Çoğu son yıllarda keşfedildi. Onları kendi ortamlarında gözlemleyebilmek, fotoğraflarını çekebilmek dahi çok zor. Zaten yeni keşfetmiş olsak da hepsinin soyunu yavaş yavaş kurutuyoruz. Kaç kere göreceğiz ömr-ü hayatımızda bunları? Hiç olmazsa tanışalım…
1. Umbonia Spinosa
Ağustos böcekleriyle akraba olan bu huni kabuklu böcek, bitkilerin özünü emebilmek için uzun bir hortum kullanır. İlginç görüntüsünün nasıl oluşmuş olabileceği bilim insanlarında büyük merak uyandırıyor.
2. Kesikli Ova Tenreği
Afrika ve Madagaskar’da yaşayan bu tenrek, yılanlarda ve böceklerde görülen, ses dalgalarıyla yönünü ve avını bulduğu bilinen tek memeli.
3. Sinekkuşu Atmaca Güvesi
Bu güve de uzun hortumuyla çiçeklerden beslenir ve aynı bir sinekkuşu gibi uğultulu sesler çıkarır. Kelebek gibi hayata tırtıl olarak başlar ve göz alıcı renklere sahiptir.
4. Mavi Deniz Tavşanı
Deniz Kertenkelesi ve Mavi Ejderha olarak da biliniyor, bir deniz salyangozu türü. Okyanusların sıcak sularında bulunurlar, midelerindeki gazla dolu bir kese sayesinde yüzeyde kalırlar. Bilim insanları bu hareket kabiliyetinin rüzgar sayesinde olduğunu düşünüyorlar. Diğer deniz salyangozları gibi Glaucus da hermafrodittir, arada yamyamlık özellikleri de gösteriyor.
5. Mantis Karidesi
Deniz Çekirgesi ve Karides Katili gibi adları var. Hindu-Pasifik Okyanusu’nda yaşayan inanılmaz canlı renk ve desenlere sahip bu hayvan, dünyanın en gelişmiş görme yetisine sahip. Mantis karideslerinin, dairesel polarize ışık görebilme kabiliyetleri, CD ve benzeri optik depolama cihazlarının test edilip iyileştirilmesinde kullanılıyor. Küçük boyutuna oranla dünyanın en sert ve öldürücü darbelerini indirmesiyle bilinen Mantis’in darbeleri, saatte 80 km hıza ulaşıyor. 22 kalibrelik bir tabancaya eşdeğer, yani vuruş başına 91 kg’lık güç uyguluyor. Bu güçle en kalın akvaryum camını kırabilir. Uzantıları kırılmaya çok dayanıklı, katmanlı yoğun hidroksiapatitten oluşur. Vücudundaki bu madde üzerine mühendislik alanında sentezleme araştırmaları yapılıyor.
6. Venezüella Kaniş Güvesi
Henüz 2009’da keşfedilmiş yeni bir güve. Hangi taksonomik gruba ait olduğuna karar verilemediğinden henüz Latince resmi bir adı yok. Güvenin en dikkat çeken özellikleri altı ayaklı olması, bir kaniş köpeğininki kadar bol tüyleri ve boynuz gibi uzayan desenli antenleri…
7. Pacu Balığı
Papua Yeni Gine’deki balıkçılar ona “top kesici” adını takmışlar. Çünkü sudayken testislerinin güvenliğinden endişe ediyorlar. Pacu balıkları piranalarla akraba fakat hem görüntü hem beslenme açısından da ondan farklılar. İnsana benzeyen ağız yapısı ve dişleriyle oldukça dikkat çeken balığın 30 kg’ı aşan ısırma gücü var.
8. Dev Balık Tespih Böceği/Kenesi
En az 300 milyon yıldır suda ya da karada yaşayan, yedi çift bacaklı kabuklu takımından. Dünyanın mevcut en büyük tespih böceği olan bu yaratık, derin deniz canlılarında görülen bir tür devlik fenomeni ürünü.
