TikTok sosyal medya platformunun popülaritesi dünya genelinde hızla artıyor. Ancak bazı ülkeler tarafından veri güvenliği, ulusal güvenlik ve ahlaki kaygılar gibi konular nedeniyle bu uygulamanın kullanılması yasak. TikTok’un gizlilik endişeleri ve içerik kontrolü konularında tartışmalar yarattığını birçoğumuz biliyoruz. Bu nedenle halihazırda yasak olan ülkeler dışında birçok ülke TikTok’u yasaklamayı konuşuyor. Peki, Tiktok’un yasak olduğu ülkeler hangileri?
TikTok son yılların en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri. Video oluşturmanın yanı sıra canlı yayın imkanı da sağlayan bu uygulama, özellikle Z kuşağı arasında bir hayli popüler
TikTok, kürsel çapta hızla yaygınlaşan bir sosyal medya platformu. Kısa videoların paylaşıldığı bu uygulama, dans videolarından komedi skeçlerine, eğitim içeriklerinden güzellik ipuçlarına kadar geniş bir yelpazede içerik sunuyor. Ancak, TikTok’un popülaritesi bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Gizlilik endişeleri ve veri güvenliği konuları bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, TikTok küresel çapta sevildiği ve kullanıldığı halde zaman zaman eleştiri ve endişelere de maruz kalabiliyor.
Tiktok neden yasaklanıyor?
TikTok’un birçok ülkede yasaklanmasının nedenleri arasında veri güvenliği, ulusal güvenlik endişeleri ve sosyal etkiler yer alıyor. Amerika ve Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler, TikTok’un kullanıcı verilerini toplamasından kaygı duyuyor. Bazıları ise Çin merkezli ByteDance şirketinin bu verilere erişebileceği ve Çin hükümeti tarafından kullanılabileceği endişesini taşıyor.
Hükümetler, TikTok’un insanların fikirlerini etkileyebileceği, yanıltıcı bilgi yayabileceği veya casusluk yapabileceği endişesini de dile getiriyor. Uygulama, nefret söylemi ve tehlikeli içeriklere ev sahipliği yaptığı için eleştiriler almaya devam ediyor. Tiktok’un yasak olduğu ülkeler, güvenlik açıkları veya siber saldırılara karşı zafiyet oluşturabileceğinden dolayı uygulamayı gündeme taşıyor.
Tiktok’un yasak olduğu ülkeler
Tiktok, dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olmasına rağmen kısmı ve tamamen olacak şekilde birçok ülkede yasaklanmıştır. Bu ülkeler arasında Hindistan ve İngiltere gibi ülkeler bulunuyor. Tiktok’un yasaklandığı bu ülkelerde yerel hükümetler, platformun faaliyetlerini denetlemekte ve kısıtlamalar getiriyor. Tiktok’un yasak olduğu ülkeler şöyle:
- Hindistan
Hindistan, 2020 yılında Çin ile yaşadığı sınır çatışması sonucunda TikTok uygulaması ve diğer Çin merkezli uygulamaları, veri güvenliği ve ulusal güvenlik endişeleri taşıması nedeniyle yasakladı.
- İngiltere
16 Mart 2023’te İngiltere, hükümete ait cihaz ve telefonlarda TikTok kullanımını yasakladı. Bu karar, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin platformların hükümet verilerine erişim ve kullanım konusunda riskler taşıyabileceğini tespit etmesi ile alındı.
- Fransa
24 Mart 2023’te Fransa, TikTok gibi “eğlence amaçlı” uygulamaların yüklenmesini yasakladı. Hükümet, bu uygulamaların kamu görevlilerinin veri güvenliğini tehlikeye atabileceğini belirtti. Ancak bu yasaklama kararı Yeni Kaledonya adası özelinde uygulanmaktadır.
- Kanada
6 Kasım 2023’te Kanada, ülkeye yapıabilecek yabancı müdahale endişeleri nedeniyle TikTok’un ülke genelinde faaliyetlerini durdurdu.
- Avustralya
4 Nisan 2023’te Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok’un kullanımını hükümet yetkililerine ait tüm cihazlarda yasakladı. Aynı zamanada ülkede alınan 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanma yasağına TikTok’da dahil edildi.
- Yeni Zelanda
Yeni Zelanda, parlamento ağına sahip olan tüm cihaz ve telefonlarda TikTok’u yasakladı.
- Tayvan
2022 yılının sonunda Tayvan, TikTok’un yanı sıra diğer tüm Çin’ ait olan sosyal ağları devlet çalışanlarına ait cihazlarda yasakladı.
- Ürdün
Aralık 2022’de Ürdün, artan akaryakıt fiyatlarına karşı yapılan protestolarda bir polisin hayatını kaybetmesi ve 40’tan fazla polisin yaralanması sonucunda TikTok uygulamasını yasakladı. Hükümet, platformda “cinayet ve kargaşayı teşvik eden” videoları sebep gösterdi.
ABD’nin TikTok kullanımı yasaklaması ve tekrar kullanıma açması
TikTok ve ABD arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebi ile TikTok Ocak 2025’te yasaklanmıştı. Donald Trump uygulamanın ulusal güvenliği tehdit etmesi nedeniyle kapanmasını isteyen yasanın yürürlüğe girişini erteleyeceğini söylemesinden sonra ise TikTok ABD’de de tekrar kullanıma açıldı.
Yukarıdaki ülkelere ek olarak TikTok’u yasaklamayı düşünen birçok ülke bulunuyor. Sizce hükümetlerin aldığı bu kararlar doğru mu? Yorumlarda buluşalım.
İlginizi çekebilir:
Tiktok’un Yasaklanacağı Söylentilerinden Sonra Popüler Olan Sosyal Medya Uygulaması RedNote Nedir?