Tükettiğimiz besinler ve beslenme alışkanlıklarımız sağlığımız üzerinde oldukça belirleyici. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme hastalıklardan, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklardan uzak bir yaşam sürmenin temel şartlarından. Ne var ki hayat pahalılığının hayli yüksek olduğu ülkemizde sağlıklı beslenmek pek kolay değil. Özellikle son dönemlerde gıda fiyatlarındaki fahiş artış milyonlarca insanın yetersiz ve dengesiz beslenmesine neden oluyor, beslenmeye bağlı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Peki, Türkiye’de sağlıklı beslenmenin maliyeti nedir? Gelin, uzmanlar bu soruya ne yanıt veriyor birlikte bakalım.
İlginizi çekebilir:
Sağlıklı Beslenme Rehberi: İyi Bir Beslenme Düzeni Nasıl Oluşturulur?
Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz unsurları arasında yer alıyor
Bilimsel çalışmalar sağlıklı beslenmenin uzun ve sorunsuz bir yaşam için en başta gelen unsurlar arasında olduğunu ortaya koyuyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenme ise pek çok sağlık sorununa ve beslenmeye bağlı hastalıklara davetiye çıkarıyor
Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde ise insanların yeterli ve dengeli beslenmede zorluklar yaşadığı kabul edilmesi gereken bir gerçek. OECD ülkeleri arasında yaşam pahalılığının en yüksek olduğu ülke konumunda olan Türkiye’de de benzer bir durum söz konusu. Son dönemlerde gıda fiyatlarında meydana gelen artış, ülkemizdeki milyonlarca insanın sağlıklı beslenebilmesinin en önemli engel olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Türkiye’de sağlıklı beslenmenin maliyeti nedir?
Uzmanlara göre ülkemizde sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 600 Türk lirası
Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Özden Çırpar, konuyla ilgili olarak “Sendikaların hesaplamalarına göre sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 600 liraya yaklaştı. Bugün dört kişilik bir aile asgari ücretten fazla bir parayla ancak açlık sınırında yaşayabiliyor.” ifadelerini kullanıyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenmek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir
Ancak sağlıklı beslenmenin yüksek maliyeti başka sorunları da beraberinde getiriyor. Halsizlik, depresyon, saç dökülmesi, kabızlık, ödem oluşumu, diş çürümesi veya kemik erimesi yetersiz beslenmenin sebep olabileceği sağlık sorunlarından sadece bazıları.
Uzmanlar, yüksek gıda fiyatları sebebiyle milyonlarca insanın karbonhidrat, yağ ve basit şeker ağırlıklı besinlere yöneldiğini dile getiriyor
Dr. Özden Çırpar, yüksek gıda fiyatları sebebiyle vatandaşların karbonhidrat, yüksek yağ, yüksek basit şeker ağırlıklı, görece daha az maliyetli öğünlerle karnını doyurmaya yöneldiğinin ifade ediyor. Sofralarda yeterli miktarda protein, taze sebze ve meyve yer almadığını sözlerine ekleyen Çırpar bu durumun obezite, hipertansiyon, diyabet, metabolik sendrom gibi obezitenin tetiklediği sağlık sorunları ortaya çıkardığını dile getiriyor.
Uzmanlara göre sağlıklı ve dengeli beslenmek çocukluklar söz konusu olduğunda çok daha önemli hale geliyor
Çünkü bilimsel araştırmalar büyüme çağındaki çocukların bedensel ve ruhsal gelişimi açısından kas ve kemik sistemine uygun ve dengeli şekilde beslenmesi gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Sağlık beslenmenin yüksek maliyetli oluşu ise çocuklar arasında bodurluk ve obezite gibi sağlık sorunlarının dikkat çekici düzeyde yaygınlaşmasına sebebiyet veriyor.
Kaynak: 1