Günümüzde birçok internet yazarının sahte isimlerle yazarlık yaptığının biliyoruz fakat bu yeni bir şey değil.Edebiyat tarihimizde ek iş yapan ünlü yazarlarımız saklanmak için birçok mahlas yani sahte kimlik kullanarak yazılarını yazıyorlardı. Bazıları siyasetten çekiniyor, bazıları da sevdiğine açılırken gizlenmek zorunda kalıyorlardı. Gizlenmek zorunda kalan bazı yazarlarsa ister istemez ifşa edilmişti.
İşte onlardan bazıları…
1. Türk Milliyetçiliğinin Babası olarak bilinen Ziya Gökalp
Birçok takma isimle eleştiriler ve eserler yazmış. Bunlardan bazıları Tevfik Sedat, Demirtaş, Gökalp, Türk Millîyetçiliğinin Babası, Bimar, Büyük Baba, Meclis-i İdare Vilayet Kitabesi’nden Ziya.
2. Birçok ünlü edebi eserinin yanı sıra Kurutuluş Savaşı’nda savaşmış olması ve Anadolu Ajansı’nın kurulmasında büyük rol oynamasıyla bilinen Halide Edip Adıvar, makalelerini Halide Salih olarak yayınladı.
3. Doğum adı Ahmet Agah olan daha sonra değişime uğrayan Yahya Kemal Beyatlı’nın yazıları Süleyman Sadi kısaca S.S. adıyla yayınlanıyordu.
4. Kavak Yelleri, Çalıkuşu, Dudaktan Kalbe, Kavak Yelleri ve Acımak gibi edebiyatımızın ünlü kitaplarının yazarı Reşat Nuri Güntekin…
Mahlasları Ateş Böceği, Ağustos Böceği, Yıldız Böceği, Cemil Nimet, Hayreddin Rüştü, Mehmet Ferit, Sermet Feri olarak biliniyor.
5. Hecenin beş şairinden biri olan Faruk Nafiz Çamlıbel, mizah dergilerinde “Deli Ozan” ve “Çamdeviren” takma adlarıyla mizahi manzumeler yayınladı.
6. Nurullah Ataç yazılarında sürekli alay ve öfkeye yer veren ve sadece eleştiri alanında yazılar yazan biriydi. Sabiha Yağızlar, Alkan, Ahfeş, Süha Kavafoğlu, Ali Gümrükçü mahlaslarını kullanıyordu.
7. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu eseriyle adından bahsettiren Peyami Safa Peyman, Safiye, Serazad ve Çömez mahlaslarıyla saklanıyordu.
8. Romantik Komünist, Romantik devrimci, gibi sıfatlarla tanılan ve defalarca tutuklanan Türk Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden Nazım Hikmet.
Bazı şiirlerini, Orhan Selim, Ahmet Oğuz Saruhan, Mümtaz Osman ve Ercüment Er isimleriyle yayınlamış. Bu isimlerle yazdığı şiirler birçok dilde çevrilmiş.
9. Türk Edebiyatı’nın üretken yazarlarından biri olarak bilinen Kemal Tahir özellikle yazılarında Marksizmi anlamaya çalışmıştır.
Bazı yazılarının sakıncalı olacağı düşüncesi yüzünden o da Körduman, Bedri Eser, Samim Aşkın, F. M. İkinci, Nurettin Demir, Ali Gıcırlı gibi mahlaslar kullanıyordu.
10. Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz özellikle mizahi anlamda toplum eleştirisine en iyi değinen usta yazarlarımızdan biri.
O da bazen yazdığı hikayeleri Stepne adıyla, bazen de Remzi Işık mahlasıyla yayınlıyordu.
11. Özellikle Garip akımının temsilcisi ve İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı şiiriyle gönlümüze taht kuran Orhan Veli Kanık, Mehmet Ali Sel ve Adil Han takma isimleriyle de yazılar yayınlıyordu.
12. Türk Edebiyat ve siyaset dünyasının unutulmazlarından Aziz Nesin…
Edebiyat tarihimizin en fazla mahlas kullanan yazarı olarak biliniyor. İsimlerinden bazıları: Berdi Birdirbir, Bahri Filefil, Fettane Şatifil, Kerami Pestenkerani, Kerim Kihkih, Ord. Prof. Paf-Puf, Dr. Daim Değer, Oya Ateş, Vedia Nesin.