Avrupa Kültürü’nün en eski yazılı edebi metinleri: Homeros destanları… ‘’Troya Savaşı’’ mitosu ve bu savaşa katılanların kederleri, onun yazdığı İlyada ve Odysseia’nın dizeleri sayesinde günümüze kadar ulaştı. Troia, Büyük İskender’den Julius Sezar’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dünyaya yön veren, tarihin seyrini değiştirenlere ilham vermiş bu destanlara hayat veren topraklarda kurulan antik zamanların en meşhur kentlerinden… Onu benzersiz kılansa, savaş ve mücadele ile barış ve hoşgörü kültürünün eşsiz bir birleşimi olması.
İlyada, Troya Savaşı’nda şehrin yaşadığı 10 yıllık kuşatma sırasındaki olaylardan meydana geliyor. Eserde, Troya’nın fethedilmesi değil; savaşın 10. yılında Hektor ve Patroklos’un ölümüyle sonuçlanan çatışmalar üzerinden destanın ana yapısı öne çıkarılarak ve Akhilleus’un öfkesiyle şiirsel bir biçimde birleştirilerek anlatılıyor. Konusu, insan ilişkilerinin kopması ve bunun sonuçları. Çatışmalar anlatılırken, savaş meydanının gürültüleri arasında, İlyada’nın ne bir savaş, ne de bir kahramanlık şiiri olmadığı kolaylıkla unutulabilir. Savaş; iki taraf için de acılarla dolu bir deneyim, kahramanlar ise, çoğunlukla büyük travmalar yaşamış ve yaşatmakta olan trajik bireylerdir. Birbirlerinin dillerini gayet iyi anlayan bu insanlar, birbirlerine düşman olsalar dahi aynı insani duyguları paylaşırlar. Troya efsanesi, Roma’nın kuruluşu ile ilgili betimlemeler sayesinde de yeni anlamlar kazanır.
Gezegendeki tüm kıtalara yayılarak kültürlere ilham vermiş nadir destandan biri olan İlyada’nın geçtiği antik Troia kentini ete kemiğe büründüren, bir miti, bir destanı ve en sonunda bir düşü gerçeğe çeviren arkeolojik çalışmalar ise; bugün arkeoloji biliminin en önemli referans noktalarından biri. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018’i, “Troia Yılı” ilan ederek, küresel ölçekte bir kültür ve turizm hamlesi yaptı. Küresel sorunların tüm sektörleri ve toplum kesimlerini etkisi altına aldığı bu zorlu süreçte, Troia’nın binlerce yıl öteden gelen ilhamının stratejik bir iletişim aracı olarak konumlandırılması amaçlanıyor. 2018 yılı, Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin de 20. yıldönümü. Bu çerçevede yıl boyunca Çanakkale’de pek çok etkinlik yapıldı, yapılmaya da devam edecek. “2018 Troia Yılı” ile ilgili bilgileri sizler için derledik. “Troia’nın herkese ilham vermesini, bu Anadolu Destanı’nın tüm dünyaya ışık tutmasını umuyoruz.”
1. Troya Kültür Rotası projesi başladı
2018 Troia Yılı için İspanya’dan Hindistan’a, Avustralya’dan Ukrayna’ya, Kanada’dan Katar’a dünyanın 90 ülkesindeki fuarlarda yapılan tanıtım etkinlikleriyle başlayan ve devam eden çalışmalar dışında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen “Gelecek Turizmde” kapsamında Ocak 2018’de “Troia Kültür Rotası” projesi başlatıldı. Bu kapsamda; Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köylerde yürüyüş ve bisiklet yolları düzenlenecek. Troia’dan Assos’a kadar uzanacak 120 km’lik “Troya Kültür Rotası”nın bölgenin farklı arkeolojik, tarihi, kültürel ve doğal değerlerini içeren uluslararası standartlarda bir kültür rotası olarak tescillenmesi planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında yürüyüş yolu üzerinde bulunan köylerde ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunulması sağlanacak.
