Malumunuz son yılların en sert kışını geçiriyoruz. Bunu lehimize çevirebilmenin en iyi yollarından birisi de, bol yağan karın keyfini doyasıya çıkarabileceğimiz kayak merkezlerine bir yolculuk yapmaktan geçiyor. Sizlere bu yolculukta yardımcı olabilmek adına Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri listesini hazırladık.
Kabul ediyoruz son zamanlarda havalar evde battaniyenin altında tembellik yapmaya da çok müsait. Hal böyle olunca bu soğuklarda bir yere çıkılmaz deyip koltuklarına gömülenlerin sayısı da epey fazla. Peki devamlı hareketsiz kalmak, durmadan tembellik yapmak bünyeye zarar değil mi? Belki de içinizdeki seyahat tutkusunu doyurmanın zamanı çoktan gelmiştir. Ya da vücut kimyanız ”Adrenalin istiyorum!” diye bağırıyor siz duymuyorsunuz… Çok mümkün! Ülke genelinde haftalardır güneş ışığıyla nadiren beraberiz, hafta sonlarımızı da genellikle eylemsizlik tatili olarak belirledik. İlk başlarda bizlere tatlı gelen bu miskinliğin, zamanla vücut direncimizi düşürüp ‘soğuk algınlığına’ sebep olmasına veya depresif ruh halini tetiklemesine hep birlikte şahit oluyoruz. Öyleyse kendimize bir iyilik yapalım ve harekete geçelim.
Dediğimiz gibi rota belli! Ülkemizin güzide yerlerindeki kayak merkezleri… İster maceraperest bir tatil sever olun, snowboard ya da kayak yaparak adrenalinin doruklarına ulaşın. İsterseniz de buraların muhteşem doğasının tadını çıkarmaya, şömine eşliğinde sucuk ekmek ziyafetine, Spa otellerinde bedeninizi ödüllendirmeye gidin. Her zevke, her beklentiye uygun opsiyonlar mevcut. Fiyatlar pahalı mıdır? Ben kaymayı bilmiyorum ki gidip ne yapayım? Güzel pistler var mı? Pistler yeterince uzun mu? Hangi mevsimde gitmem daha uygun? kar kalınlığı ne kadar? gibi sorular da beyninizi kemirmesin. Biz sizin için düşündük, araştırdık. Gelin kaygılarımızdan arınalım ve harekete geçelim. İşte Türkiye’de gidebileceğiniz 10 kayak merkezi.
1. Palandöken Kayak Merkezi
Erzurum’a uzaklığı yalnızca 10 km olan Palandöken, Türkiye’nin en yüksek zirvesine sahip. 2011 yılında Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Ülkemizde en uzun pistlerin ve en bol karın bulunduğu yerlerden biri olmasından dolayı macera tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği yerlerin başında gelir. Kasım ayının başından mayıs ayının sonuna kadar sezon açıktır. Kar cinsi, toz kar olma özelliğini taşıdığı için kayarken büyük rahatlık sağlar. 3125 metre yükseklikten 2100 metreye kadar durmadan kayabilmeniz mümkün. İyi kaydığını düşünenler, gerçek profesyoneller, ‘Ejder Tepesi’ pisti tam size göre! Burada aradığınız heyecanı bulacaksınız.
Toplamda 4500 kişi kapasiteli 8 tesis bulunmakta. Bunun yanında kullanılan 22 pist mevcut. 1 teleski, 5 telesiyej, 1 babylift ve 1 tane de Gondol lift ile hizmet veriyor. Oteller ise her bütceye hitap edebilecek çeşitliliğe sahip. Pek çok imkandan yararlanabileceğiniz lüks oteller var. Ancak daha ekonomik ve temizliğinden ödün vermeyen, her türlü piste rahatlıkla ulaşabileceğiniz konumda oteller de bulabilirsiniz. Palandökene yapılacak kayak tatilinden pişman olmayacağınızı garanti ederiz. Dönüşte 10 km aşağı da Erzurum’a inince cağ kebabı yemeyi unutmayın! Hatta hem gidişte hem dönüşte yemenizi şiddetle öneririz…
Palandöken’deki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
2. Uludağ Kayak Merkezi
Bursa’ya 36 km uzaklıkta olan Uludağ, Türkiye’nin ilk ve en popüler kayak merkezi unvanına sahip. Zira en büyük kayak merkezi olma özelliğini de elinde tutuyor. Milli park ilan edilmesiyle daha da titizleşen işletmesi sayesinde epey rağbet görmekte. Yalnızca pistleriyle değil, eğlence aktiviteleriyle de nam salmış olduğunu duymayanımız kalmadı herhalde. Bu sebepten fiyatlar diğer kayak merkezlerine göre daha yüksek. Ancak fazla sayıda işletme oluşu, kısmen daha ekonomik oteller bulabilme imkanı sağlıyor. Tabii bundan yararlanabilmek için erken rezervasyon yaptırmak önemli. Ben kayak yapmak istemiyorum hele ki snowboard hiç düşünmüyorum diyenlerdenseniz bile, Uludağ’a gidip vaktinizi dolu dolu geçirmeniz mümkün. Gece konserleri, after ski partileri, otellerin müşteri odaklı sunumlarının buna olanak tanıdığını göreceksiniz. Elbette böyle bir tatil konsepti kurguladığınızda bütçenizi biraz yüksek tutmanız şart. Önceden hiç kayak yapmamış olan ama öğrenmek isteyenler için de Uludağ iyi bir tercih olur. Pistlerin fazlalığı, içinde amatör pistlerin bolca oluşu ve pek çok sayıda kayak öğretmeninin görev yapması kısa sürede kaymayı öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Toplam 8 teleski, 6 telesiyej, 1 cable car kayak severlere hizmet veriyor. Ve bu sayı her geçen yıl artmaya devam etmekte. İstanbuldan ulaşım yaklaşık 4 saat sürer. Dağ’a çıkan yolda ulaşımın rahat olabilmesine özen gösterilip temiz tutuluyor. Tercihim hem spor yapmak hem partilemek diyenlerdenseniz tercihinizi Uludağ’dan yana kullanmanızı öneririz. Dönüş yolunda Bursa’ya inince İskender yemeyi unutmayın.
