Bazen hepimizin bir yardım eline ihtiyacı vardır. Ve bazen o yardım eli hiç beklenmedik yerlerden gelebilir. Bir aile bireyi veya bir arkadaş, hatta bir yabancı içinde olduğumuz durumdan bizi kurtarabilmek için elini uzatabilir. Fakat bazen ihtiyacımız olan desteği bir kitaptan, filmden veya şarkıdan da bulabiliriz. Bazı kitaplar, kendimizi içinde bulduğumuz benzer sularda başkalarının nasıl gezindiğini görebilmemize, sorunlarımıza yeni bir mercek altında bakmamızı sağlayarak hissettiklerimizi ve düşündüklerimizi değiştirebilmemize veya uzun, karanlık bir gecede yolumuzu görebilmemize yardımcı olabilir. Bu içerikte yer alan 9 kitabın hepsinin ortak noktası, doğrudan ya da dolaylı olarak, travma ile ilgili olmaları ve travma ile başa çıkmanıza yardımcı olmalarıdır.
Seninle Başlamadı – Mark Wolynn
Mark Wolynn’in çığır açan kitabı Seninle Başlamadı, kendi travmalarımızın her zaman kendi yaşanmış deneyimlerimizi yansıtmayabileceğini, ancak gen ifadesinden günlük dile kadar her şeyden kelimenin tam anlamıyla miras alınabileceğini öne sürüyor. Kitabını yazarken alanındaki bazı liderlerin araştırmalarını kullanarak, Mark Wolynn yalnızca kalıtsal travmaya ilişkin ilgi çekici bir anlayış sunmakla kalmıyor, aynı zamanda travmanın acısını dindirmek için taze ve güçlü araçlar da sunuyor. Doğrudan kendi yaşanmış deneyimlerine bağlı travmayla uğraşan kişiler için bile, travmanın nesiller boyunca nasıl geçebileceğini anlamak, kendi yaşamlarımız üzerindeki etkisini tanımak ve anlamak için Wolynn’in Seninle Başlamadı kitabı yararlı bir araç olabilir. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Beden Kayıt Tutar – Bessel A. Van Der Kolk
Adelaide Üniversitesi Travmatik Stres Çalışmaları Merkezi Direktörü Alexander McFarlane tarafından “Travmatik stresi ve bunun toplum üzerindeki etkisinin kapsamını anlamak ve tedavi etmekle ilgilenen herkes için temel okuma” olarak adlandırılan kapsamlı bir klinik araştırmaya dayanan Beden Kayıt Tutar, “travma ile nasıl başa çıkılır” kitabından ziyade, travmanın bedeni ve beyni nasıl yeniden şekillendirdiğini araştıran bir kitabıdır. Beden Kayıt Tutar, travmanın ne olduğunu ve onu nasıl deneyimlediğimizi daha net bir şekilde anlamamızı sağlayarak, travma sebebiyle genellikle tepetaklak hissettiren bir dünyada hayatta kalmaya çalışırken çok önemli olabilecek bir denge duygusu kazandırmaya yardımcı olur. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sevgisiz Anneler: Yetişkin Kızlar İçin İyileştirici Rehber – Susan Forward
Terapist ve yazar Susan Forward, Sevgisiz Anneler: Yetişkin Kızlar İçin İyileştirici Rehber adlı bu kitabında, sevgisiz annelerin kızları üzerindeki yıkıcı etkisine güçlü bir bakış sunarken bu acı verici mirasın üstesinden gelmek için açık, etkili teknikler sunuyor. Otuz beş seneden fazla süren çalışma hayatında, Forward onları yetiştiren kadınların verdiği duygusal zarardan kaçmak için mücadele eden çok sayıda kadınla çalıştı. Susan Forwar yıllarca eleştiriye, rekabete, rol değiştirmeye, boğucu kontrole, duygusal ihmal ve istismara maruz kalan bu kadınların, kaygı ve depresyon, ilişki sorunları, özgüven eksikliği ve güvenle ilgili problemlerle boğuşmaya devam ettiklerine şahit oldu. O yüzden Sevgisiz Anneler adlı kitabında, Narsist Anneyi, Rekabetçi Anneyi, Aşırı Ağlanmış Anneyi, Kontrol Çılgınını, Anneliğe ihtiyaç duyan Anneleri ve kızlarını istismar eden ya da istismardan koruyamayan anneleri mercek altına yatırıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
