TÜBİTAK’ın beğenmediği ve değerini bilemediğimiz, fakat başka ülkelerde kapış kapış yürütülen gençlerimizin projelerinde bugün başka bir ‘ah be keşke değerini bilseydik!’ dedirtecek hikayemizle sizlerleyiz.
Antalya TED Koleji’nden 10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için atık yengeç ve karides kabuklarından yara bandı ürettiği projesi TÜBİTAK’ın jüri değerlendirmesine bile çağırmadığı proje, 2016’da düzenlenen 2 bin 450 projenin katıldığı ABD’deki Genius Olimpiyatları’nda dünya birincisi oldu.
Bu yazı HaberTurk’den Pervin Kaplan’ın röportajından listelenmiştir. Asıl kaynağa buradan ulaşabilirsiniz.
Bir papaz eriğini imam eriğine çevirme gibi çok da büyük bir sorun olmasa da günümüzde şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları dünyada büyük bir sıkıntı olarak kabul ediliyor.
Antalya TED Koleji’nden 10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe kendisini bilime adamak isteyen iki genç ve parlak beyin.
İki öğrenci şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için atık yengeç ve karides kabuklarından yara bandı üretti.
Projelerini TÜBİTAK’ın lise öğrencileri için düzenlediği bilim yarışmasına yolladılar fakat jüri değerlendirmesine bile çağırılmadılar.
Ama onlarda da diğer bilim insanlarında olan bir huydan vardı. O da; asla vazgeçmemek ve inandığın proje konusunda inatçı olmaktı.
İki genç projelerini bu kez ABD’deki Genius Olimpiyatları’na gönderdi. 54 ülkeden 2 bin 450 aday arasından birinci seçildiler.
Üstelik Oswego New York Eyalet Üniversitesi de yıllık 10 bin dolar burs vererek gençlerin eğitimlerini burada sürdürmeye davet etti.
Projenin ilk seferde beğenilmemesine çok üzüldüklerini belirten ikili; “TÜBİTAK projemizi beğenmeyip, bölge sergisine bile çağırmadığında çok üzülmüştük. Çünkü güzel bir proje yapmıştık.” diyor.
Projeyi esinlendikleri yer için ise şunları söylüyorlar; “Irak savaşı sırasında askerlerin kanayan yaralarına kitosan tozu serpip kanamayı durdurduklarını okumuştuk.”?
“Bu da yengeç gibi kabuklu hayvanlarda olan bir madde. Biz bunu polilaktik asit ile birleştirdik. Bu asit yorulunca vücuttan çıkan bir asit yani insana yabancı değil. Bu yara bandı da özellikle şeker hastalarının kapanmayan yaraları ile yanık yaralarında kullanılacak. Çünkü açık yara mikrop kapıyor, kapatınca da iyileşmiyor. Bu bant hava geçirici ve çözünür özellikte…”