Normal değil bu hayvanlar… Ne tür bir coğrafyada yaşarsak yaşayalım; etrafımızda sıklıkla görebileceğimiz türden değiller yani. Aslında onlar bu gezegenin sıradan yerlileri ama sanırsınız bambaşka bir gezegenden gelmiş fantastik yaratıklar… Onlar mı tuhaf, yoksa biz mi daha tuhafız? Bu gezegen, bildiğimiz tek yuvamız, bu gezegen bir renk ahenk, bu gezegen bir harika dostum!
1. Goblin Köpekbalığı
125 milyon yıldır okyanusun güneş ışığı değmeyen 200-250 metre derinliğinde varlığını sürdüren bu canlıya “yaşayan fosil” deniyor. Pembe beyaz hayvanın, avlanırken çenesi ağzından dışarı çıkıyor… Bu görüntü oldukça korkutucu bir Alien sahnesi. İnsanlarla aynı yaşam alanını paylaşmadığı için şanslıyız.
2. Deniz Domuzu
Okyanusun 1000 metrelik derinliklerinde hiç gün yüzü görmeden yaşıyor ve derin deniz yüzeylerindeki tortullarla, deniz çamurundaki organik parçacıklarla besleniyor.
3. Pempe Peri Armadillo
Arjantin’in otlak ve kumluklarında yaşıyor. Nadir görülebiliyor çünkü korktuğunda birkaç saniyede kendini gömebilme yeteneği var. Kumun üzerinde suda yüzüyormuş gibi hareket etmesini sağlayan uzun ön pençeleri, karınca yuvalarını bulmak için de bire bir. Vücudu torpido şeklindeki bu hayvanın kabuğu bir zırh kadar sağlamdır, kurşun bile seker, o derece…
4. Ay-ay
Madagaskar’da yaşayan ve nadir görülen maymunun soyu tükenme tehdidi altında. Kuyruğuyla yaklaşık bir metreye ulaşan ortalama 2,5 kiloluk Ay-ay’ın koyu kahverengi ya da siyah tüyleri, iri parlak gözleri vardır. Orta parmağı hepsinden üç kat uzun, meyve ve böceklerle beslenen bu hayvanın avlanma biçimi oldukça ilginç. Önce ağaca vurarak kurtçukları arıyor, bulduğunda ağaç kabuğunu yoluyor. Açtığı deliğe orta parmağını sokarak böcekleri çıkarıyor.
5. Yeleli Kurt
Ceylan gibi uzun bacaklı bir kurt türü… Güney Amerika’nın en büyük yaban köpeği cinsi. Bilindik kurtla hiçbir akrabalığı yok. Yaşam tarzlarıyla da onlardan farklılar, avlanırken sürü oluşturmuyorlar ve sürü halinde yaşamıyorlar. Doğumdan sonra erkek kurtlar, yavruların bakımında dişi kurtlara yardımcı oluyor.
6. Püsküllü Geyik
Perçemi nedeniyle bu şekilde adlandırılsa da, erkeklerin ağzlarının dışındaki iki dişi çok daha dikkat çekici. Çin’in kuzey bölgelerinde, Hindistan ve Myanmar’da yaşayan küçük bir geyik türü. Oldukça ürkek olan bu hayvanlar kendini gizlemek konusunda uzman. Dört bin metreden yüksek ormanlık dağlarda çiftler halinde yaşadıkları için rastlamak zor.
7. Dumbo Ahtapot
Bunlara Dumbo denmesi, Walt Disney’in “Uçan Fil Dumbo” karakterine benzetilmesinden. 3-5 yıl ömrü olan bu ahtapotlar, üç ila dört bin ve hatta yedi bin metre derinlikte bulunurlar. Bilinen en nadir ahtapot cinsi Dumbolar, Yeni Zelanda, Avusturalya, Filipinler, Papua Yeni Gine bölgelerinde yaşarlar.
8. Patagonya Marası
Arjantin ve Paraguay gibi ülkelerde Patagonya eteklerinde yaygın olarak bulunur. Patagonya tavşanı da denen bu hayvan aslında Gine domuzu ile yakın akraba. Otçul Maralar yılda üç defa çiftleşebiliyor; yavruları öyle çabuk gelişiyorlar ki, 24 saat içinde otlamaya başlıyorlar.
9. Tüysüz Köstebek Faresi
Çirkinliğiyle gönlümüzeki tahta aday. Kendi boyutundaki memeliler içinde 28 yıllık ömür süresiyle çok yaşayanlardan. O yaşında, o kadar sağlıklı ki; 80 yaşındaki birinin 50 yaşında görünmesi gibi bir durum. En önemli tarafı da kansere karşı bağışıklığı olan bu fare, hem kanser hem de yaşlanmayı geciktirme araştırmalarında kobay olarak kullanılıyor! Derisindeki acı sensörlerinin çalışmayışı ve acıyı hissetmiyor olmaları da başka bir araştırma konusu. Hayvanların kobay malzemesi olmadıklarını, onlara arkadaşımız hatta “ortağımız” gibi davranmamız gerektiğini hatırlatalım.