EMDR: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme: Temel Prensipler, Protokoller ve Prosedürler – Francine Shapiro
Dünya Sağlık Örgütü tarafından “yetişkinlerde travma sonrası stres bozukluğu için birinci basamak tedavi” olarak önerilen, Türkçe açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) olan EMDR, travmatik anları beynimizde depoladığımız ve nispeten basit bir terapiyle iyileşmeye başlayabileceğimiz ve bu travmatik anlardan anında rahatlama için kurtulabileceğimize dair bir teoridir. 1987 yılında Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesi sonucu bu teorinin önü açılmıştır. Akademisyenler, araştırmacılar, klinisyenler ve klinik yüksek lisans öğrencileri için çok önemli bir kaynak kitap olan EMDR: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme: Temel Prensipler, Protokoller ve Prosedürler’de Francine Shapiro, çalışmalarını ve EMDR’nin psikoterapiye ve değişim mekanizmalarına yönelik geleneksel bilişsel davranışçı yaklaşımlara meydan okuması nedeniyle yükselişine eşlik eden önemli tartışmayı anlatırken aynı zamanda EMDR terapisini tanımlar ve klinik uygulamada EMDR’nin uygulanmasıyla ilgili pratik sorunları ve ortak zorlukları inceler. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Travma ve İyileşme – Judith Herman
Amerikalı psikiyatrist Judith Herman tarafından yazılan Travma ve İyileşme, şiddet ve travmanın toplumsal bağlam tarafından nasıl şekillendirildiğini incelemesi nedeniyle New York Times tarafından “Freud’dan bu yana yayınlanan en önemli psikiyatri çalışmalarından biri” olarak değerlendirildi. Herman bu kitabında iyileşmenin bireysel bir süreç olabileceğini kabul etse de ensest, savaş mağdurları, çocuk istismarı ve siyasi terör üzerine araştırmalardan yararlanarak şiddetin etkilerinin daha geniş siyasi bağlamına bakıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Görünmeyen Yaralar – Rachel Louise Snyder
Aile içi şiddet konusunda haberler yapan gazeteci Rachel Louise Snyder Görünmeyen Yaralar adlı kitabında Amerika’daki aile içi şiddetin ölçeğine ilişkin acil ve sürükleyici anlatım sunuyor. Eğer işler yeterince kötü olsaydı, kurbanların çoktan gideceğini; şiddet uygulayan bir kişinin şiddet uygulamadan kalamayacağını; sığınma evlerini yeterli bir yanıt olduğunu; ev içindeki şiddetin, toplu silahlı saldırı, çete şiddeti ve cinsel saldırı gibi diğer şiddet biçimlerinden ayrı olduğunu ileri süren ve toplumda oldukça yaygın olan mitleri patlatan önemli hikayeler anlatıyor Görünmeyen Yaralar. ABD’nin dört bir yanından kurbanların, faillerin, kanun uygulayıcıların ve reform hareketlerinin hikayeleri aracılığıyla Snyder, yalnızca kişilerin hayatlarındaki özel şiddetin karanlık köşelerini değil, aynı zamanda şiddetin toplum üzerindeki geniş kapsamlı sonuçlarını ve gerçekten bir sonuç alınması için ne yapılması gerektiğini araştırıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Günlük Yaşamın Travmaları – Mark Epstein
