Tarihte ilk kez yerli kabileler tarafından ulaşım aracı olarak kullanılan kanoların spor dalı haline gelmesi 1860’lı yıllara kadar uzanıyor. Dünyanın hemen her yerinde popüler bir spor dalı haline gelen kano sporu ülkemizde de oldukça revaçta. 3 tarafı denizlerle çevrili harikulade güzelliklere sahip ülkemiz gölleri, akarsuları, şelaleleri ve nehirleri ile kano sporu açısından müthiş bir zenginliğe sahip. Doğa ile iç içe, suyun üzerinde huzurlu bir seyahat yapmak isteyenler için Türkiye’de kano yapılacak 6 harika lokasyonu listeledik. Türkiye’de kano yapılacak yerler nereler? İşte kanoya yeni başlayanlar ve kano tutkunları için ülkemizde kano yapılabilecek birbirinden keyifli lokasyonlar!
Kano nedir?
Türkiye kano rotaları listemize geçmeden önce kano sporunu kısaca tanımlayalım istedik. Kano her iki başı sivri uçlu olan küçük tekneler olarak adlandırılır. Kano sporunu yapan kişiler açık veya kapalı güverteli kanoya diz çökmek ya da oturmak suretiyle tek kanatlı kürek yardımıyla kanoyu hareket ettirirler. Bu spor dalı tek kişiyle yapılabileceği gibi iki kişiyle veya daha fazla kişiyle yapılabilir. Kano çoğunlukla kürek kullanarak kas gücüyle hareket ettirilir. Öte yandan bazı kanolar, yelken veya çeşitli motorlar ile de aktif şekilde kullanılabilir.
Kanoların ilk olarak yerli kabileler tarafından ulaşım aracı olarak kullanıldığından yukarıda söz etmiştik. İskoç bir avukat ve gezgin olan John McGregor, güverteli ve yelkenli çeşitli kanolar tasarlamaya başlar. 1873 yılında ilk kano kulübü de yine McGregor tarafından kurulmuştur. İngiliz Kraliyet Kano Kulübü bu spor dalının ilk Resmi kulübü olarak kayıtlara geçer. 1924 yılına gelindiğinde kano ilk kez olimpik bir spor olarak tanınır. Ve o yıl Paris’teki olimpiyat oyunlarında kano sporu için müsabakalar ilk kez düzenlenir.
1. Durusu
Türkiye’de kano yapılacak yerler listemizin ilk sırasında Durusu yer alıyor. Eğer İstanbul’a çok uzak mesafede olmayan kano rotası arayışı içindeyseniz size şehre 40 km uzaklıktaki Kemerburgaz sınırlarında yer alan Durusu’dan söz etmek isteriz. Oldukça keyifli bir kano rotası olan Durusu yemyeşil doğası ile görenleri büyülüyor. Eski dönemlerde Karadeniz’e bağlı bir koy iken zamanla göle dönüşen Durusu’nun kıyıları serbest kano gezileri yapmaya oldukça elverişli.
Gölde Kızılderili kanolarını anımsatan 2 kişilik kanolarda tur hizmeti verildiğini de hatırlatalım. Fındıkdere, Deli Yunus Deresi ve çok sayıda kaynak suyuyla beslenen Durusu Gölü’nün suları el değmemiş güzellikleri görmenize olanak sağlıyor. Öte yandan gölün bulunduğu coğrafyada özellikle göç döneminde çeşitli kuş türlerini görebileceğinizi de söylemek isteriz.
2. Kemaliye Vadisi
Ülkemizin kano rotaları arasında bulunan Kemaliye Vadisi müthiş doğasıyla dikkat çekiyor. Erzincan’ın Kemaliye ilçesi doğa ve kano tutkunlarının en sevdiği noktalar arasında. Kemaliye Vadisi, Türkiye’de kano yapılacak yerler arasında öne çıkan keyifli lokasyonlar arasında. Fırat Nehri’nin kollarından biri olan Karasu’nun şekillendirdiği Kemaliye Vadisi, aynı zamanda kano için oldukça elverişli bir coğrafya sunuyor.
Zengin bitki ve hayvan florasıyla doğa tutkunlarını kendine hayran bırakan vadide 10 km uzunluğunda kano parkuru yer alıyor. Vadinin kucağında kalan nehrin sularında yer yer beliren akıntılar kano turunu daha sakin hale getiriyor. Öte yandan geçit vermeyen kayalıklarla çevrili Karanlık Kanyonu ise parkurun en ekstrem kısmını oluşturuyor.
