdan yararlanılıyor.
27. Tınaztepe Mağarası, KONYA
Tınaztepe mağarası Seydişehir, Konya’da yer alan mağaradır. Toplam uzunluğu 1580 metredir. Sonundaki 30 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağaradır. Bu mağaramız fosil ve aktif olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Fosil bölümüne bahar aylarında girilecek olursa, sayısı beşi bulan göllerin botla geçilmesi gerekiyor. Sonbahar aylarında suların azalması sonucu aynı galeri yürünerek geçilebiliyor. Beşinci gölden sonra mağarada 30 metrelik bir inişle Büyük Salon’a geliniyor ve bu salon gölle sonlanmaktadır. Yine göz dolduran bu mağara kesinlikle meraklıları tarafından gezilip, görülmeli.
28. Ilgarini Mağarası, KASTAMONU
160-220 milyon yıllık bir süre içerisinde oluşan Ilgarini Mağarası, Kastamonu’da varlığını gösteriyor. Pınarbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu mağaramız dünyanın 4. büyük mağarası özelliğini taşıyor. İçindeki sarkıt ve dikitler 1 milyon yaşında olup, denizden 1250 metre yüksekliğinde olan Ilgarini Mağarası hayatınız boyunca bir kere de olsa mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında.
29. Dupnisa Mağarası, KIRKLARELİ
Dupnisa Mağarası, Demirköy ilçesinde Sarpdere Köyünün 5-6 km güneybatısında yer alıyor. Bu mağara tam üç tane girişe sahip. Toplam da 3000 metre uzunluğunda ve ilk 1000 metresi suyla dolu. Mağarada birde Türkiye ve Bulgaristan sınırını çizen Rezve Deresinin kaynağının doğduğu nokta var. Kırklareli’ne gidecekseniz eğer, mutlaka uğrayın deriz.
30. Yazören Mağarası, BALIKESİR
Yazören Mağarası, Balıkesir ilinin Savaştepe ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Mağaranın toplam uzunluğu 3,500 metre. Geniş bir bölgenin yüzey suları bu mağaradan boşalıyor. Bu nedenle yarı aktif bir mağara o. Kış ve bahar aylarında etkin bir su akışına sahne oluyor. Ve suyun binlerce yıldır süren bu macerasını mağaranın duvarlarındaki izlerden okumak mümkün.
31. Yarımburgaz Mağarası, İSTANBUL
İstanbul il merkezinin yaklaşık 22 km kuzeybatısında, Altınşehir’in 1 km kuzeyinde bulunan Yarımburgaz Mağaraları, güneyindeki Küçükçekmece Gölü’nün kuzey sahilinde 1.5 km kadar uzakta. Mağaraya Halkalı-Altınşehir’den gelen karayolu ile ulaşmak çok kolay. Ayrıca 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilmiş bu mağaramız. İstanbul’da oturupta bu mağaramızı ziyaret etmemek olmaz.
32. Mencilis Mağarası, KARABÜK
Karabük Merkez Bulak Köyü sınırları içerisinde yer alan aynı zamanda Safranbolu İlçesi ile sınır olan Bulak (Mencilis) Mağarasının gİrişi, dik kayalar üzerinde olup mağaranın uzunluğu 6.5 km dir. Mağaranın 2.5 km’lik kısmı harıtalanmış olup 380 metrelik kısmında elektrifikasyonu ve yürüyüş parkuru yapılarak turizme açılmış. Hala hidrolojik olarak aktif bir mağaramızdır. Yer altı nehirleri, göletler, şelaleler ilgi çekici ve olağanüstü güzellikteki sarkıt ve dikit oluşumları bulunan ve doğal varlık olarak tescil edilen mağara araştırmacıların ve ziyaretcilerin ilgisini oldukça çekiyor.
33. Taşkuyu Mağarası, MERSİN
Tarsus’a 10 kilometre mesafede bulunan Taşkuyu Mağarası, ismini aldığı Taşkuyu Köyü‘nün içinde bulunuyor. Mağara içerisindeki sarkıtlar, dikitler, damla taşları ile birlikte egzantirik adı verilen aykırı oluşumlar ve mağara incileri de Türkiye’de ender görülen oluşumlardan. Yaklaşık 470 metre uzunluğundaki Taşkuyu Mağarası, birbirinden farklı oluşumları içeriyor.
34. Pınargözü Mağarası, ISPARTA
Daha önce 6. km sine kadar girilmiş olan Pınargözü Mağarası, 1991 yılında ulaşılan 12 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun mağarasıdır. Daha girişten itibaren 50. m’de ki sifonu ve içindeki uzun sifonları tırmanılması gereken şelaleler ve travertenler nedeniyle gezilmesi oldukça zor bir mağara. Ayrıca burada hala araştırılmalar devam ediyor. Maceraperest arkadaşlar bi’ uğrasın bizce.