Ülkece, ekonomik açıdan zorlu bir dönemden geçiyoruz. TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi, enflasyon ve hayat pahalılığı milyonlarca insanın temel yaşam malzemelerine dahi ulaşabilmesine engel oluyor. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan yıkım ise halihazırda var olan ekonomik sıkıntıyı daha da büyütmüş durumda. Yıkımın ekonomik maliyeti milyar dolarlarla ifade ediliyor. Kısacası, ülkemizdeki ekonomik darboğaz bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Peki ama Türkiye ekonomisi ne kadar zamanda toparlanabilir? Bu hususta Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, dikkat çeken açıklamalara imza attı. Çelebi, Türkiye’nin ekonomik açıdan toparlanmasının iki yıl süreceğini söyledi. Detaylara birlikte bakalım.
Türkiye, ekonomik açıdan oldukça zor bir dönemden geçiyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce ülkedeki birinci gündem maddesi de ekonomik krizdi. Milyonlarca vatandaş her yeni güne zam haberleriyle uyanıyor, enflasyon sürekli yükseliyor, TL döviz karşısında değer kaybediyordu. Ne yazık ki bu tablo, bugün de tersine dönmüş değil.
Üstelik deprem felaketiyle ortaya çıkan yıkım nedeniyle tablonun daha da endişe verici bir hal aldığı rahatlıkla söylenebilir. İşte bu nedenlerle Türkiye ekonomisinin durumu, vatandaşın gündeminden çıkmış değil. Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, bu hususta oldukça dikkat çeken açıklamalara imza attı.
Kahramanmaraş Depremlerinin Türkiye Ekonomisine Maliyeti Ne Olacak?
Işın Çelebi, İzmir İktisat Kongresi’nin konuşmacıları arasındaydı
Çelebi, kongredeki konuşmasının ardından Independet Türkçe ile bir mülakat gerçekleştirdi. Elbette mülakat eski bakanın uzmanlık alanı olan olan ekonomi üzerineydi. Geçmişte, Türkiye ekonomisini idare eden isimlerden biri olan Çelebi, Türkiye’nin bugünkü ekonomik durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu.
Çelebi’ye göre Türkiye ekonomisi iki yıl içerisinde toparlanabilir
Elbette Çelebi’nin iki yıl süreceğini ifade ettiği toparlanma sürecinde atılması gereken bazı adımlar, uygulanması gereken bazı reçeteler var. Türkiye’de, ekonomik krizi ile çürümüşlüğün iç içe geçtiğini belirten Çelebi’ye göre ekonomik alanda “yeniliğe davet” anlayışı içerisinde projeler devreye sokulmalı. Bununla birlikte Çelebi, 6 Şubat depremlerinin milat niteliğinde bir değişim ihtiyacını ortaya çıkardığını belirtiyor.
Işın Çelebi, Türkiye’nin acil bir iktisat politikasına ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor
Çelebi, iktisat politikasının hangi zeminler üzerine oturtulması gerektiğini de açıklıyor. Buna göre yeni iktisat politikası, “ekonominin yatırımlar, güvenilir bir ortam, büyüme, kalkınma, istihdam, fiyat istikrarı ve gelir dağılımında adalet gibi hedeflere ulaşabilmesi için tanımlanan ve yürütülen politikalar bütünü” olarak hazırlanmalı. Yine Çelebi’ye göre bu doğrultuda atılması gereken öncelikli adımlardan biri de temmuz ayında ek bir bütçe çıkarmak.
Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi’ye göre uygulanması gereken yeni ekonomi politikası, 6 ana başlık etrafında şekillendirilmeli. Eski bakan, bu 6 ana başlığı ise şu şekilde sıralıyor:
“Demokrasinin ve adalet yapısının, hukuk devleti ilkelerinin sağlıklı işleyişinin sağlanması.” “Üreten, rekabet düzeyi yükselen verimli bir ekonomik yapının geliştirilmesi.” “Enflasyonu düşürmek için parasal tedbirlerin yanı sıra teknoloji yatırımları, verimlilik, üretkenlik ve piyasalarda rekabet koşullarının oluşması.” “Bilgi ekonomisi, dijital altyapı ve teknolojik altyapının geliştirilmesi.” “Liyakate öncelik verilmesi ve ideolojik katılıklardan kaçınılması.” “Sürdürülebilir kalkınma, yeniden planlama ve büyümenin kurgulanması.”
Ancak Çelebi’ye göre Türkiye ekonomisinin kurtuluşu için hayata geçirilmesi gereken başka şeyler de var.
Çelebi: “Ekonomi Bakanlığı altında Maliye, Hazine ve Stratejik Planlama Teşkilatı müsteşarlıkları oluşturulmalı”
Çelebi’ye göre “ekonomik kurtuluş” için tek bir ekonomi bakanlığı oluşturulmalı. Ayrıca bakanlığın bünyesinde Maliye, Hazine ve Stratejik Planlama Teşkilatı müsteşarlıkları kurulmalı. Bununla birlikte Merkez Bankasının bağımsız bir yapı haline getirilmesi de ekonomik olarak düzlüğe çıkabilmek için en önemli unsurlardan biri.
Kaynak: 1