Uludağ’daki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
3. Erciyes Kayak Merkezi
Türkiye’nin en yüksek 5. dağı olan Erciyes Dağı‘nın üzerinde kurulmuştur. Sönmüş bir Volkanik Dağ olan Erciyes Dağı, aynı zamanda Orta Anadolu’nun en yüksek dağı olma özelliğini taşır. Kayseri’ye 25 km uzaklıktadır. İdeal kar yüksekliği, Kasım ile Mart ayları arasında olur. Yeterli kar olmadığında suni kar yağdırma teknolojisi burada kullanılabilmektedir. Şunu belirtelim ki son yıllarda Erciyes Pistleri büyük gelişme gösterdi ve kayak severler için en ideal noktalardan biri haline geldi. 2000 metreye kadar uzanan pistler oluşturuldu. Bölgede bulunan konuk evleri ve oteller hem yüksek bütçe ayıran misafirlere, hem de daha ekonomik düşünenlere aynı anda fırsat sunuyor.
Kış tatili için Erciyes’i seçerseniz bir avantajınız daha var. Yalnızca 60 km uzağında olan muhteşem Kapadokya‘yı görmeye gidebilirsiniz. Kapadokya özellikle kış aylarında beyaz ile bütünleştiğinde bambaşka. Rüyalarda görebildiğiniz en güzel manzaraların tezahürü gibi görünecektir sizlere.
Erciyes’teki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
4. Kartalkaya Kayak Merkezi
Bolu’da Köroğlu Dağları üzerinde kurulan Kartalkaya kayak merkezi, konum itibarıyla İstanbul ile Ankara’nın tam ortasındadır. Aralık ve Mart ayları arasında kaymaya giderseniz son derece tatmin edici olacaktır. En uzun pistinin uzunluğu 4000 metre. Snowboard sevenlere bir müjde verelim, Kartalkaya’da Avrupa Standartlarında düzenlenmiş snowboard pisti bulunmaktadır. 3 büyük otel ve bunun dışında küçük pansiyonlar da mevcuttur. Yani yine her bütçeye uygun bir kayak merkezinden bahsediyoruz dersek doğru olur. 5000 kişilik kapasitesi, yer bulabilme sorununu çoğu zaman ortadan kaldırıyor.
Kartalkaya’ya kadar gitmişken pek çok yeri gezme fırsatı bulacaksınız. Doğa severler bir müjdemiz de size. Hemen 40 km kadar gidip Bolu’ya indiğinizde Yedi Gölleri görebilir, kendinize doğa resitali sunabilirsiniz. Gezmekten yorgun düştüğünüzü hissederseniz Bolu’nun lezzetine doyum olmaz etli mantısından deneyiniz. Kendinize getirecektir.
Kartalkaya’daki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
5. Kartepe Kayak Merkezi
İstanbul’da yaşayanlar için günübirlik kayak tatili denildiğinde akla gelen ilk yerdir. İstanbul’a olan uzaklığı yalnızca 115 km. 12 ayrı pist bulunmakta ve bunların hepsine tek bir skipass ile giriş sağlanabilmektedir. Bu avantajı barındıran tek kayak merkezi olma özelliği taşır. 4650 kişilik kapasitesi, hafta sonu İstanbul’dan gelen çok sayıda misafirini ağırlayabilmesini sağlıyor. Ancak Kartepe’de kayak bölgesinde tek bir otel var. Diğer kalınacak yerler daha aşağıda. Bu yüzden Kartepeye aracınızla veya İstanbul’dan kalkan günübirlik gezi servisleriyle gitmenizi öneririz, şayet otelde yerinizi ayırmadıysanız.
