Delikli veya gözenekli yapıdaki şeyler sizi rahatsız ediyor mu? Kabarcıklı yara izleri sizi tiksindiriyor mu? Ya da sünger gibi delikli yapıdaki şeyler kaşınmanıza sebep oluyor mu? Cevabınız evetse Tripofobi olabilirsiniz! Tıp literatüründe henüz yeri yok. Kimilerine göre sadece bir tiksinti kimilerine göreyse bir fobi… İşte tripofobi hakkında bilmeniz gerekenler:
1. İsmi Yunancadan geliyor ve halk arasında “delikli el hastalığı” olarak biliniyor
Tripofobi (delik korkusu), ismini Yunanca delik (trypa) ve korku (phopos) sözcüklerinin birleşiminden alıyor. İngilizcede ise “Trypophobia” olarak geçiyor. Halk arasında da “delikli el hastalığı” olarak biliniyor.
2. Kaşınabilir, tiksinti ve mide bulantısı hissedebilirsiniz
Tripofobi çok yaygın bilinen bir hastalık değil, hatta tıp literatürüne de yeni yeni geçmeye başlıyor. Ancak dünyanın bir kısmı delikli ya da gözenekli yapıdaki şeyleri görünce tiksiniyor. Mide bulantısı, kaşıntı, tiksinti, tüylerin diken diken olması verilen tepkilerden bazıları.
3. Belki bir çiçek tohumu belki de bir canlının yumurtaları sizi aşırı derecede rahatsız edebilir
Lotus çiçeği tohumları, kurbağa ya da balık yumurtaları ve mercanlar gibi doğadaki gözenekli ve delikli yapılar tripofobik insanları aşırı derecede rahatsız ediyor. Doğada kendini tekrarlayan organik yapıdaki her türlü şekil bu fobiye sahip insanlarda inanılmaz rahatsızlık uyandırıyor.
4. Süzgeçten mi tiksinmek?!
Vücuttaki kabarcıklı yara ve yanık izleri, sünger gibi delikli eşyalar, doğada bulunan ve art arda sıralanmış
delikli ya da gözenekli yapıda aklınıza gelen her şey bu korkuyu tetikleyebilir. Bu bir süzgeç bile olsa!
5. Aramızda bol köpüklü bir kahveye hayır diyenler var
Bal peteği, nar ve çilek gibi meyveler, gofret, su kabarcıkları, köpük, içi köpük gibi kabarcıklı çikolatalar ya da köpüklü bir kahve çoğu insanın hoşuna gider. Ancak bu masumane şeyler tripofobi sahibi insanlar için hayatı bir anlığına da olsa kabusa çevirebiliyor.
6. Travmatik olarak da ortaya çıkabilir, genetik de olabilir
Yapılan araştırmalara göre tripofobinin kesin ve net bir sebebi yok. Travmatik bir olay sonucu da ortaya çıkmış olabilir sonradan öğrenilmiş bir korkuyla da. Hatta bir takım genetik faktörler nedeniyle de delik korkusuna sahip olmak mümkün.
7. Tripofobi geçici ya da kalıcı olabilir!
Delik korkusu geçici olabilir. Delikli ya da gözenekli bir şeye baktığınızda aşırı rahatsız olabilirsiniz. Ancak aylar sonra aynı şeye baktığınızda herhangi olumsuz bir düşünceye kapılmayabilirsiniz. Dolayısıyla bazen sadece geçici bir durum olabiliyor.
8. Korkularınızı yenmek sizin elinizde; onların üzerine gidin!
Aslında hayatta pek çok sorunun ve korkunun üstesinden gelmek için her şey beyninizde bitiyor. Zira sizi sizden iyi kimse bilemez ve dolayısıyla size sizden daha iyi kimse yardımcı olamaz. Bu fobiyi aşmanın yolu da diğer fobilerde olduğu gibi düşünce yapınızı değiştirmekle başlıyor.