Ülkemizde uzun süredir devam eden ekonomik krizin etkileri, gün geçtikçe daha derinden hissediliyor. Geçtiğimiz günlerde Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) iki katına çıkaran düzenleme kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Türkiye, 7 Temmuz 2023 sabahına da tarihi vergi artışları ile uyandı. Katma Değer Vergisi’nden (KDV) yurt dışı telefon kayıt harcına, 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harçlardan şans oyunları ücretlerine kadar pek çok alanda önemli fiyat ve vergi artışına gidildi. Vergi arıtışlarına yönelik Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Detaylara birlikte bakalım.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile pek çok farklı alandaki vergiye zam yapıldı
Bazı uzmanlar son dönemdeki işçi ve memur zamlarının yanı sıra emeklilikte yaşa takılanların emekli edilmesi gibi faktörler nedeniyle, çeşitli alanlarda vergi artışı gerçekleşebileceği konusunda uyarılarda bulunuyordu. Beklenen oldu. Türkiye, 7 Temmuz 2023 sabahına tarihi vergi artışları ile uyandı…
Yurt dışından getirilen telefonların kaydedilmesi için ödenen harç ücreti Cumhurbaşkanı kararı sonrası 20.000 TL’ye yükseldi
IMEI kayıt harcı olarak da isimlendirilen ücret, 2017 yılında 149 TL’ydi! 2022 yılının sonuna kadar ise 2.732 TL olarak uygulanmıştı. IMEI kayıt harcı, Resmi Gazete’de yayımlanan son Cumhurbaşkanı kararı öncesinde 6.091 TL’ydi.
Kararın ardından ilgili kayıt ücreti son 7 ayda 7,3, son 6 yılda ise 134 katına çıkmış oldu! Ancak pek çok vatandaşın tepkisini çeken artışlar IMEI kayıt ücreti ile sınırlı değil.
Mal ve hizmetlerde daha önce yüzde 18 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20’ye çıkarıldı
KDV, devlet bütçesindeki en önemli gelir kalemlerinden biri. Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 Aralık Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’na göre bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte biri KDV’den oluşuyor.
KDV’deki değişiklikler Türkiye’deki tüm vatandaşları doğrudan etkiliyor
Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok farklı kategorideki üründen yüzde 20 oranında KDV alınacak. Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV ise mart ayında yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti.
Ancak yeni vergi artışlarından bu temel tüketim malzemeleri de nasibini almış durumda. İlgili ürünlerdeki yüzdeki 8’lik KDV oranı da yüzde 10’a yükseldi. Geçtiğimiz dönemde temel gıda malzemeleri için yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülen KDV oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı da yüzde 50 oranında artırıldı
Buna göre noter, pasaport, vize ve daha pek çok resmi evrak harcında yüzde 50’lik bir fiyat artışı uygulanacak. Öte yandan şans oyunlarının hasılatından alınan vergilerde de artış yapılmasına karar verildi. Spor müsabakalarına ilişkin şans oyunları vergisi yüze 10’a, at yarışlarına ilişkin vergi yüzde 15’e ve diğer şans oyunlarına ilişkin vergi ise yüzde 20’ye yükseltildi.
Kaynak: 1