Trafik, ülkemiz metropol kentlerinin en büyük problemlerinden biri. Bunun yanı sıra dünyada da bazı kalabalık ülkelerde yoğun trafik problemi yaşanıyor. Özellikle ülkemizde ölümler en fazla trafik kazaları sonucu meydana geliyor. Bayram tatili dönemlerinde haber bültenlerinde sürekli kaza haberlerine rastlıyoruz. Can kayıplarının bu kadar çok olmasının sebebi ise, trafiğe çıkan sürücülerin bu konuda yeterince bilinçli olmaması, çoğunlukla ise aşırı hız yapması. Trafikteyken sürücülerin, diğer sürücüler dışında dikkat etmesi gereken başka şeyler de var. Çünkü kazalar yalnızca sürücülerden kaynaklanmıyor. Zaman zaman yol durumundan ya da hava koşullarından da kaynaklanabiliyor. Önemli olansa bunlar karşı hazırlıklı olup, bu tip bir kaza yaşarsanız ne yapacağınızı bilmeniz. Bu nedenle olası trafik kazalarından en az zararla kurtulmanızı sağlayacak 7 tüyoyu yazdık.
1. Arabanın üzerine devrilen elektrik direkleri
Şiddetli bir fırtına esnasında arabanızın üzerine bir elektrik direğinin ya da hattının düşmesi olmayacak bir durum değil. Böyle bir durum yaşarsanız öncelikle sakin olun. Araba lastikleri arabayı elektrik akımına karşı güvende tutar. Arabada kalın ve yardım çağırın. Durumu anlatın ve yetkililerin sizi yönlendirmesine müsaade edin.
Ne yapılabilir?
– Araçta elektrik olabilir bu nedenle araca dokunmamaya özen gösterin
– Kauçuk bir zemin paspasınız varsa – paspasların çoğunluğu kauçuktan yapılır- dışarıya zıplayabileceğinizi düşündüğünüz yere yerleştirin
– Atlamadan önce üzerinizdeki uzun giysileri çıkarın. Hiçbir şey yere ve arabaya aynı anda dokunmamalı, yoksa elektrik akımına kapılabilirsiniz.
– Hazır olduğunuzda, paspasın üzerine iki ayağınızla birlikte (kanguru veya tavşan zıplayışı) zıplayın
2. Çığ
Geçtiğimiz günlerde maalesef ülkemizde Van’ın Bahçesaray ilçesinde bir çığ faciası yaşandı. Araç kullanırken bir çığ düşmesi durumunda; en tehlikeli kısım soğuk ve kar değil. Egzoz borunuzun tıkanması ve karbon monoksitin dışarıya çıkamayıp arabanın içine yayılarak sizi zehirlemesi.
Ne yapılabilir?
– Her şeyden önce, bir karbon monoksit zehirlenmesinden korunmak için motoru kapatın.
– Aracınız kapalıysa, herhangi bir kapı veya pencere açmaya çalışmayın. Kar arabayı dolduracak ve dışarı çıkamayacaksınız.
– Bunun yerine, bulunduğunuz yerde kalın ve kendinizi sıcak tutmaya çalışın. Bacaklarınızı göğsünüze yaklaştırın ve mevcut kıyafetlerinizi kullanın. Kar yalıtkan olduğu için araba bir süre sıcak kalacaktır.
– En önemlisi, nefesinizi yönetin. Sadece birkaç saat boyunca oksijene sahipsiniz, bu nedenle sigara falan içerek nefesinizi boşa harcamayın.
– Dikkat çekmek için kornayı sürekli çalın.
3. Kasırga
Ülkemizde kasırga gibi bir durum sık görülmese de son yıllarda Akdeniz’de küçük çaplı hortumlara rastlanıyor. Ancak biz tedbiri elden bırakmayalım. Kasırga gibi bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, araba içinde durmamanız gerekiyor. Bir sığınak veya kapalı bir yapı bulmak için mümkün olduğunca hızlı çıkmalı ve koşmalısınız. Tabii etrafta hiçbir şey olmayabilir.
Ne yapılabilir?
– Kasırganın yönünden uzaklaşın. 90 derece sola veya sağa gidin. Kasırgaları her zaman dikiz aynasında görebilmelisiniz.
4. Sel
Ülkemiz ikliminde sık sık sellere rastlıyoruz. Eğer buna yakalanırsanız güvenlik için arabada kalmalısınız, ancak diğer araçlarla etrafındaki trafikte sıkışmayın.
Ne yapılabilir ?
– Tahliye yollarını tespit edin, alternatif çıkışlar bulmaya çalışın.
– Hızlı hareket etmeye çalışın ancak dikkatli olun, eğer akıntıya kapılırsanız aracınızı terk etmek ve tutunabileceğiniz bir yer bulmak çok daha güvenli olacak.
5. Deprem
Biliyorsunuz ki ülkemiz deprem kuşağında bulunuyor. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı oldukça aktif. Bu nedenle ne yazık ki bu senaryoyla her an karşı karşıya kalabiliriz. Eğer deprem esnasında arabadaysanız, muhtemelen güvendesinizdir, panik yapmayın.
Ne yapılabilir?
– Yapılacak ilk şey; üstünüze çökme ihtimali olan binalardan ve ağaçlardan mümkün olduğunca uzaklaşmak.
– Eğer bu esnada kapalı bir otoparktaysanız, araçtan çıkın ve güvenliğiniz için 2 araç arasında ellerinizle başınızı koruyarak durun.
6. Soygun
Bu da çok uzak bir senaryo değil. Tabii ki bunu önlemek için öncelikli olarak kapılarınızı her zaman kilitli tutun. Eğer böyle bir durumun yaşanacağını sezerseniz arabanızı sürüp, kaçmaya çalışın.
Ne yapılabilir?
– Eğer araba hırsızı yanınızdaysa ve sizi araba kullanmaya zorlarsa, doğrudan bir polis karakoluna veya gerçekten kalabalık bir yere gidin.
– Yapabileceğiniz başka bir şey, kişiye arabada kendinizin devre dışı bırakamayacağı bir izleme cihazı olduğunu söylemeye çalışmak.
– Yukarıdakilerden herhangi birini yapamazsanız, dikkatsizce sürün. Hız yapın, dörtlülerinizi yakın ve düzensiz olarak şerit değiştirin. Tabii ki burada amaç, polis tarafından fark edilmek.
7. Bagajda kilitli kalmak
Pek olası bir senaryo olmayabilir. Ancak başıma gelmez dememekte fayda var.
Ne yapılabilir?
– Fren lambalarını çıkarmaya veya atmaya çalışın. Muhtemelen arkanızdaki sürücüler tarafından fark edilirsiniz.
– Son model araçlarda gövdelerde kaçış kabloları bulunuyor. Sizinkinin nerede olduğunu biliyorsanız, dışarı çıkabilirsiniz.
– Arka kapıdan çıkmak için koltukları aşağı doğru iterek arka koltuklara ulaşmaya çalışın.
– Yukarıdakilerden hiçbirini yapamıyorsanız; bir kriko veya başka bir donanım bulun ve araç durup sizi kaçıran kişi bagajı açtığında, kaçmak için onlara saldırın.
Kaynak: 1