Geride bıraktığımız yaz aylarında Amerika Birleşik Devletleri’ne veya Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, zamanla önemli bir krize dönüşecek olan vize sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşları tarafından yapılan vize başvurularında ciddi zorluk çıkarttığı, randevuların çok geç tarihlere verildiği ve başvuruların büyük oranda reddedildiği haberleri gündemi meşgul etmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ağustos ayında “Maalesef ABD ve bazı AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyor. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Kış dönemine girilmesiyle birlikte vize başvuruları için verilen bekleme süreleri azalmış durumda. Buna rağmen bazı konsolosluklardan randevu almak için bile 3 aydan uzun süre beklemek gerekiyor. Bununla birlikte Türkiye’den yapılan başvuruların reddedilme oranı hâlâ çok yüksek. Yani Türkiye’nin vize sorunu, devam ediyor. Detaylara birlikte bakalım…
Geçtiğimiz ilkbahar ve yaz dönemlerinde başlayan vize sorununun gerekçesi olarak Türkiye’den Avrupa’ya gitmek için yapılan başvuru sayısındaki önemli artış gösterilmişti
Bununla birlikte Türk vatandaşlığına geçen yabancıların Avrupa’ya gitmek için yoğun olarak başvuru yaptığını, bu durumun ise bir “vize krizine” neden olduğunu ileri sürenler de vardı. Ortaya atılan iddialara göre Avrupa’ya vize başvurusunda bulunanlar arasında terör şüphelileri de yer alıyordu. Bu nedenle konsolosluklardaki randevu ve inceleme süreleri normalden çok daha uzun sürüyordu. Bu durumun Avrupa’yı turist olarak ziyaret etmek isteyen vatandaşları da olumsuz etkilediği ifade ediliyordu.
“Vize krizi” halen devam ediyor. Ancak kış dönemi ile birlikte bekleme sürelerinin kısaldığı ifade ediliyor
Bazı vize başvurularında 3 aya kadar uzayan bekleme süreleri var. Bununla birlikte tatil sezonunun kapanması başvuru sayısında düşüşe neden oldu. Bu nedenle konsolosluklar, başvurulara daha kısa sürede dönüş yapabiliyor. Bununla birlikte yaz döneminden itibaren artan şikâyetler, pek çok konsolosluğun çalışan kapasitesini artırmasına neden oldu. Kısalan sürelerde bu durumun da payı olduğu belirtiliyor. Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, şimdiki bekleme sürelerinin genel olarak 30-45 gün arasında değiştiğini dile getiriyor.
Türkiye’den yapılan başvuruları reddeden Avrupa ülkelerinin başında Almanya var
Almanya’ya yapılan başvurulardaki yoğunluğu ise oradaki akrabalarını ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları oluşturuyor. Bununla birlikte Almanya, iş seyahatleri için de sıklıkla tercih edilen bir ülke. Yani Almanya’ya vize başvurusu yapanların öncelikli amacı turistik seyahat değil. Öte yandan Almanya’nın öteden beri Türkiye’den yapılan başvuruları yüksek bir oranda reddettiği biliniyor. Son dönemdeki kriz ile birlikte bu oran daha da yükselmiş durumda.
Turist başvurularındaki yüksek ret oranları ile dikkat çeken ülkeler arasında Fransa, Hollanda ve İtalya var
Yunanistan, İspanya ve Macaristan gibi ülkeler de Türk vatandaşlarının başvurularına çoğunlukla olumsuz yanıt veriyor.
Dışişleri Bakanlığı tarafından atılacak adımların krizin çözümünde etkili olabileceği ifade ediliyor
Bakanlık, ikili görüşmelerde krizi gündeme getirerek sorunu çözüme kavuşturmayı hedefliyor. Bununla birlikte tur operatörlerinin de çeşitli konsolosluklarla görüşme halinde olduğu ifade ediliyor. Operatörler, yabancı ülkelerin konsolosluklarından özellikle tur şirketleri kapsamında seyahat etmek isteyen insanların işlemlerinde öncelik tanınmasını talep ediyor.
Vize krizinde dikkat çeken bir başka husus ise onaylanan vizelerin oldukça kısa süreli olması
Son dönemde Avrupa Birliği ülkelerinden vize almak büyük bir sorun. Vizesini cebine koymayı başaran az sayıdaki Türk vatandaşının karşısına ise kısa vize süreleri çıkıyor. Tur operatörleri, geçmiş dönemlerde 2-3 yıllık Schengen vizesi alabilen insanların bugünlerde ancak 2-3 aylık vize alabildiğini ifade ediyor.
Kaynak: 1