Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK. Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kuruluşu. Kısacası ulusal bilim merkezlerimizden bir tanesi. Sorun şu ki, amacı bilim ve teknolojiye teşvik olan kurum, bilimi ülkemizde gerçekten konuşulur hale getirecek kadar popülerleştirmeyi başardı ama bilime mümkün olduğunca az yer vererek.
Bilim ile aramızda olan fersah fersah mesafeyi gözler önüne seren , neden ‘bilim’ sevgili TÜBİTAK dedirtecek yakın zaman haberlerinden 8 TÜBİTAK faulü.
1. Ödüllü proje: Ayet okunan fasulyenin daha sağlıklı büyümesi
Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen “Eğitimde İşbirliği Protokolü” kapsamında TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı açılıyor ve bu kapsamda Türkiye genelinde belirlenen bin pilot ortaokul ve lisede Bilim Fuarları düzenleniyor. Program kapsamında ödül alan projelerimizden birisi ise Ayet okunan fasulyenin daha sağlıklı büyümesi.
Senelerce dalga konusu olan ananenin okunmuş pirinci o kadar da komik bir durum değilmiş gençler!
2. Hayvanat bahçesi müdürü > Tübitak müdür yardımcısı
TÜBİTAK’ın en çok ses getiren hamlelerinden birisi olmuştu hayvanat bahçesi müdürünü transfer etmeleri. TÜBİTAK Ulusal Ağ ve Bilgi Merkezi Müdür Yardımcılığına, Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar getirilmişti.
3. Kurbağalı dere ışıl ışıl diyen rapor
Yaydığı kokuyla Kadıköy sakinlerini canından bezdiren, sürekli olarak tartışma konusu olan Kurbağalıdere’den kepçelerle balçık çıkarılmış, bundan bir numune de tehlikeli atık analizi için TÜBİTAK’a gönderilmişti. Kurumdan gelen rapordaysa, sulu çözeltideki 9,17’lik oksijen miktarının içme suyu kalitesinde olduğu belirtilmiş.
4. Renkli gözlerin nazarı değer
Kanıtımız basit. Üç denek grubu ve üç adet menekşeyle kanıtlamamız mümkün görünüyor. Tek yapmamız gereken gruplarımızdan birisinin renkli gözlülerden oluşmasına dikkat etmek. Üç menekşeye de üçer seanstan beş dakika bakar, sonrada çok hassas çiçekler olan menekşedeki organik değişiklik seviyesini ölçmeye çalışırız. Deneyimizle kazandığımız bir diğer bilgi ise nazar boncuklarının da tek kullanımlık ömürlerinin olduğu.
5. Önce Allah rızası, sonra da özgür yazılıma sahip çıkmak için TÜBİTAK
Bu ifade Tübitak’ın geliştirdiği Linux tabanlı Pardus’un 2014 tanıtımında kullanılan görselden.
6. Darwin sansürü
Çok konuşulan TÜBİTAK faullerinden birisi, Bilim ve Teknik Dergisi kapağından Darwin fotoğrafının ve içerikte Darwin ile ilişkili 15 sayfanın atılmasıydı. Dahası kapağı hazırlayan, derginin genel yayın yönetmenin işine de son verilmişti. 2009’dan bu yana da Darwin’e yer veren bir sayıya rastlamak pek mümkün olmadı.
7. Kabul görmeyen dereceli projeler
Sıkça rastladığımız TÜBİTAK haber başlıklarından birisidir “Burada reddedildi/ dereceye giremedi, şu ülkede birinci oldu” bunlardan hatırımızda kalan iki tanesi; Paksoy‘a verilen cevap “O yapmamıştır” ve İlayda‘nın dünya birincisi olan projesi. (İlk maddemiz olan fasulyeyi hatırlamadan edemiyoruz )
8. İlk milli arabamız Cadillac
Proje ortaklarından TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen milli arabamızın, Cadillac ‘a kardeş çıkması da daha dumanı üstünde tüten olaylarımızdan bir tanesi.
9. Yerlilik ve kültürel uyum kriterimize uymayan çocuk kitapları
En taze konumuz ise ‘yerlilik ve kültürel kriterlerimize’ uymadığı için imha etme kararı aldığımız kitaplar. Yeniden yapılanma kapsamında toplatılan ilk kitaplar, 3 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlananlar oldu. Gerekçe, Yahudi ve Hristiyan ritüellerine yer vererek ‘Siyonist propaganda’ yapılması.