Mutluluğun, ekonomik gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgili olduğu bilinen bir gerçek. Bu açıdan değerlendirildiğinde, mutluluğun ülkemizde unutulmaya yüz tutan bir kavram olduğu söylenebilir. Mutluluğa en uzak kesim ise gençler. Nitekim Konrad-Adenauer-Stiftung isimli Almanya merkezli dernek tarafından yapılan Türkiye Gençlik Araştırması, Türkiye’deki gençlerin mutluluk düzeylerine dair dikkat çekici bazı verileri ortaya koyuyor. Araştırmaya göre Türkiye’deki gençlerin yalnızca yüzde 17,3’ü mutlu olduğunu ifade ediyor. Gençlerin yüzde 63’ü ise yaşamını başka bir ülkede sürdürmek istiyor. Detaylara birlikte bakalım.
Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği, kısa süre önce Türkiye Gençlik Araştırması isimli bir çalışmanın verilerini yayımladı
Araştırma kapsamında 16 farklı ilden, 18-25 yaş aralığındaki 2.140 genç ile görüşüldü. Görüşme yapılan gençlerin yüzde 56’sının kadın, yüzde 44’ünün ise erkek olduğu bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca araştırmaya katılan gençlerin yüzde 88,5’inin öğrenci olduğu, çalışan gençlerin ise yüzde 13,5’inin devlet memuru, 12,1’inin ise avukatlık veya doktorluk gibi “nitelikli” meslek sahibi olduğu ifade edildi. Türkiye Gençlik Araştırması ile ülkemizde yaşayan gençlerin mutluluk düzeyleri ve gelecek beklentileri hakkında dikkat çeken veriler ortaya çıkarıldı.
Türkiye Gençlik Araştırması’na göre gençlerin yalnızca yüzde 17,3’ü mutlu olduğunu belirtiyor
“Orta derecede mutlu” olanların oranı ise yüzde 52,5. Gençlerin yüzde 30,1’i ise mutsuz olduğunu söylüyor. Öte yandan Türkiye Gençlik Araştırması ile ortaya çıkarılan veriler bunlarla sınırlı değil.
Konrad-Adenauer-Stiftung isimli dernek tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye’deki gençlerin birincil hedefi, iyi bir hayat yaşamak
Bu doğrultuda, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 63’ü, başka bir ülkede yaşamak istediğini ifade ediyor. Gençlerin yaşamak için tercih edeceğini belirttiği ülkelerin başında ise Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya geliyor.
Öte yandan gençlerin yüzde 47,8’i, “yaşam koşullarını iyileştirmek için,” yüzde 20,7’si ise “daha özgürlükçü yaşam” hedefi ile başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor.
Türkiye Gençlik Araştırması, gençlerin ekonomi hakkındaki düşüncelerine de ışık tutuyor
Buna göre gençlerin yüzde 73’ü, Türkiye’nin az gelişmiş-gelişmekte olan bir ülke olduğunu düşünüyor. Mevcut ekonomi politikalarını başarısız bulanlar ise gençlerin 80,6’sını oluşturuyor. Türkiye’deki ekonomik durumu “kötü” olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 86,2, dengesiz bir gelir dağılımı olduğun ifade edenlerin oranı ise yüzde 88,7.
Araştırma sonuçlarına göre, “Türkiye kötü yönetiliyor” diyenlerin oranı da hayli yüksek
Gençlerin büyük bir bölümü, Türkiye’deki mevcut yönetim politikalarını doğru bulmadığının ifade ediyor. 18-25 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 86,3’ü ise özellikle mevcut göçmen politikalarından rahatsız olduğunu dile getiriyor.
Yabancılara emlak ve gayrimenkul satışını doğru bulmadığını ifade edenlerin oranı da oldukça yüksek, yüzde 81,1. Bununla birlikte araştırmaya katılan gençlerin önemli çoğunluğu, “kötü yönetim” başlığı altında adam kayırma, liyakatsizlik, yolsuzluk ve rüşvet gibi sorunlar sıralıyor.
Kaynak: 1