2004 yılında oluşturulan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı, çeşitli bölgelerden farklı gelir seviyelerine ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiriyor. Ülkemizin yaratıcı şehirleri gastronomi, tasarım, zanaat, halk sanatları ve müzik alanlarında adeta bir yıldız gibi parlıyor. Gastronomi alanında Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar en yaratıcı kentlerimiz arasında yer alıyor. Türk yemeklerinin ülkemizin sınırlarını aşarak dünyaya yayıldığını düşünürsek, bu durum hiç de şaşırtıcı değil açıkçası. Tasarım alanında gelirsek cevherleriyle İstanbul ve el sanatları ile zanaat alanlarında Kütahya yaratıcı şehirlerimiz arasında yerlerini alıyor. Müzik kategorisinde ise Kırşehir ağa girmiş durumda. Hadi bu şehirlerden bazılarını birlikte inceleyelim.
Lezzetli mi lezzetli mutfağıyla Gaziantep
Gastronomi denince muhtemelen çoğumuzun aklına ilk olarak Gaziantep geliyor. Bu gerçekten şaşılacak bir durum değil, çünkü Gaziantep mutfağının ünü ülkemizin sınırlarını aşmış durumda. Fıstıklı tatlılardan, kebaplara ve çeşitli köftelere kadar ağız sulandıran bu yiyecekleri düşününce karnımız acıkıyor.
En sevilen Gaziantep yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Patlıcan Kebabı
İçli Köfte
Beyran
Yuvalama
Simit Kebabı
Ekşili Köfte
Fıstıklı Katmer
Baklava
Şöbiyet
Parmak ısırtan mutfağıyla Antakya/Hatay
Gaziantep’in komşusu olup en az onun kadar lezzeltli yemeklere sahip Hatay, gastronomi konusunda yine ağın içinde yer alıyor. Yemekler o kadar lezzetli ve çeşitli ki, parmaklarınızı ısıracaksınız. Hem ana yemekleri hem mezeleri derken Hatay’a yolunuz düşerse muhtemelen birkaç kilo almadan dönemeyeceksiniz.
En sevilen Hatay yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Tepsi Kebabı
Kağıt Kebabı
Hatay Döneri
Künefe
Fellah Köftesi
Humus
Ispanaklı Borani
Kömbe
Kilo alma garantili yemekleriyle Afyonkarahisar
Afyon yemeklerinin ülkemizde pek popüler olmaması çok üzücü, çünkü şehrin gerçekten kendine has ve muhteşem bir mutfağı var. Bir gün Afyonkarahisar’a gidecek olursanız, mutlaka termal tesislere de uğramanızı tavsiye ederiz.
En sevilen Afyon yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Sucuk
Ekmek Kadayıfı
Kaymak
Keşkek
Paçık
Çullama Köfte
Zürbiye
Bükme
Ağzı Açık
Sakala Çarpan Çorbası
Haşhaşlı Katmer
İlibada Sarması
Tasarım denince İstanbul
İstanbul, sadece ülkemizin değil dünyanın en popüler şehri desek herhalde abartmış olmayız. Zamanında padişahları ağırlayan şehir, elbette tasarım alanında kendini aşmış durumda. Galata, Karaköy, Kadıköy, Cihangir ve Beşiktaş gibi semtler de genç nüfuslarıyla şehri hareketlendiriyor. Moda konusunda da ülkemizin en ünlü butikleri ve tasarımcıları genellikle İstanbul’da. Zaten o tarih kokan sokakları gezerken, sanatçıya dönüşmemeniz mümkün değil.
Zanaat ve halk sanatları ile ünlü Kütahya
Çini denince akla direkt olarak Kütahya gelir. Ülkemizin zanaat başkentlerinden olan bu şehrin, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmiş olması tabii ki şaşırtıcı değil! İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere Kütahya tam üç büyük ilimizin ortasında yer alıyor. Buralarda şehre birkaç saat içinde ulaşabilirsiniz. Özellikle Kütahya Çini Müzesi ve Sıtkı Olçar Çini Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın!
Ozanlar şehri Kırşehir
Güzeller güzeli Kırşehir’in “Ozanlar Şehri” olmasının bir sebebi var tabii ki. İlçenin havasını gitmeden bile hissetmek için Neşet Ertaş’ın Şirin Kırşehir şarkısını dinleyebilirsiniz. Şehre, Ankara’dan arabayla kolaylıkla ulaşabilir ve yüzyıllar boyunca Kırşehir’de yaşamış ozanların sesine kulak verebilirsiniz. Ayrıca Mucur, Kepez ve Dulkadirli yeraltı şehirlerini gezmeyi sakın unutmayın!
Kaynak: 1