2. Anadolu Ateşi, Troia için yandı
Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. yılı vesilesiyle Anadolu Ateşi Dans Topluluğu tarafından “Troya Müzikali” ocak ayından beri sergileniyor. İstanbul Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda ilk kez sergilenen Troya Müzikali öncesinde Çanakkale ve 2018 Troya Yılı’yla ilgili görseller ve tanıtım yapıldı. Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel tarihini, her yöreden derlenmiş yüzlerce halk dansı figürü ve halk müziğini harmanlayarak yansıtan Anadolu Ateşi’nin Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Troya Yılı’na özel yenilenen versiyonu ile seyircinin karşısına çıktıklarını dile getirdi. “İlk Dans Öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’e Saygı” söylemi ile başlayan Troya Müzikali, 200’den fazla dansçı, 2000 kostüm ve dev prodüksiyon ile izleyicilerden büyük beğeni topladı.
3. Çanakkale’nin yeni değeri Rhapsodos Mozaik Evi
Ocak’ta Çanakkale’de açılan efsanelerin mozaik portreler üzerinden anlatıldığı “Rhapsodos: Mozaik Portrelerde Bir Troya Masalı” sergisinde seramik tabaklar üzerine yapılmış Troya kahramanlarının portreleriyle Troya Destanı anlatılıyor. Emine Özkaya Daloğlu tarafından açılan sergi atölyesinde sunulan ve 3,5 yılda tamamlanan 43 mozaik portre, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.
4. 2018 Troia Yılı’nda Çanakkale’deki beş büyük arkeolojik kazıya İÇDAŞ desteği
İÇDAŞ, Çanakkale’deki; Troya, Assos, Parion, Alexandria Troas antik kentleri ile Apollon Smitheion Kutsal Alanı kazılarına destek veriyor. Şubat ayında İstanbul’da bir araya gelen Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Assos Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Caner Bakan, Apollon Smintheus Kutsal Alanı Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, İÇDAŞ’ın verdiği destek için teşekkür ederek, Türkiye’de ilk kez beş antik kent merkezindeki faaliyetlere bir özel sektör kuruluşunun destek olduğunu vurguladılar.
5. Beş bin bisikletçi, tarihin izinde pedal çevirdi
2018 Troya Yılı’nda Kale Çanakkale Bisiklet Festivali adıyla düzenlenen “Troya’dan Anadolu’ya Tarihin İzinde Sürüyoruz” temasıyla Mart sonunda yapılan Türkiye’nin en büyük bisiklet festivaline ülkenin çeşitli ilerinden gelen beş bine yakın bisikletçi katıldı.
6. Troya, THY ile göklere çıktı
Türk Hava Yolları, 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında Troya boyamasıyla giydirdiği bir Airbus A321 ve bir A330 tipi yolcu uçakları nisan ayından beri uzun uçuşlarda Troya tanıtımı yapıyor.
7. Troya Yılı’na özel rekor dalış
Su altında en uzun süre kalarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ilk ve tek Türk Sualtı Sporcusu Cem Karabay, 2018 Troya Yılı için sembolik Troya Atı’nın da yer aldığı bir rekor denemesi gerçekleştirdi. Beşinci Dünya rekorunu 2018 Troya Yılı’nın tüm dünyada duyulması için kıran Karabay, 23 Nisan Pazartesi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda suya girdi, Çanakkale Kara Savaşları’nın 103. yıl dönümü olan 24 Nisan’da su üstüne çıktı. Cem Karabay, 6 metre derinlikte, 2 metrelik sembolik Troya Atı’nda yaşadı ve yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını suyun altında giderdi. Cem Karabay, Norveçli Nils-Roar Selnes’in 15 saat 10 dakikalık rekorunu geçerek süreyi 23 saat 4 dakikaya çıkardı ve “en uzun süre soğuk denizde yaşama” rekorunu kırdı. Gökçeada-Yıldız Koyu’nda bulunan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Sualtı Deniz Parkı’nda gerçekleştirilen rekor denemesinde, Guinness Rekorlar Merkezi’nce görevlendirilen Türkiye’deki tek Guinness hakemi Şeyda Subaşı Gemici, hazır bulundu.
