Bu ülkede ölüm; madencinin de, plaza inşaatında çalışan işçinin de, sabah metroyla işe giden adamın da kaderi hâline geldi.
İstanbul Metrosu, Sanayi Mahallesi – Seyrantepe Hattı
Önlenebilir kazalara, önlem almamak üzerine kurulmuş ve tıkır tıkır işleyen sistemimiz her geçen gün bize acı haberler veriyor, vermeye de devam edecek gibi. Her gün milyonlarca insanı taşıyan İstanbul Metrosu’nda bu sabah trajik bir olay yaşandı. İnşaatın hâlâ sürdüğü Sanayi Mahallesi – Seyrantepe hattında seyreden metronun ön vagonunu bir demir parçası deldi ve bir yolcuya kalçasından saplandı. Yaklaşık yarım saat sonra ise kurtarma ekipleri ve ambulans olay yerine geldi. Yolcu şu anda yoğun bakımda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara-İstanbul YHT açılışında; ”Türkiye’yi demir ağlarla örüyoruz…” demişti. Ardından bindiği tren, seferi tamamlayamadan durmak zorunda kalmıştı. Biz de bugünkü trajik kazaya ithafen, son 13 yıldaki demir yollarla olan acıklı imtihanlarımızı derledik. Kazalar, ölümler, bitmeyen projeler, kül olan Haydarpaşa’lar.
Demir ağlar örülüyor mu, öldürüyor mu? Yoksa ‘demir ağ’ diye şaşalı bir şey var mı?
Bakalım;
Pamukova Faciası, ’41 ölü, 80 yaralı’ Acele giden iş, ecele giden yolcular
TCDD’deki özelleştirme sürecinin ilk hamlesi olan Ankara-İstanbul arasında sefer yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu yüksek hızlı treni (YHT) 2004 yılında raydan çıkmış ve bir faciaya neden olmuştu. Maksimum dönüş hızı 80 km olan dönemece, 132 km ile giren makinist trenin devrilmesine neden olmuştu. Rayları YHT için uygun olmayan, altyapısı yetersiz bir hatta YHT işleten Demir Yolları, 2012 yılında sonuçlanan dava ile hiçbir ceza almamıştı.
Tavşancıl; ‘8 ölü, 88 yaralı’ Yan yana değil, kafa kafaya
Yine 2004 yılında, Pamukova faciasının etkisi daha yeniyken Gebze’nin küçük beldesi Tavşancıl’da yeni bir tren faciası yaşandı. İki tren sinyalizasyon hatası nedeni ile kafa kafaya çarpıştı.
Yüksek Hızlı Tren: Yemyeşil tepelerden, küçük derelerden ve kuşların göç yollarından geçerek sizleri sevdiklerinizle buluşturur
Ankara-Eskişehir seferini yapan YHT hattı, kuşların göç yolları üzerine kurulduğu için, trenin makinistleri hızlıca bir ‘kuş katliamı’ yapmakta uzmanlaşmıştı. Uzmanlaşmıştı diyoruz çünkü 2013 yılındaki bu olay ilk değil. TCDD yetkilileri olayla ilgili olarak: “Bu artık azalmaya başladı. Çünkü kuşlar da YHT’ye alıştı ve göç yollarını değiştirmeye başladılar. Ancak zaman zaman göç eden kuş sürüleri YHT’ye çarpıyor. Kuş sürüsü yüzünden YHT hızını düşürmeyecek, 250 kilometre hızla seferlerine devam edecek. Zaman içerisinde kuşlar YHT’ye alışıp göç yollarını tamamen değiştirecektir.” açıklamasını yapıp, trenleriyle hızlıca uzamıştı.
9,5 yıl sonra sınırsız metro qeyfi: İzmir Metrosu
İzmirliler tam 9,5 yıl süren çalışmalar sonunda geçtiğimiz Temmuz ayında metrosunun tamamına kavuştu. Poligon- Fahrettin Altay bölümü de hizmete giren metronun açılışında hiçbir tören düzenlenmemişti. Halbuki yılan hikayesine dönen bu süreç sonunda sinirleri gerilmiş İzmir halkına ilaç gibi gelecek, endorfin patlaması yaşayacakları sütlü çikolata dağıtılabilirdi.
Tam 11 yılda yaptık, açılışa Başbakan da gelir, Ulaştırma Bakanı da!
Dünyada eşi benzeri bulunmayan bir Belediye Başgan’ına sahip Ankara halkını çileden çıkaran metro hattıdır Çayyolu. Tam 11 yıl sürmüş açılması. Yeşil Yol filmindeki kaçış tünelinin kazılması bile daha kısa sürmüştür. 3 günde açılmış gibi Bakanların ve Başbakan’ın katılımıyla bir tören düzenlenmesi de pek şaşırtmamıştı.
YHT ilk seferinde bozuldu: Düğmeye basıyorum, basıyorum, gitmiyor Tolga Abi
Başbakan Erdoğan ve Bakanların da içinde bulunduğu Ankara – İstanbul YHT ilk seferinde patates olmuştu. Arızadan sonraki açıklama ise, arıza marıza olmadığı ‘Kopan bir telin camı kırdığı ve güvenlik önlemi için durduğu’ üzerineydi. Yani olay arıza değil, bir tel kopmuş, cama çarpmış. Yaygaraya ne gerek var değil mi? Tel bu tekrar bağlanır.
Asrın projesi Marmaray’da elektrikler kesildi, tabanlara kuvvet; iş düştü
Asrın projesi diye nitelendirilen Marmaray’da açılıştan bir gün sonra elektrikler cuk diye gitti. Sabah işlerine gitmek için bu tüp geçit yolunu kullanmak isteyen hevesli çalışanlar için ise teorik olarak ‘iş düşmüş’ oldu. Çünkü patronlara söyleyecekleri çok kıyak bir bahane vardı: ‘Marmaray’da elektrikler kesildi, Marmara’yı dipten yürüyerek geçtim.”
Ray kırıldı, tren devrildi: ‘Pamukkale Ekspresi 9 ölü, 37 yaralı’
450 yolcu taşıyan tren, soğuk nedeniyle donan ve kırılan ray sebebiyle devrilmişti. Klasik bir tren bile bu raylarda gidemezken, Yüksek Hızlı Tren de bu raylarda yağ gibi akar değil mi?
Selamsız Bandosu bonusu: Gavat dedin, küstüm durmadım
Eski Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’u ‘gavat’ lafından tanıyoruz. Daha sonra Sakarya Valisi olan Coş, Ankara-İstanbul YHT’nin Sakarya’dan geçişi sırasında Selamsız Bandosu misali hazırlıklar yapmış, ama Başbakan’ın içinde bulunduğu tren basıp gitmişti.
Haydarpaşa bonusu: Yaktınız, kapattınız, yedirmeyiz!
1908 yılında tamamlanıp hizmete giren, Haydarpaşa Tren Garı 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle zulüm görmedi. 1917 yılında cepheye cephane taşıyan bir trenin patlatılmasıyla gar havaya uçmuştu. Yeniden onarılan bina o gün bugündür hizmetine devam ederken 2013 Haziran ayında rayların değiştirileceği üzerine kapatıldı.
Bakımsızlığı, terk edilmişliği ile garın TCDD tarafından bir nevi gözden çıkarıldığı ya da çıkarılmak zorunda kaldığını hepimiz fark ediyoruz. Kısa bir süre önce gözlerimizin önünde yanan yapı, şimdilerde liman projesi, gar projesi, o projesi, bu projesi ile tekrar gündemde.
Adapazarı Ekspresi’ni özledik yahu biz, alın projenizi martılara atın.