Tıp Bayramı, Türkiye’de tıp alanında çalışanların bilime katkılarının ödüllendirildiği ve iş yaşamındaki sorunlarının tartışıldığı anma ve kutlama günüdür. 14 Mart Tıp Bayramı, 1919 yılından beri her yıl kutlanıyor. Türkiye’de modern tıp eğitimi, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827 tarihinde Tulumbacıbaşı Konağı’nda “Tıphane-i Amire” adıyla kurulan okulda başlamıştı. Okulun ders vermeye başladığı tarih olan 14 Mart ise Tıp Bayramı olarak kabul edildi. Bu yıl 14 Mart’ta, sağlık çalışanları sorunlarını dile getirmek için ülke genelinde yürüyüşler yapacak. Peki 14 Mart tarihi neden önemli, Türkiye’deki sağlık çalışanlarının sorunları neler? Detaylara birlikte bakalım.
1919 yılındaki ilk Tıp Bayramı, I. Dünya Savaşı’nın ardından düşman işgali altındaki İstanbul’unda kutlandığı için biraz buruk geçmişti
Bu kutlamalar, bugün İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi olan Darulfünun konferans salonunda yapıldı. O gün Tıbbiye’de 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran önderliğinde birçok öğrenci İstanbul’un işgalini protesto etmek için bir araya gelmişti. Dönemin ünlü doktorları ve Tıbbiye’nin hocaları da öğrencilere destek verdi. Bu anlamda Tıp Bayramı, tıp alanında çalışanların vatanı savunma hareketi olarak başladı.
Fakülte binasına Türk bayrağı asan ve işgale başkaldıran Hikmet Boran, daha sonra okulu yarıda bırakıp Kurtuluş Savaşı’na katıldı
Sivas Kongresi’nde de bulunan Boran, ne koşulda olursa olsun Türklerin başka milletin mandasına girmesini reddetti. 1940 yılında ise gönüllü olarak Sarıkamış’a gitti ve burada yakalandığı verem hastalığı nedeniyle hayata veda etti. Bu tarihten önce 1929-37 yılları arasında Tıp Bayramı kutlamaları 12 Mayıs’ta yapılıyordu. Sebebi ise Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin 12 Mayıs tarihinde başlamasıydı. Ancak bir süre sonra bu uygulamadan vazgeçildi ve 14 Mart tekrar Tıp Bayramı olarak kutlanır oldu.
1976 yılından beri sadece 14 Mart değil, 14 Mart’ı içine alan tüm hafta boyunca kutlamalar ve konferanslar düzenlenmeye başladı
Bu nedenle 14 Mart’ı içine alan hafta Tıp Haftası olarak isimlendiriliyor. Hafta boyunca tıp alanında çalışanların sorunları dile getiriliyor ve bilimsel çalışmalar destekleniyor. Peki Türkiye’de çalışan bu meslek grubunun ne gibi sorunları bulunuyor? Bu haftanın en temel konusu hepimizin bildiği gibi “sağlıkta şiddet”. Hekimlerin çalışma ortamının şiddet içermesi onların çalışma ortamını bozan en önemli unsurlardan biri. Her gün binlerce hekim; silahla, bıçakla, kaldırım taşlarıyla karşılaşıyor.
Nöbet saatlerinin uzunluğu ve mobbing, Türkiye’deki hekimlerin en önemli sorunları arasında bulunuyor
Hekimlerin birçoğu Türkiye’de çalışmanın her geçen daha da zorlaştığını ve hak kayıplarının yaşandığını dile getiriyor. Asistan hekimler, kamu hastanelerinde ve tıp fakültesi kliniklerinde 36 saat süren nöbet tutuyorlar. Aynı zamanda asistan hekimlerin sürekli mobbinge maruz kaldığı ve “ceza nöbetleri” tuttukları iddia ediliyor. Öte yandan hekimler, maaş konusunda da hak ettiklerini alamadıklarını düşünüyorlar. Tüm bu nedenlerle birçok doktor ne yazık ki farklı bir ülkeye göç ederek, yaşam kalitelerini artırmaya çalışıyor. Hal böyleyken Türkiye’nin birçok bölgesinde cerrah ve uzman doktor bulunamıyor. Sağlık kriziyle karşı karşıya olmamıza rağmen siyasetçiler tepki çeken açıklamalar yapmaya devam ediyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda ülkeyi terk eden doktorlar için “giderlerse gitsinler” açıklamasında bulunmuştu. Açıklama şu şekildeydi: “Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz. Buralar boş kalmaz.”
Ne ülkesinden, ne mesleğinden ne de hakkı olanı istemekten vazgeçmeyen hekimler, 14-15 Mart tarihlerinde ülke genelinde grev yapıyor
Türk Tabipleri Birliği 14-15 Mart tarihlerinde grev yapılacağını duyururken Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’da 14-16 Mart tarihleri arasında 3 gün iş bırakılacağını açıkladı. Bu tarihlerde yurt genelindeki tüm sağlık kurumlarında acil sağlık hizmetleri dışında hiçbir hasta muayene edilmeyecek. Sağlık çalışanları, acil taleplerinin hayata geçirilmesi için grev yaptıklarını belirtiyor. Muayene sürelerinin uzatılması, nöbet sürelerinin kısaltılması, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, maaşlara zam yapılması ve sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması hekimlerin acil talepleri arasında bulunuyor.
Kaynak: 1