8. Troya, dünya çocuklarıyla renklendi
Dünya’dan ve Türkiye’den yüzlerce çocuk, 1. Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali’nde Çanakkale’de buluştu. Dünya çocuklarının buluşmasının açılış töreni Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve beraberindeki heyetin de katılımıyla 22 Nisan’da Çanakkale Kordon’da başlayan kortejin ardından Troya Atı’nın önünde yapıldı. 1. Troya Yılı Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivali’ne; 17 ülkeden 23 ekip ve yurt içinden 10 ilden 10 ekip katıldı. Toplamda 33 ekipten 674 çocuk katılımcı yer aldı. Festival boyunca Çanakkale Merkez, Lapseki, Biga ve Çan ilçelerinde gösteri yapan halk dansları toplulukları çatısı altındaki çocuklar, eğitmenler ve katılımcılar, Troya’yı ve bölgenin kültürünü yakından tanıma fırsatı yakaladı. 2018 Troya Yılı kapsamında düzenlenen bu büyük buluşma ile farklı kültürlere mensup çocuklar arasındaki sevgi ve dostluk temelleri atıldı.
9. Chicago’da “Türkler ve Troya Konferansı”
Chicago Üniversitesi Oriental Enstitüsü’ndeki konferansa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan konuşmacı olarak katıldı. Türkiye‘nin Chicago Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta Aslan, Troya konusunda yürütülen çalışmalar ile 2018 Troya Yılı ve etkinlikleri hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Konferansın ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aslan, Troya’nın dünya mirası adına çok önemli bir hazine olduğunu ve bu konudaki çalışmaların dünya genelinde ilgiyle takip edildiğini vurguladı. Türkler ve Troya Konferansı’nın, Chicago Üniversitesi ile ortak başlattıkları “arkeoloji konferansları” serisinin üçüncüsü olduğunu kaydeden Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar da, Prof. Dr. Aslan’ın ABD’de ve Kanada’da verdiği konferansların, Türkiye’nin arkeolojik değerlerini dünyayla paylaşma noktasında büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
10. Sualtı Kültür Mirası ve Alternatif Önerileri Çalıştayı gerçekleştirildi
Çalıştaya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Müze Müdürü Ali Atmaca’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve sualtı çalışmacısı katıldı. Çalıştayda ilin tarihi ve kültürel zenginlikleri, yerel ve uluslararası arenada bilinmesine karşın su kaynaklı zenginliklerin bu alana dahil olamaması konuşuldu. Su altında yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen bir mirasın olması, korunarak yaşatılmaları ana hedef olarak belirlendi. Nisan sonunda gerçekleştirilen çalıştayda batıkların yerlerinin tespit edilmesi, haritalara işlenmesi, dönemlerinin belirlenmesi, dalışa yasak bölgelerin saptanması ve dalış turizmi potansiyelinin arttırılması konuşuldu.
11. Troya’da ralli heyecanı yaşandı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve beraberindeki heyet, mayıs ayında, Troya Atı yanında, 11 ülkeden 250 kişinin katıldığı, Europa-Orient Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi´nin “Troy 2018” etabının startını verdi. Türkiye´nin birçok ilini dolaşan ralliciler, rallinin geçtiği ülkelerden topladıkları materyaller ile tasarladıkları maket Troia atlarını da Çanakkale Kordon’da sergilediler. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen, iki gün boyunca Gelibolu ve Troya etaplarının geçildiği yarışa, Çanakkalellierin ilgisi büyüktü. Troya Atı’nın önünde start almayı bekleyen araçları gören ralli izleyicileri, 11 ülkeden 250 sporcunun yarıştığı ralli yarışmacılarını ve araçlarını yakından tanıma imkanı buldular. Dünyanın her yerinden profesyonel ve amatör ralli tutkunlarının Oldtimer ve Youngtimer araçlarla katılabildiği ralli, Çanakkale’de renkli görüntülere sahne oldu.
12. Number One ile Troya gezisi
Number1 FM, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği gençlere bu kültür hazinesini anlatmak için kolları sıvadı ve gerçekleştirilen yarışma neticesinde Troya Gezisi’ne hak kazanan yarışmacılar mayısta Çanakkale’de ağırlandı.
13. Troya Yılı’na özel tasarım: Troya Sikke
Paşabahçe Mağazaları mayıs ayında, bu yıla özel olarak Troya Sikke’yi tasarladı. “Camda Dünya Mirası” koleksiyonu ile Türkiye’nin eşsiz kültürel mirasının tanıtımına katkıda bulunmuş oldu. Troya Sikke Cam Obje’yi tarih ve sanat tutkunlarıyla buluşturdu. Troya Sikke Cam Obje’de, Troya’nın Roma İmparatorluğu döneminde basılmış Troya Savaşı konulu iki bronz sikkeden alınan figürler kullanıldı. Cam sikkenin bir yüzünde, elinde kalkan tutan Troya kahramanı Hektor’un düşman Akha gemilerine meşale fırlatma sahnesi, diğer yüzünde ise Hektor’un atlı araba sahnesi yer alıyor. El imalatı camdan yalnızca 2000 adet üretilen, “pate de verre” tekniği ile şekillendirilen ve ayak kısmında Teos yeşili mermer kullanılan Troya Sikke Cam Obje, Paşabahçe Mağazaları’nda.
