Dünyayı etkileyen pek çok yazarın hayatı en küçük ayrıntısına kadar okurlar tarafından haklı olarak merak edilmektedir. Lev Tolstoy‘un hayatı da aynı merakın dahilinde yer alır. Romanlara sığmayan bir hayatın arkasında neler olup bittiği, biraz daha yaşasaydı daha başka nelerin olabileceği, olabileceklerin ihtimali ve bunun gibi pek çok şey her dönemde insanları araştırmaya itmektedir. Yazarın soyundan gelen büyük torunu Vladimir Tolstoy‘la yapılan söyleşi de malum incelemenin bir sonucu olarak bize pek çok konuda bilgi veriyor.
Vladimir Tolstoy, Yasnaya Polnaya müzesinde yönetici olarak çalışıyor.
İşte, büyük torun Vladimir’in gözünden Lev Tolstoy…
“Lev Tolstoy farklı düzeylerde toplam on üç dil konuşuyordu. Fransızcası ve Almancası mükemmeldi.”
“İngilizcenin dışında Tatarca ve öbür Slav dillerini de iyi bilirdi. Antik Yunan okudu.”
“Dil bilgisine özel bir yeteneği vardı. Hatta kendine özgü bir öğrenme yöntemi geliştirmişti.”
“Yasnaya Polnaya’daki Tolstoy kütüphanesinde otuz yedi-otuz sekiz dilde kitap var. Çoğunda kişisel notları yer alıyor, bu da bize kitapları okuyabildiğini kanıtlıyor.”
“Kelime dağarcığını geliştirmek için edebiyat eserleri ve çeviriler okurdu. Bu, şu anda tekrarlanması çok zor olan bir yöntem ama Tolstoy bunu yeni dilleri öğrenmek için başarılı bir biçimde kullandı.”
“Tolstoy genel olarak yazarlara ve edebiyata karşı sofuydu. Rousseau’nun fikirlerinden çok etkilenmişti, aynı zamanda Voltaire’in ve Montaigne’nin çalışmalarını da biliyordu.”
“Çocuklarına Dickens ve Jules Verne okumaya bayılırdı. Tolstoy, Ilyada Odysseia’lı özgün dillerinden okumayı görev olarak benimsedi ve ilerledikçe müthiş bir keyif aldı.”
“Söylemesi zor ama Diriliş eserinin ilk cümlesi ilerleme uğruna ilerlemeyi onaylamadığını gösteriyor. O, bu yolun hiçbir yere götürmediğini gördü.
“Bu yüzden, bana kalırsa bugünün birçok ilerlemesi onu hayal kırıklığına uğratırdı.”
“Ama şunu da belirtmek isterim ki Tolstoy asla müzmin bir tutucu değildi. Yenilikler karşısında büyülenirdi.
“Sinema ilk çıktığında çok küçük yaşlarda kaybettiği için hatırlamadığı annesinin görüntüsünü saklayabilmenin müthiş bir fikir olduğunu düşünmüştü.”
“İnternet konusunda da çok heyecan duyacağını düşünüyorum. Bazı yanlarının onu sinirlendireceğini tahmin etsem de, bu kadar geniş bir bilgiye ulaşmanın kolaylığı onun ilgisini çekerdi.”
Not: Fotoğraftaki kişi Yasnaya Polnaya müzesinde yönetici olarak çalışan Lev Tolstoy’un büyük torunu Vladimir Tolstoy’dur.
Kaynak: 1