Travma sadece birkaç şanssız insanın başına gelmez; psikolojimizin temelidir. Ölüm ve hastalık hepimize dokunur, ancak yalnızlığın ve korkunun günlük acıları bile çoğu zaman travmatiktir. Günlük Yaşamın Travmaları’nda psikiyatrist Mark Epstein, travmanın dönüştürücü potansiyelini ortaya çıkararak zihnin kendi gelişimi için travmayı nasıl kullanılabileceğini ortaya koyan bir kitaptır. Batı psikolojisi, travmanın nedenini anlarsak, onu geçebileceğimizi öğretirken, Doğu uygulamalarına ilgi duyan birçok kişi meditasyonu en zor duygularından kurtulmanın veya kendilerini onlardan uzaklaştırmanın bir yolu olarak görür. Epstein’a göre her ikisi de travmanın yaşamın bölünmez bir parçası olduğunu ve büyüme ve değişimin daha derinden anlaşılması için bir kaldıraç olarak kullanılabileceğini kabul etmekte başarısızdır. Epstein’in Günlük Yaşamın Travmaları; travmaya bu bakış açısıyla yaklaştığımız zaman acının evrensel ve mantıksız olduğu, acının bizi dünyaya daha temel bir düzeyde bağlayacağı ve acıdan kurtulmanın yolunun yine acıdan geçtiği üzerine yoğunlaşır. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir Çocuğun Gözünden Travma – Peter A. Levine & Maggie Kline
Bebeklikten ergenliğe kadar çocukluk çağı travmasını tanımak, önlemek ve iyileştirmek için temel bir rehber olarak beden odaklı travma terapisti ve psikiyatrist Peter Levine tarafından kaleme alınan Bir Çocuğun Gözünden Travma’nın özünde travmanın beden, beyin ve ruh üzerinde nasıl kaygı, kabuslar, depresyon, fiziksel hastalıklar, bağımlılıklar, hiperaktivite ve saldırganlıkla sonuçlandığını anlamak yatar. Vaka çalışmaları ve uygulamalı etkinliklerle zengin bir içeriğe sahip olan Bir Çocuğun Gözünden Travma, çocukların doğuştan gelen uygun destekle toparlanma yetenekleri hakkında fikir vermesinin yanı sıra ebeveyn veya çocuk bakan kişilere travmanın üstesinden gelmeleri ve önlemeleri için araçlar sağlar. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk: Bir Psikiyatristin Not Defterinden Sıra Dışı Öyküler – Bruce D. Perry & Maia Szalavitz
Krizdeki çocuklar konusunda uluslararası alanda kabul görmüş bir psikiyatrist olan Bruce Perry, Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk adlı kitabında travmanın çocukluk üzerindeki etkisine bir göz atıyor, birçok vaka öyküsü sunuyor ve şiddetin nörolojik ve psikolojik etkilerini ve beynin nasıl iyileştiğini anlamak için bilimden yararlanıyor. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, beynin nasıl çalıştığına dair araştırmalar ortaya koyarken, aynı zamanda çocukların başa çıkmalarına, iyileşmelerine ve büyümelerine yardımcı olacak bazı şaşırtıcı stratejiler sunuyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Mark Wolynn’in çığır açan kitabı Seninle Başlamadı, kendi travmalarımızın her zaman kendi yaşanmış deneyimlerimizi yansıtmayabileceğini, ancak gen ifadesinden günlük dile kadar her şeyden kelimenin tam anlamıyla miras alınabileceğini öne sürüyor. Kitabını yazarken alanındaki bazı liderlerin araştırmalarını kullanarak, Mark Wolynn yalnızca kalıtsal travmaya ilişkin ilgi çekici bir anlayış sunmakla kalmıyor, aynı zamanda travmanın acısını dindirmek için taze ve güçlü araçlar da sunuyor. Doğrudan kendi yaşanmış deneyimlerine bağlı travmayla uğraşan kişiler için bile, travmanın nesiller boyunca nasıl geçebileceğini anlamak, kendi yaşamlarımız üzerindeki etkisini tanımak ve anlamak için Wolynn’in Seninle Başlamadı kitabı yararlı bir araç olabilir. