Kalabalık şehirlerin toplu taşıma araçlarında seyahat etmek insanın ömründen ömür götürüyor. Deplasman maçına gidermişçesine tıka basa dolan ve envai çeşit kokular barındıran bu araçlara her gün binmek bizleri strese sokuyor.
Toplu taşımalarda ne kadar sinir bozucu olaylar yaşasak da, başımıza gelen bazı olaylar insanlığa olan inancımızı tekrar alevlendiriyor. Aslında olağan olması gereken bu davranışlara çok sık şahit olmadığımız için, hala var olduklarını bilmek içimizdeki umudu yeşil tutuyor.
İşte sizler için derlediğimiz toplu taşımalarda hayat kurtaran 10 yardımsever insan profili:
1. Yer veren kişiye teşekkür eden, kıymet bilir insanlar
Türkiye’deki toplu taşımalarda en sık yapılan yardım sanırım yer vermektir. Öyle ki bazı insanlar tarafından bu hareket, nezaket değil zorunluluk gibi algılanır. Yer verdiğiniz kişi sanki o koltuğun gerçek varisiymiş gibi hemen oturur. Fakat bazen yer verilen kişinin samimi teşekkürü gerçekten de gününüzü aydınlatabilir.
2. Bakiyesi biten birine akbilini verenler
İnsanlık hali. Akbilimizin boş olduğundan habersiz bir şekilde toplu taşımaya binmişizdir. Kartı okuttuktan sonra bakiyenin olmadığını fark edince de önce afallar sonra da çaresiz bakışlarla etrafımıza bakarız. O sırada birisi çıkar ve sizin yerinize akbilini okutur. Hem de hiçbir para kabul etmeden. Ortalama 2 liraya mal olan bu yardım, akbili biten kişi için paha biçilemezdir.
3. Dolu olan taşıta yolcu almayan koca yürekli şoförler
Oturan:36 + Ayakta:64 = 200
Özellikle yaz aylarında otobüslerin kalabalığı çekilecek gibi olmuyor. Arkasından boş araç geldiğini bilse bile şoför durmadan yolcu alıyor. İkaz edilse de sonuç pek değişmiyor. Fakat nadiren de olsa, paradan çok insanları düşünen şoförler çıkabiliyor ve araç kapasitesini aşınca yolcu almayı bırakıyor. İşte bu isimsiz kahramanlar bizlere gerçekten de yardımseverliğin ölmediğini hatırlatıyor.
4. Okuduğu gazetenin ekini yanındaki yolcuya verenler
Normalde gazete okuyan biri değilsek bile, otobüste biri yanımızda gazete okuduğunda kör olma pahasına biz de okumaya çalışırız. Bazen de gazetenin sahibi anlayışlı biri çıkar ve gazetenin ekini bize uzatır. İşte o an o yolcu, son kalan bir lokma ekmeğini paylaşıyormuşçasına mutlu eder.
5. Sesini şoföre duyuramayan yolcu için tellal olanlar
Olur ya, otobüsün arka kapısından tam inmek üzereyken şoför kapıyı kapatır. “inicik vir” diye seslensek de mesajımız gerekli yerlere ulaşmaz. O sırada başka bir yolcunun güven dolu sesi kulakları çınlatır: “KAPTAN İNECEK VAR”. Yüzüklerin Efendisi’ndeki işaret ateşleri gibi arka kapıdan orta kapıya, oradan da şoföre ulaşan bu mesaj yardımseverliğin en öz hallerinden biridir.
6. Son anda yetişen yolcuya selpak uzatanlar
Yaz aylarında toplu taşıma aracına yetişmeye çalışmak dünyadaki en zorlu anlarından biridir. Yapılan koşu başarıyla bitip araca yetişilse bile, çekilecek çile bitmemiştir. Alnınızdan akan terlerle mücadele ettiğiniz o anlarda, empati sahibi başka bir yolcunun size uzatacağı bir selpak, insanlığa olan inancınızı tekrar alevlendirir.
7. Bebek arabasıyla otobüse binmeye çalışan yolcuya yardım edenler
Şoförlerin morali bebek arabası görünce bozulsa da (çünkü bebek arabasının kapladığı alana 8 yolcu sıkıştırmayı planlamıştır) kapılarını açmak durumunda kalır. O sırada bir cengaverin hemen aşağıya atlayarak bebek arabasının otobüse taşınmasına yardım etmesi, tüm yolcuların moralini yükseltir.
8. “Ben de o durakta ineceğim, size haber veririm”ciler
Daha önce hiç gitmediğimiz bir yere giderken bazen panik oluruz. Hangi durakta ineceğimizi bilmediğimiz ya da ineceğimiz durağa ne kadar kaldığını bilmediğimiz için de tedirgin tedirgin etrafa bakarız. Çaresiz halimizi gören bir yolcunun “Nerede ineceksin?” sorusuyla başlayan ve “Tamam ben sana geldiğimizde haber veririm” şeklinde biten sözleri sizi bir anda güvende hissettirir. Böylece kafanız rahat bir şekilde, tanımadığınız o insana şükran duyarsınız.
9. Otobüsün peşinden koştuğunuzu görüp şoföre dur diyenler
Yarım saatte bir gelen otobüsün duraktan kalktığını görür ve peşinden bir umutla koşarız. Bir sürü yolcu camdan bizi görmesine rağmen sesini bile çıkarmaz. Bazen de iyi yürekli biri çıkar ve şoföre bizden bahseder. Biz onun kim olduğunu bilmesek bile, duyduğunuz minneti o elbette hissedecektir.
10. Omzunda uyuklayan kişiyi rahatsız etmeyenler
Sabahın erken saatlerinde ya da yoğun geçen bir günün sonunda otobüste uyuklamamak gerçekten çok zor. Böyle anlarda kendimize engel olmaya çalışsak bile farkında olmadan kafamız düşebiliyor. Yanımızdaki yolcunun omzunda uyukladığımızı fark ettiğimiz anda ilk önce utansak da, onun bu durumla ilgili rahatsız olmadığını görmek hayattaki küçük mutluluklardan birine dönüşüyor.