Kartepe’ye gitmek için tek neden kayak yapmak veya snowboard yapmak değil. Tertemiz havada sucuk ekmekle karnınızı doyurup üzerine sıcacık çay ile keyif yapabileceğiniz kafeler var. Daha bitmedi! Sapanca gölü‘de buraya çok yakın. Kartepe, İstanbul’da yaşayıp yakınlarda bir tatil arayanlar için son derece verimli ve beklentileri karşılayan bir kaçamak olacaktır.
Kartepe’deki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
6. Sarıkamış Kayak Merkezi
”Türkiye’nin Alpleri” olarak anılmaktadır. Bunun sebebi hem Alp Dağları gibi kristal karla kaplı olması hem de 2800 metre olan yüksekliği. Ülkemizin en çok turist çeken kayak merkezlerinin başında gelmektedir. Aralık ve Mart ayları burada kayak yapmak için en uygun dönem. Kar kalınlığı 1.5 metreye kadar ulaşıyor. Dikkati çeken bir başka özelliği, kayak merkezlerimiz içinde pistleri en sakin olandır. Kalabalıktan bunalanlar veya kalabalık yerlerde kayak yapma korkusu olanlar, burada ciddi oranda kendini rahat hissedebilecektir.
Sarıkamış’da 12 km’yi bulan 5 ayrı pist mevcut. Yalnızca kışın değil yazın da turistler Sarıkamış’ı görmeye gidiyor. Bunun nedeni ise sık ağaçlarla yeşile bürünmüş tabiatın doyumsuz güzelliği. Doğasıyla, pistleriyle, fiyatlarıyla Sarıkamış gerçekten cezbediyor insanları. Eğer siz Sarıkamış ile hala tanışmadıysanız daha fazla vakit kaybetmeyin deriz.
Sarıkamış’taki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
7. Davraz Kayak Merkezi
Akdeniz Bölgesinde kayak pisti olmaz demeyin. Isparta şehrimize 26 km uzaklıkta bulunan Davraz kayak merkezi, ‘Göller Yöresi’ dahilindedir. 2250 metreye varan zirveleri ve yumuşak kar dokusuyla kayak severler için oldukça caziptir bu bölge. Kayak yaparken bir yerlerini kırma korkusu olanlar burada kendini çok daha güvende hissedecektir☺️. Aralık ve Nisan ayları arası en uygun dönemidir. Toplam pist uzunluğu ise 5 km. Konaklama yerlerinde fiyatlar oldukça uygun.
Hediyelik eşyaları sevenler, el yapımı ürünlere ilgi duyanlar tatil dönüşünde Isparta’ya uğrar ise zevklerine uygun alışveriş imkanı bulacaktır. Özellikle dünyaca ünlü el dokuma halıları görülmeye değer.
Davraz’daki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
8. Güneykaya Kayak Merkezi
Ağrı ilimize 45 km uzaklıktadır. 1999 yılından bu yana faaliyet göstermekte ve her geçen yıl ziyaretçi sayısı artmaktadır. Bol karların oluşturduğu pistlerin keyfini profesyonel kayak severler bilir. Burada bol kar keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Kış boyunca yağan kar Güneykaya’nın kar seviyesini 2 metrelere kadar çıkartıyor. Burada ki pistin en zorlu pist olduğu söylenir. Gidecek olursanız bunu gözardı etmeyin…
Dağcılar ve doğa yürüyüşü sevenler içinde uygun alanlar var. 1 otel ve günü birlik hizmet veren 2 tesis bulunuyor. Gerçek kayak tutkunlarına Güneykaya’yı mutlaka öneriyoruz.
9. Ilgaz Kayak Merkezi
Kastamonu-Çankırı arasında bulunuyor. Gece kayak yapılabiliyor olması en dikkat çekici özelliği. Aralık ve Nisan ayları arasında hizmet vermektedir. Kayak pistlerinin ortalama uzunluğu 2000 metre. Pek çok kayak kiralama tesisi ve oteller bulunuyor. Fiyatları da kış turizmi otellerine göre en uygun olanların başında gelir. Ilgaz milli parkının içinde köknar ve çam ağaçlarından oluşan milli park, seyrine doyum olmaz bir manzaraya sahip. Ayrıca Ilgaz’da kamp alanı olarak da kullanılan bir çok nokta var. Ilgaz kayak merkezi, özellikle ekonomik kayak tatili yapmak isteyenlerin memnun kalacağı bir gezi olacaktır.
Ilgaz’daki konaklama seçeneklerini şuradan görebilirsiniz.
10. Zigana Kayak Merkezi
Coğrafyamızın havasıyla, ormanlarıyla, dağlarıyla en meşhur olan yerlerinden Karadeniz’de bulunuyor Zigana kayak merkezi. Trabzon’a 60 km, Gümüşhane’ye ise yalnızca 40 km uzaklıkta. Aralık-Nisan aylarında sezon oldukça aktif. 843 kişilik tesisi var. Kar kalınlığı 1 metreyi bulabilmektedir.
Kış aylarında Trabzon veya Gümüşhane taraflarına giderseniz, kendinize oksijeni bol bir doğa gezintisi armağan edip ardından Zigana’ya geçerek kayak tatiliyle seyahatinizi taçlandırmanızı öneririz.