Antidepresanlar, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan, son derece etkin ilaçlardır. Ancak son dönemde antidepresan kullanımında yoğun bir artış yaşanıyor. Yapılan çalışmalara göre bireysel sebepler kadar toplumsal sebepler de antidepresan kullanımını artıran faktörler arasında. 2017 yılından bu yana ortaya konan veriler, antidepresan kullanımındaki artışı çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Öte yandan bazı antidepresanların reçetesiz olarak satılması da bu ilaçların kullanımının yaygın hale gelmesine neden oluyor. Doktor kontrolünde kullanılmayan antidepresanlar ise ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor… Son yıllarda önemli oranda artan antidepresan kullanımı, toplumun ruh sağlığı bozuluyor mu, sorusunu akıllara getiriyor. İşte, son dönemde antidepresan kullanımındaki artışın nedenleri…
Resmi veriler, son yıllarda antidepresan kullanımında önemli bir artış olduğunu gösteriyor
Türkiye’de antidepresan kullanımıyla ilgili yapılan bir çalışma oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre, ülkede 2017 yılında 48 milyon 226 bin 812 kutu antidepresan satılmıştı. Bu sayı 2018 yılında 49 milyon 43 bin kutuya ulaştı. Ülke genelinde satılan ilaç sayısı 2019 yılında da benzer sevilerde kalmıştı. Ancak bu rakamlarda 2020 yılından itibaren önemli bir artış yaşandı. 2020 yılında ülke genelinde 54 milyon 625 bin 964 kutu antidepresan satışı gerçekleşti. 2021 yılında ise bu sayı daha da artarak 59 milyon 641 bin 14’e yükseldi. Psikiyatristlere göre, antidepresanların satışındaki bu büyük artış, toplumun ruh sağlığındaki bozulmanın bir sonucu. Elbette, son dönemde artan psikolojik rahatsızlıkların da belli başlı bazı sebepleri var…
Günümüzde, her 2 gençten biri depresyonla mücadele ediyor
Amerikan Sağlık Enstitüsünde yapılan bir çalışmaya göre, bugün neredeyse her 2 gençten biri ciddi depresyon belirtileri gösteriyor. Depresyon ve anksiyete, günümüzdeki en yaygın psikolojik rahatsızlıklar arasında. Bununla birlikte, yine gençler arasında yaygın olarak madde veya “oyun bağımlılıkları” gözlemleniyor. Bu sebepler, özellikle gençler arasında antidepresanların kullanımının artmasına sebep oluyor.
Pandemi, antidepresan kullanımındaki artışın başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor
Dünya genelinde yapılan çalışmalar, antidepresanların kullanımındaki artışın sebepleri hakkında oldukça dikkat çekici veriler ortaya koyuyor. Buna göre, pandemi sürecinde depresyon ve anksiyete vakalarında 3 ila 4 kat artış yaşandı. Örneğin pandeminin ardından bireylerin yüzde 37-38’inde anksiyete bozukluğu, yüzde 35-36’sında ise depresyon görülüyor Geçmiş dönemlerle kıyaslandığı zaman bu oranlar oldukça yüksek! Zira daha önce, bu rahatsızlıklara sahip kişilerin oranı yüzde 7-8 civarındaydı.
Uzmanlar, pandemi sebebiyle yaşanan “kaygı” ve belirsizliğin toplum psikolojisi üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğunu belirtiyorlar. Bu dönemde ortaya çıkan yeni yaşam biçimine adapte olmakta zorlanan bireylerin antidepresanlara yönelmesi, bu ilaçların kullanımını artıran önemli bir faktör. Sonuçta, pandemi sürecinde artan psikolojik rahatsızlıkların, antidepresanların kullanımındaki artışın en önemli sebeplerinden birisi olduğu düşünülüyor.
2022 yılında antidepresan kullanımı 70 milyon kutuya ulaşabilir!
Antidepresanların kullanımı her geçen yıl artmaya devam ediyor. Bu sebeple, uzmanlara göre bu ilaçların kullanımı 2022 yılında 70 milyon kutuya ulaşabilir hatta bu sayıyı aşabilir! Yine uzmanlara göre, 2022 yılında antidepresan kullanımını artıracak en önemli faktör ise, ekonomi. Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmeler ve hayat pahalılığı, insanların psikolojik olarak zorlu dönemler geçirmesine ve antidepresan kullanımında büyük bir artış yaşanmasına sebep oluyor.
Kaynak: 1