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Adelaide Üniversitesi Travmatik Stres Çalışmaları Merkezi Direktörü Alexander McFarlane tarafından “Travmatik stresi ve bunun toplum üzerindeki etkisinin kapsamını anlamak ve tedavi etmekle ilgilenen herkes için temel okuma” olarak adlandırılan kapsamlı bir klinik araştırmaya dayanan Beden Kayıt Tutar, “travma ile nasıl başa çıkılır” kitabından ziyade, travmanın bedeni ve beyni nasıl yeniden şekillendirdiğini araştıran bir kitabıdır. Beden Kayıt Tutar, travmanın ne olduğunu ve onu nasıl deneyimlediğimizi daha net bir şekilde anlamamızı sağlayarak, travma sebebiyle genellikle tepetaklak hissettiren bir dünyada hayatta kalmaya çalışırken çok önemli olabilecek bir denge duygusu kazandırmaya yardımcı olur. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Terapist ve yazar Susan Forward, Sevgisiz Anneler: Yetişkin Kızlar İçin İyileştirici Rehber adlı bu kitabında, sevgisiz annelerin kızları üzerindeki yıkıcı etkisine güçlü bir bakış sunarken bu acı verici mirasın üstesinden gelmek için açık, etkili teknikler sunuyor. Otuz beş seneden fazla süren çalışma hayatında, Forward onları yetiştiren kadınların verdiği duygusal zarardan kaçmak için mücadele eden çok sayıda kadınla çalıştı. Susan Forwar yıllarca eleştiriye, rekabete, rol değiştirmeye, boğucu kontrole, duygusal ihmal ve istismara maruz kalan bu kadınların, kaygı ve depresyon, ilişki sorunları, özgüven eksikliği ve güvenle ilgili problemlerle boğuşmaya devam ettiklerine şahit oldu. O yüzden Sevgisiz Anneler adlı kitabında, Narsist Anneyi, Rekabetçi Anneyi, Aşırı Ağlanmış Anneyi, Kontrol Çılgınını, Anneliğe ihtiyaç duyan Anneleri ve kızlarını istismar eden ya da istismardan koruyamayan anneleri mercek altına yatırıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından “yetişkinlerde travma sonrası stres bozukluğu için birinci basamak tedavi” olarak önerilen, Türkçe açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) olan EMDR, travmatik anları beynimizde depoladığımız ve nispeten basit bir terapiyle iyileşmeye başlayabileceğimiz ve bu travmatik anlardan anında rahatlama için kurtulabileceğimize dair bir teoridir. 1987 yılında Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesi sonucu bu teorinin önü açılmıştır. Akademisyenler, araştırmacılar, klinisyenler ve klinik yüksek lisans öğrencileri için çok önemli bir kaynak kitap olan EMDR: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme: Temel Prensipler, Protokoller ve Prosedürler’de Francine Shapiro, çalışmalarını ve EMDR’nin psikoterapiye ve değişim mekanizmalarına yönelik geleneksel bilişsel davranışçı yaklaşımlara meydan okuması nedeniyle yükselişine eşlik eden önemli tartışmayı anlatırken aynı zamanda EMDR terapisini tanımlar ve klinik uygulamada EMDR’nin uygulanmasıyla ilgili pratik sorunları ve ortak zorlukları inceler. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Amerikalı psikiyatrist Judith Herman tarafından yazılan Travma ve İyileşme, şiddet ve travmanın toplumsal bağlam tarafından nasıl şekillendirildiğini incelemesi nedeniyle New York Times tarafından “Freud’dan bu yana yayınlanan en önemli psikiyatri çalışmalarından biri” olarak değerlendirildi. Herman bu kitabında iyileşmenin bireysel bir süreç olabileceğini kabul etse de ensest, savaş mağdurları, çocuk istismarı ve siyasi terör üzerine araştırmalardan yararlanarak şiddetin etkilerinin daha geniş siyasi bağlamına bakıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Aile içi şiddet konusunda haberler yapan gazeteci Rachel Louise Snyder Görünmeyen Yaralar adlı kitabında Amerika’daki aile içi şiddetin ölçeğine ilişkin acil