14. Yabancı basın mensupları boğazı yüzerek geçti
Haziran ayında yabancı basın mensupları Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçti. Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtımı için kente gelen İngiltere’nin Telegraph Gazetesi yazarlarından Alex Preston, Outdoor Swimming Dergisi yazarı Adrian Snodgrass ile SwimTrek firmasının sahibi Simon Mourie, önce Troya Ören Yeri’ni gezdi, ardından kentin tanıtım çalışmaları “Sporla Troya” kapsamında Çanakkale Valiliği koordinasyonunca yüzme programı hazırlandı. Eceabat Halk Plajı’ndan start alan yüzücüler, yaklaşık 1 saat 20 dakikada Çanakkale önlerine gelerek yat limanı önündeki iskeleden karaya çıktı.
15. Gelibolu Triatlonu’nda “Yüz, Bin, Koş”
Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Kabatepe Eski Jandarma İskelesi alanında yaklaşık 500 sporcunun katılımıyla Carraro Gelibolu Triatlonu’nun ikincisi yapıldı. “Sporla Troya” etkinlikleri kapsamındaki Carraro Gelibolu Triatlonu sebebiyle çok sayıda ulusal ve uluslararası sporcu Çanakkale’de ağırlandı. Sabahın erken saatlerinde Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş’ye ait “Gelibolu” isimli feribotla start alanına hareket eden sporcular, Anzak Koyu açıklarında feribottan denize atlayarak başladıkları yarışta, 1.9 kilometre yüzme, 90 kilometre bisiklet ve 21 kilometre koşu etaplarını tamamlayarak bitişe ulaştılar.
16. Megan Fox, Çanakkale’deydi
Çanakkale, dünyaca ünlü isimleri de ağırladı. Amerikalı oyuncu ve manken Megan Fox, özel olarak ilgilendiği mitolojik efsaneleri konu alan “Myths&mysteries with Megan Fox” isimli belgesel serisi için temmuz ayında Çanakkale’ye geldi. Troya Yılı etkinlikleri sürerken, Los Angeles merkezli, Karga7 Pictures’in yapımcılığını üstlendiği ve Travel Channel ekranlarında gelecek aylarda yayınlanması planlanan belgeselin Troya Savaşı ve efsanesini anlatan bölümü için gelen Fox, MÖ. 3000’lere kadar uzanan Troya Antik Kenti başta olmak üzere Bozcaada ve Troya Müzesi’nde de çekimler gerçekleştirdi. Bölgedeki belgesel çekimlerini tamamlayan Megan Fox, daha sonra Troya Antik Kenti’ni gezdi ve cep telefonuyla çevreyi görüntüledi. Kazı Heyeti Başkanı ve ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan’dan bilgi alan Fox, rahat tavırları ve giyimiyle dikkat çekti. Çanakkale’de olduğu günlerde Türk Kahvesi içerek fal baktırdığı öğrenilen oyuncu, Hürriyet Kelebek yazarlarından Barbaros Tapan’la Çanakkale, İstanbul ve Türkiye izlenimlerini anlattığı bir röportaj da gerçekleştirdi.
17. Düşler Ülkesi: Troya Sergisi
Kale Grubu’nun desteğiyle, Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde düzenlenen “Düşler Ülkesi: Troya” sergisi 27 Temmuz-29 Ağustos tarihlerinde Çanakkale Piri Reis Müzesi’nde, 19 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak. 29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi; baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturuyor.
18. Troya Kardeleni koruma altına alındı
Çanakkale yöresinde yetişen endemik bitki türü Troya Kardeleni (Galanthus trojanus) ile ilgili çalıştay düzenlendi. 2018 Troya Yılı etkinliklerinden biri olan çalıştayda, Troya Kardeleni’nin özellikleri ve koruma çalışmaları kapsamında konuşmalar yapıldı.
