28 Eylül 2013’te aramızdan ayrılan Turgut Özakman’ı en çok, edebiyat ve tarih alanına kazandırdığı “Şu Çılgın Türkler”iyle hatırlıyoruz. Bu kıymetli isim, bir bürokrat, yazar ve aynı zamanda da avukattı. Önce hukuk fakültesini bitirdi ve bir süre avukatlık yaptı. Sonra tiyatroyla ilgilenmeye başladı ve devlet tiyatrosuna dramaturg olarak girdi. Üniversitede dramatik yazarlık dersleri verdi, Türk edebiyatına birbirinden güzel oyunlar kazandırdı. TRT’de uzun yıllar görev yaptı. 83 yıllık ömrüne daha nicelerini sığdırdı.
Biz de, ölümünün 2. yılında Turgut Özakman’ı, bize kazandırdıklarıyla analım istedik.
1. İlk alanı hukuk
1 Eylül 1930 tarihinde Ankara’da dünyaya gelen Özakman, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı.
2. Hukuktan sonra tiyatro
Bir süre avukatlık yaptıktan sonra Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü’ne girdi ve orada bir yıl kadar tiyatro öğrenimi gördü.
3. TRT geçmişi
Özakman, yıllarca TRT’de bir çok farklı alanda görev yaptı. TRT Merkez Program Dairesi Başkanı, sonra da genel müdür yardımcısı oldu.
4. Akademik kariyeri ve “fahri doktor” unvanı
Bir süre İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, Devlet Tiyatroları’na girdi ve orada genel müdür olarak görev yaptı. Sonrasında uzun yıllar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümünde dramatik yazarlık dersleri verdi. Üstün hizmetleri nedeniyle; mezun olduğu ve uzun yıllar görev yaptığı Ankara Üniversitesi’nce kendisine “fahri doktor” unvanı verildi.
5. Devlet Tiyatrosu’ndaki en genç piyes yazarı
Özakman, yaşamı boyunca sayısız esere imza attı. İlk oyun denemesi “Masum Katiller” Halkevi’nde oynandı. Öyküleri Hisar dergisinde çıktı ve “Pembe Evin Kaderi” isimli oyunuyla kısa zamanda tanınarak Devlet Tiyatrosu’nda eseri görülen en genç piyes yazarımız oldu.
6. Oyun, senaryo ve kitapları
Sayısız eserin sahibi Turgut Özakman, romanlarını belgesel tarzında yazdı ve genellikle tarihe odaklandı. Oyunlarında ise günlük yaşamdan alıntılar yaparak, yaşamın komik yanlarını konu edindi. Ve eserlerini kalema alırken, genelde sadece bir dili vardı.
7. Üstün Hizmet Ödülü
2002 yılında Eskişehir Belediye Başkanlığının açtığı tiyatro sahnesine “Turgut Özakman Sahnesi” ismi verilirken, kendisi; 2006 yılında da Orta Doğu Teknik Üniversitesince Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü.
8. “Şu Çılgın Türkler”
Turgut Özakman, 50 yıla yakın bir sürenin emeği olan ve Kurtuluş Savaşı’nı romansı bir dille anlatan Şu Çılgın Türkler adlı kitabını 2005’te kaleme aldı. Kitap, Türk yayıncılık tarihinde en büyük rekoru kırarak, sadece bir kaç ay içinde 200’den fazla baskı yaptı.
Ve şu sözlerle değerlendirildi: “80 yıldır beklenen kitap. Dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan birinin, emperyalizme karşı verilmiş ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşının. bir millileşme ihtilalinin romanı, şaşırtıcı bir yakın zaman destanı…”
Okurken sık sık gözleri dolduran, bir roman olmasına rağmen; kurtuluş mücadelesi yıllarını gerçeklerden sapmadan ve abartmadan anlatan bir kitap olması sebebiyle, kısa zamanda ün kazanan bu eser; yazarın kaleme aldığı son romanı oldu. Özakman, 28 Eylül 2013 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Bonus:
“Şu Çılgın Türkler”, kurtuluş savaşı yıllarıyla ilgilenenler için bir referans niteliğinde ve sadece kaynakçası bile 70 sayfa. Kitabı okuyamayanlar içinse; 13 bölümlük televizyon serisi bulunuyor ve bizce mutlaka izlenmeli!