9. Sayga Antilobu
Orta Asya’da yaygın görülen garip burnuyla dikkat çeken bir antilop türü. Şişebilen, esnek ve sivri ucu olmayan bu burun, çiftleşme ve üreme mevsimlerinde erkeklerde daha da irileşir. Sayganın burnu tamamen körelmiş sadece nefes alıp vermesine yarıyor. İsmi Çağatayca Sayğak’tan geliyor.
10. Bush Engereği
Son derece zehirli ve tehlikeli olan bu engerek, Afrika’nın tropikal ormanlarında yaşar ve çoğunlukla geceleri avlanır.
11. Mavi Papağan Balığı /Iskaroze
Bu parlak mavi balık vaktinin yüzde 80’ini Atlantik Okyanusu’nda yiyecek arayarak geçirir. Geceleri solungaç boşluklarından jelatinimsi bir madde salgılar. Bu madde bir süre sonra balığın tüm vücudunu şeffaf bir uyku tulumu gibi sarar. Tulum sayesinde, koku yoluyla avını bulan müren balığından korunur. Hatta müren balığı yanından geçerken avına çarpsa bile fark edemeyebilir.
12. Mor Hint Kurbağası
Şişebilen bir vücuda ve alışılmadık sivri bir buruna sahip… Çiftleşmek için yılda yalnızca iki hafta toprak yüzeye çıkarlar, hem suda hem karada yaşabilen bu canlılar geri kalan ömürlerini yerin altında geçiriyorlar. 65 milyon yıl önce dinozorlar döneminde yaşayan kurbağagillerin bu son temsilcisi 2003’te keşfedildi.
13. Shoebill Kuşu
Pabuç kadar ağzı var! Afrika’nın tropikal doğu bölgesinde, Sudan’dan Zambiya’ya kadar büyük bataklıklarda yaşar. Antik Mısır ve Araplar tarafından bilinen kuş, 19. yüzyılda sınıflandırılmış olsa da hala leylek mi yoksa pelikan türünden mi olduğuna karar verilememiş.
14. Okapi
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne endemik bir tür. Görünüşü bir atı andırıyor fakat zürafalarla akraba ve zebraların çizgilerine sahip. Dilleri mavi renkteki Okapiler, ot, mantar ve meyve yerler, nadiren sürü oluştururlar, çoğunlukla yalnız yaşarlar.
15. Narval
Deniz gergedanı da denen Narval, arktik denizlerde yaşayan yunuslarla akraba bir deniz memelisi. En dikkat çeken özelliği, erişkin erkeklerin sol üst çenesinden çıkan ve üç metreye kadar uzayabilen sarmal yapılı esnek boynuz benzeri diş. Doğada başka bir örneği olmayan bu uzantı, 10 milyondan fazla sinir hücresi barındıran hassas bir duyu organı. Narvalların bu sayede sudaki sıcaklık, basınç ve madde konsantrasyonundaki değişimleri algılayabildiği düşünülüyor. Binyıldan fazla bir süredir dişi ve eti için avlanan Narvallar, iklim değişimine son derece duyarlı hayvanlar.
16. Dikenli Ejderha
Dikenli Molok da denen bu ejderhalar efsanevi ejderhaların minik birer kopyası. En fazla 15 santim olan boyuyla zararsız bir hayvan. Geniş ve yayvan bedeni dikenlerle dolu. Çölde yaşar, sabahın erken saatlerinde bu dikenlerin üstünde oluşan çiy tanelerinin ağızlarına akması sayesinde su arama zahmetine girmeden haftalarca yaşayabilirler. Duruma göre bukelamun gibi renk değiştirebiliyor.
17. Hindistancevizi Yengeci
Bir metreye ulaşan boylarıyla hindistancevizi yengeçleri, sadece kara yengeçleri arasında değil, eklembacaklılar arasında en büyük canlı türü. Japon örümcek yengeci daha büyük fakat denizde yaşıyor. Hint ve Pasifik okyanuslarının tropik kesimlerinde küçük adalarda ve tümüyle karada yaşıyorlar. Farklı meyvelerin yanı sıra daha küçük yengeçlerle ve çok sevdikleri hindistanceviziyle besleniyorlar.