19. 55. Uluslararası Troia Festivali
Çanakkale Belediyesi tarafından 9-13 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 55. Uluslararası Troia Festivali, aralarında dünyaca ünlü sanatçıların da bulunduğu çok sayıda isme ev sahipliği yaptı. Festival kapsamında kentin pek çok noktasında etkinlikler düzenlendi. 1963 yılından beri düzenlenen festivalin bu sene 10 Ağustos Cuma günü Troia Ören Yeri’nde gerçekleşen resmi açılış töreninde geleneksel hale gelen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü, Prof. Dr. Haluk Şahin’e takdim edildi.
20. Fazıl Say’dan “Troya Sonatı”
Festival kapsamında dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Çanakkale Belediyesi’nin talebi doğrultusunda Troia’yı notalara taşıyarak hazırladığı “Troya Sonatı”nın dünya prömiyerini 9 Ağustos’ta Çimenlik Kalesi’nin büyülü atmosferinde müzikseverlerle buluşturdu. Bunun yanı sıra özellikle Muhteşem Süleyman ve Kösem Sultan gibi operalarıyla bilinen, dünya çapında da tanınan sanatçı Tevfik Akbaşlı tarafından bestelenen ve Aytaç Manizade yönetiminde sergilenen Troia Efsanesi Operası’nın da ilk gösterimi 12 Ağustos’ta yine Çimenlik Kalesi’nde gerçekleşti. Fransız sanatçı Dany Brillant, film ve dizilere besteleriyle can veren Yunan sanatçı Eleni Karaindrou, Barcelona Gipsy Balkan Orkestrası, Erol Evgin, Mehmet Erdem, Resul Dizdar, Rubato ve Dina Ensemble da bu seneki festivalin konukları arasındaydı. 55. Uluslararası Çanakkale Troia Festivali etkinlikleri kapsamında müziğin yanı sıra, söyleşiler, sergiler, tiyatrolar ve spor etkinlikleri de kentlilerle buluştu.
21. 1. Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları gerçekleştirildi
Troya Yılı etkinlikleri çerçevesinde üç gün süren, 1. Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları 16-18 Ağustos’ta yapıldı. Bu sayede dünya renklerinin buluştuğu etkinliğe, Dünya Körler Birliği Başkanı Dr. Fredric K. Schröeder, Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, 20’ye yakın ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından 250 görme engelli katıldı. Rusya, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Sırbistan, Yeni Zelanda, Irak, Japonya, KKTC, Kosova, Makedonya, Romanya, ABD olmak üzere yerli ve yabancı 250 kişi; Çanakkale Çimenlik Kalesi, Aynalı Çarşı, Saat Kulesi’ni gezerek şehri yakından tanıma fırsatı buldular. 250 görme engelli, Troya Efsanesi’ni yazan görme engelli İzmirli Ozan Homeros’un anısına dünyadaki kardeşliğe vurgu yaparak, İlyada Destanı’ndan bölümlerini okudu.
22. Uluslararası Kitesurf Yarışları yapıldı
2018 Troya Yılı etkinliklerinden “Sporla Troya” başlığı altında Uluslararası Kitesurf Yarışları, 25-26 Ağustos arası Çanakkale’de gerçekleştirildi.
23. Bozcaada Bağbozumu Etkinlikleri
Bu sene 19.’su düzenlenecek ve 7-9 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak Bozcaada’nın en önemli festivali olan Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali, bu yıl da şarap fabrikalarının bağlarında gerçekleştirilen bağbozumu ile başlayacak. Festival kapsamında konserler, sergiler ve söyleşiler de ziyaretçilere ev sahipliği yapacak. Bağbozumu şenlikleri, bir yıllık çalışmanın sonucu olarak tüm bağcıların ve ada halkının bir araya gelerek kutladığı bir şenlik olarak öne çıkıyor. Bozcaada’nın bağcıları, işçilerle ve festival ziyaretçileriyle birlikte traktörlere biniyor ve bağlara gidiliyor. Burada ilk üzümler toplanıyor, küfelere konularak eskiden olduğu gibi atlarla, eşeklerle ve pırpır denen minik traktörlerle ada meydanına getiriliyor. Bu eğlenceli ve kalabalık yolculuk boyunca da müzikler çalınıyor, işçiler hasat zamanını kutlayarak, eğlencelerle yolu keyifli hale getiriyor. Bağbozumu etkinliği ile başlayan festival boyunca, adanın kalesinde konserler de Bozcaada Kültür Sanat Bağbozumu Festivali’ne renk katıyor.