ve sürükleyici anlatım sunuyor. Eğer işler yeterince kötü olsaydı, kurbanların çoktan gideceğini; şiddet uygulayan bir kişinin şiddet uygulamadan kalamayacağını; sığınma evlerini yeterli bir yanıt olduğunu; ev içindeki şiddetin, toplu silahlı saldırı, çete şiddeti ve cinsel saldırı gibi diğer şiddet biçimlerinden ayrı olduğunu ileri süren ve toplumda oldukça yaygın olan mitleri patlatan önemli hikayeler anlatıyor Görünmeyen Yaralar. ABD’nin dört bir yanından kurbanların, faillerin, kanun uygulayıcıların ve reform hareketlerinin hikayeleri aracılığıyla Snyder, yalnızca kişilerin hayatlarındaki özel şiddetin karanlık köşelerini değil, aynı zamanda şiddetin toplum üzerindeki geniş kapsamlı sonuçlarını ve gerçekten bir sonuç alınması için ne yapılması gerektiğini araştırıyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Travma sadece birkaç şanssız insanın başına gelmez; psikolojimizin temelidir. Ölüm ve hastalık hepimize dokunur, ancak yalnızlığın ve korkunun günlük acıları bile çoğu zaman travmatiktir. Günlük Yaşamın Travmaları’nda psikiyatrist Mark Epstein, travmanın dönüştürücü potansiyelini ortaya çıkararak zihnin kendi gelişimi için travmayı nasıl kullanılabileceğini ortaya koyan bir kitaptır. Batı psikolojisi, travmanın nedenini anlarsak, onu geçebileceğimizi öğretirken, Doğu uygulamalarına ilgi duyan birçok kişi meditasyonu en zor duygularından kurtulmanın veya kendilerini onlardan uzaklaştırmanın bir yolu olarak görür. Epstein’a göre her ikisi de travmanın yaşamın bölünmez bir parçası olduğunu ve büyüme ve değişimin daha derinden anlaşılması için bir kaldıraç olarak kullanılabileceğini kabul etmekte başarısızdır. Epstein’in Günlük Yaşamın Travmaları; travmaya bu bakış açısıyla yaklaştığımız zaman acının evrensel ve mantıksız olduğu, acının bizi dünyaya daha temel bir düzeyde bağlayacağı ve acıdan kurtulmanın yolunun yine acıdan geçtiği üzerine yoğunlaşır. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bebeklikten ergenliğe kadar çocukluk çağı travmasını tanımak, önlemek ve iyileştirmek için temel bir rehber olarak beden odaklı travma terapisti ve psikiyatrist Peter Levine tarafından kaleme alınan Bir Çocuğun Gözünden Travma’nın özünde travmanın beden, beyin ve ruh üzerinde nasıl kaygı, kabuslar, depresyon, fiziksel hastalıklar, bağımlılıklar, hiperaktivite ve saldırganlıkla sonuçlandığını anlamak yatar. Vaka çalışmaları ve uygulamalı etkinliklerle zengin bir içeriğe sahip olan Bir Çocuğun Gözünden Travma, çocukların doğuştan gelen uygun destekle toparlanma yetenekleri hakkında fikir vermesinin yanı sıra ebeveyn veya çocuk bakan kişilere travmanın üstesinden gelmeleri ve önlemeleri için araçlar sağlar. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Krizdeki çocuklar konusunda uluslararası alanda kabul görmüş bir psikiyatrist olan Bruce Perry, Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk adlı kitabında travmanın çocukluk üzerindeki etkisine bir göz atıyor, birçok vaka öyküsü sunuyor ve şiddetin nörolojik ve psikolojik etkilerini ve beynin nasıl iyileştiğini anlamak için bilimden yararlanıyor. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, beynin nasıl çalıştığına dair araştırmalar ortaya koyarken, aynı zamanda çocukların başa çıkmalarına, iyileşmelerine ve büyümelerine yardımcı olacak bazı şaşırtıcı stratejiler sunuyor. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.