Suriye’de yaşanan savaşın korkunç yüzüne, ülkemizde hayatta kalma mücadelesi veren Suriyeli mülteciler aracılığıyla yakınen tanık oluyoruz. Bu zavallı insanların yaşamı, savaşla ilgili nasıl bir duruş sergilememiz gerektiği hakkında herkese fikir verebilecek güce sahip aslında. Ancak gözümüzün önünde yaşanan bu dram yetmezmiş gibi, bir de kıyıya vuran ya da ambulans sandalyesinde korkudan ağlayamayan küçük bedenler tekrar tekrar çarpıyor gerçeği yüzlerimize.
Oysa böyle olmamalı, yaşanan bu dramı fark etmek için daha fazla ölüme gerek yok. Keşke savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmanın yolu, yaşanmlışlık değil de sadece “sanat” olabilse…
İranlı grafiti sanatçısı Touraj Saberivand, aynı zamanda bir insan hakları savunucusu ve aktivist
Sanatçı sergi, grafik ve tasarım alanlarında birçok ödüle sahip.
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bulunan sanatçı, mülteci sorununa dikkat çekmek için çok anlamlı bir eylem gerçekleştirdi
Halkların Köprüsü Derneği’nin desteklediği eyleme, çevredeki çocuklar da katıldı.
İzmir Konak Pier önünde gerçekleştirilen eylemde, denizde boğularak ölen 2000 mülteci anısına, 2000 tane kağıttan kayık suya bırakıldı…
Elbette kayıklar, denizde bir kirlilik oluşturmamak adına, etkinlikten sonra ağ yardımıyla denizden toplandı.
“Haberler için ölüler, sadece bir sayıdır. Onların adet olmadığını, gerçek olduğunu göstermek amacıyla, her bir ölü sayısı kadar kayık bıraktık…”
Sanatçı etkinliğin amacını şu cümlelerle açıkladı: “… Ülkelerin mülteciler için atacakları adımlar konusunda hiçbir umudum yok. Biz facianın asıl yüzünü göstermek istedik. Onları hatırlamak içi bu etkinliği gerçekleştirdik.”
Sanatçı, 2014’te de Gazze olaylarını protesto etmek amacıyla Tahran Birleşmiş Milletler binası önünde, ölen çocukların isimlerinin ve yaşlarının yazılı olduğu balonlarla bir eylem gerçekleştirmişti
Ayrıca İran’ın ilaç ambargosuna karşı da kartpostallar tasarlayarak kampanya başlatmış ve bu çalışmaları Birleşmiş Milletler Başkanı’na göndermişti.
Şimdiyse, mülteciler için denize bırakılan ve etkinlikten sonra toplanan ıslanmış kayıklarla bir sergi açarak bu konuya daha fazla dikkat çekmeyi amaçlıyor
Yaşanmakta olan bu mülteci dramını tüm gerçekçiliğiyle gözler önüne seren sanatçı, etkinlikten toplanan kayıklarla da bir sergi açacak. Biz de, sanatını ve sahip olduğu yeteneği, böylesine anlamlı projelerle gösteren sanatçımızı, gönülden destekliyoruz. ?