24. “Truva Atı” Kısa Film Festivali yapılacak
“Sanatla Troya” başlığı altında “Truva Atı” Kısa Film Festivali 3-5 Ekim arası Çanakkale’de gerçekleştirilecek.
25. Troya Oratoryosu sahnelenecek
2018 Troya Yılı etkinliklerinden “Sanatla Troya” başlığı altında Troya Oratoryosu’nun sahnelenmesi 6 Ekim tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan bu etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada “Yerli eser olarak yeni projelerimizin en önemlilerinden bir tanesi “Troya”. 2018 Troya Yılı için bir opera hazırladık. Bale, opera hepsinin bir arada olduğu, 254 kişinin sahnede görev alacağı çok büyük bir sahne şovundan bahsediyoruz” dedi.
26. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Troya Özel Konsepti
Kültürle Troya” başlığı altında Frankfurt Kitap Fuarı’nda Troya Özel Konsepti, 10-14 Ekim arası Almanya’da gerçekleştirilecek.
27. Uluslararası Troya Seramik Festivali
“Sanatla Troya” başlığı altında Uluslararası Troya Seramik Festivali, 16-17 Ekim arası Çanakkale’de gerçekleştirilecek.
28. Vee nihayetinde Troya Müzesi açılışı bekleniyor…
2018 yılında açılışının gerçekleştirileceği bildirilen müze için en son açılış tarihi olarak 15 Ağustos verilmişti fakat henüz bir açılış gerçekleşmedi. Müze, 2005’de 63 yaşında kaybettiğimiz Troya Antik Kenti Kazı Başkanı, efsane isim Manfred Osman Korfmann’ın en büyük hayaliydi. “Müze açılırsa dünyanın çeşitli müzelerine dağılmış olan Troya eserleri yurt dışından getirtilebilir” demişti. Bu eserler arasında kuşkusuz en ünlüsü, 19. yüzyılın ikinci yarısında Hisarlık kazılarında Troya’yı ortaya çıkartan amatör arkeolog Alman Schliemann’ın kaçırdığı “Troya Hazinesi”. Schliemann, 1890’da ölümünden kısa bir süre önce hazineyi Berlin Ulusal Müzesi’ne hediye etmişti. 1945’te Berlin düştüğünde Troya Hazinesi’ni Berlin Hayvanat Bahçesi’nin altındaki bir sığınakta bulan Ruslar, bunu Rusya’ya kaçırmıştı. “Priam Hazinesi” diye de bilinen hazine, bugün Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde ve uzun yıllar Almanya ile Rusya arasında ihtilaf konusu oldu.
BONUS: Troya Müzesi hakkında bilgiler
Mimar Cengiz Bektaş başkanlığındaki jürinin birinci seçtiği Yalın Mimarlık’a ait müze projesinin inşaatına 2013’te başlandı. Masif ahşap, masif taş, brüt beton gibi malzemelerin kullanıldığı müzenin sergi salonu, 3 bin metrekare ve içinde Troya ve Troas şehirlerinden yaklaşık 2 bin eserin sergilenmesi planlanıyor. Artık son hazırlıklarının yapıldığını umduğumuz Troya Müzesi’ne nakledilecek eserler arasında; Müze-i Humayun’a devredilen ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Schliemann’ın 1873’de kaçırdığı Troya Hazineleri’nden geriye kalan hazineye ait buluntular, müzenin Maden ve Hulliyet Eserleri Koleksiyonu’ndaki hazine grubuna ait eserlerin tamamı, yine Boğazköy kazılarında bulunan ve içinde Troya şehrinden söz eden Boğazköy Tableti ile birlikte yaklaşık 250 parça eser; Topkapı Sarayı’ndan Fatih Sultan Mehmet’in okuduğu düşünülen Homeros’un “İlyada” kitabı, İzmir Arkeoloji Müzesi’nden Homeros heykeli ile birlikte beş adet Troya dönemini anlatan sikke, ABD Penn Müzesi’nden iade yoluyla alınan ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan Troya Hazinesi’ne ait içinde diadem, küpe, bileziklerin olduğu 24 parça eserin tamamı bulunuyor.
Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34