18. Ornitorenk
En fazla 60 cm boylarında, Doğu Avustralya ve Tazmanya’ya özgü yumurtlayan bir yarı-deniz memelisi. Doğru duydunuz evet, memeli ama yumurtluyor. Acayiplikleri bununla da sınırlı değil; ördek gagalı, kunduz kuyruklu, erkeklerinin arka ayağında zehirli bir mahmuzu olan bu hayvan keşfedildiğinde doğabilimciler çok şaşırmış. Avustralya’nın kanguru ve koalayla beraber en belirgin sembollerinden biri.
19. Pempe Yunus
Amazon nehir yunusu, Amazon ve Orinoco nehirlerinde bulunan bir tatlı su nehir yunusu. 2,5 metre boyunda ve 150 kg ağırlığıyla nehir yunuslarının en büyüğü. Rengi parlak pembeden kahverengiye; gri, mavi-gri renkten krem-beyaza kadar değişiklik gösterebilir. Amazon nehir yunusunun sırt yüzgeci yoktur ancak sırtındaki çıkıntı, evrimsel olarak geçmişte olduğunun göstergesi.
20. Markhor
Burma boynuzlu keçi olarak da bilinir. Afganistan, Pakistan, Hindistan’ın bazı kesimleriyle Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın güneyinde yaşayan en iri yaban keçisi türü. Nesli tehlikedeki türler kategorisindeki keçinin nüfusu iki bin 500 civarında.
21. Burma Kalkık Burunlu Maymunu
Henüz 2010’da keşfedildi. Bu primat türü sadece Çin ve Myanmar’da yaşıyor ve şimdiden kritik seviyede soyu tükenme tehlikesindeki canlılar listesinde. Doğal ortamlarında gözlemlenmesi epey zor olan primatlar, insansız kameralarla rahatsız edilmeden gözlemleniyorlar.
22. Güney Siyah Çeneli Yunus
Güney Amerika’nın güney sularına endemik bir tür. Sırtlarının büyük bir kısmı siyahtır ve her iki yandan beyaz bir çizgi karınlarına doğru iner. Her iki ön yüzgeçlerinin arkasında da beyazlık bulunur. Çok hızlı ve aktif yüzücü olan bu yunusların dişleri ve sırtlarında yüzgeçleri yoktur.
23. Balonlu Fok
Yalnızca Kuzey Atlantik’in dar bir bölgesinde yaşayan üç metre boya ve 400 kg ağırlığa erişebilen fok. Burunlarının üzerinde sudayken şişip inen ilginç kırmızı bir balon var. Bunu dişileri etkilemek ve rakiplerine göz dağı vermek amacıyla da kullanırlar.
24. Cyphonia Clavata
Başından dışarıya doğru büyüyen bir karınca türü. Tüm bedenini avcılardan gizleyen ve başından çıkan bir uzantıya sahiptir.
25. Rakun Köpeği
Enok olarak da bilinir, doğal yayılımı Sibirya’nın doğusu, kuzeydoğu Çin ve Japonya’dır. Oldukça ürkek, ve yalnızca gece aktif olan bir hayvan. Tekeşlidirler, yavruları birlikte besleyip büyütürler. Rakun köpeği, familyasının tek kış uykusuna yatan üyesi.
26. Amazon Kraliyet Sinekkapan Kuşu
Amazon havzası boyunca ormanlık alanlarda görülür. Avcıların işini zorlaştırmak için suyun üzerinde sallanan çok büyük yuvalar inşa ederler. Sadece çiftleşme ritüelleri sırasında ve diğer erkeklerle rekabet ederken yelpaze gibi açılan ibiği “kraliyet tacı”na benzer.
Kaynaklar:
http://www.trueactivist.com
http://www.boredpanda.com
https://tr.wikipedia.org
http://www.evrimagaci.org
http://www.bbc.com
http://www.hurriyet.com.tr
http://thehayvan.com
http://tr.sputniknews.com
http://www.milliyet.com.tr
http://arsiv.ntv.com.tr
http://www.jeyyu.com
http://www.evrimselantropoloji.org
http://gencadimlar.weebly.com