3. Kekova
Türkiye’nin ilk sualtı milli parkı unvanını elinde bulunduran Kekova, kano severlerin en favori noktalarından biri. Akdeniz’in büyüleyici sahil kasabası Kaş’ta yer alan Kekova, kano sporu için adeta biçilmiş kaftan desek yanlış olmaz! Likya uygarlığından kalıntıların bulunduğu milli park üzerinde uzanan 60 km’lik kano parkuru ile Türkiye’de kano yapılabilecek yerler arasında açık ara en dikkat çeken yerlerden biri.
Üçağız koyundan başlayan parkur, Karaloz Koyu, Tersane Koyu, Sıçak Burnu ve Kekova adasını dolaştıktan sonra Simena kıyılarını geçerek başladığı yere geri dönüyor. Kano severleri asırlar öncesine uzanan bir tarih yolculuğuna çıkaran rotayı 5 saatte tamamlayabilirsiniz.
4. Bafa Gölü
Muğla ve Aydın sınırlarında yer alan Bafa Gölü’nün kıyıları kano yapmaya oldukça elverişli. Zeytin ağaçlarının arasına gizlenen Bafa Gölü güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma unvanını taşıyan Bafa Gölü’nün kıyısında irili ufaklı kayalıkların ve adacıkların çevresini kuşatan 5 kilometre uzunluğunda kano parkuru mevcut. Göl üzerindeki küçük adalar ise kilise ve manastır kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.
Göl suyunun durgun olması ve rüzgarın en zorlu hava koşullarında bile oldukça hafif şiddette esmesi nedeniyle parkur kano sporu için şahane bir alternatif oluşturuyor. Gölün Herakleia’nın antik liman kalıntılarına ev sahipliği yapması onu daha da etkileyici hale getiriyor diyebiliriz. Gölün etrafında yer alan kamp alanları da kano severler için konaklama imkanı sunuyor.
5. Sapanca Gölü
Türkiye’de kano yapılacak yerler listemizin en gözde noktalarından biri Sapanca. Göl kenarında birçok tesis, kano hazırlıkları ve öğrenimi için uygun alanlar ve pratik yapma imkanı oluşturuyor. Öte yandan burada kiralanabilen kanoları dilerseniz eğitmenler eşliğinde dilerseniz tek başınıza kullanabiliyorsunuz. Sapanca Gölü, derinliği, su seviyesi ve diğer özellikleriyle bu spora olanak sağladığı gibi meraklıları için de şahane bir hobi imkanı sunuyor. Sapanca’da aynı zamanda kano sporunun düzenli ve profesyonel şekilde yapıldığını da hatırlatalım.
6. Karine Lagünü
Listemizi kano yapmak için harika alternatiflerden biri olan Karine Lagünü ile tamamlıyoruz. Peki bu lagün nerede yer alıyor? Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Millî Parkı sınırları içinde, Dilek Dağı’nın güneyinde 2100 hektar alana sahip bir göl. Büyük Menderes nehrinin denize ulaşma süreci sırasında oluşturduğu kordonla denizi bölmesi sonucu meydana gelmiş olan Karine Lagünü de tam bu noktada konumlanıyor. Ülkemizde bu spora en uygun yerlerden biri olan Karine Lagünü etkileyici atmosferi ile kano severlere kapılarını açıyor.
Bonus: İstanbul’da kano yapılacak yerler
İstanbul’da kano yapılacak yerler arasında Durusu ve Sapanca’dan söz ettik. Peki çok bilinmeyen ancak kano için elverişli olan yerler nereler? Bu sorunun yanıtı olarak ilk rotamız Asya ve Avrupa’nın buluşma noktası olan İstanbul Boğazı olacaktır. Boğazın serin sularında güvenli alanlarda kano turları düzenleniyor. Bu turlar arasında en çok bilineni Göksu nehrinden başlayıp Anadoluhisarı’ndan Bebek’e uzanan keyifli bir kano turu.
Bu bölgede sabahın erken saatlerinde başlayan kano yolculuğu sakin bir hafta bitişi arayanlar için birebir. İstanbul sınırlarındaki kano yapılacak yerler arasında boğazın dışında Keçilik Koyu, Riva, Darlık Barajı, Esenceli, Ömerli Barajı, Poyrazköy, Tuzla gibi bölgeleri listeleyebiliriz.
Dünya üzerindeki en büyüleyici doğa parklarına doğru ufak bir seyahate çıkmak isterseniz sizi buraya alalım.
Kaynak: 1