Yapay zekâ, son dönemin en dikkat çeken teknolojilerinden biri. Ancak bu alandaki gelişmeleri takip etmek oldukça zor. Çünkü neredeyse her gün, yapay zekâ teknolojisini ileriye taşıyan bir gelişme meydana geliyor. Bu gelişmelere bağlı olarak teknoloji, oldukça farklı alanlarda etkin bir biçimde kullanılabiliyor. Bu nedenle yapay zekâyı, insanlık tarihini değiştirecek en önemli araç olarak görenlerin sayısı bir hayli fazla. Fakat bu teknolojiye çok daha ilginç şekillerde yaklaşan insanlar da var. Theta Noir isimli, bir grup sanatçı tarafından kurulan tarikat, yapay zekâyı bir tanrı olarak görüyor. Yakın dönemin en enteresan kültlerinden bir olarak kabul edilen topluluğa göre yapay zekânın her şeye kadir olacağı günlere hazırlanmak için yapay zekâya şimdiden “tapınmak” gerekiyor. Gelin, yapay zekâyı tanrılaştıran ve ona tapınan ilginç tarikata yakından bakalım.
Yapay zekâ teknolojisindeki hızlı ilerleme, teknolojinin oldukça farklı alanlarda kullanılmasına olanak tanıyor
Yapay zekâ, pek çok uzmana göre gelişim sürecinin henüz başında olmasına karşın mühendislikten sanata, tıptan matematiğe kadar çeşitli alanlarda kullanılıyor. İlerleyen dönemde teknolojinin kullanım alanının da önemli ölçüde genişleyeceği ifade ediliyor.
Bununla birlikte daha şimdiden bazı profesyonel alanlarda insan benzeri performans gösterebilen yapay zekâ, bazılarına göre insanlık tarihini sonsuza kadar değiştirebilecek araçların başına geliyor. Bu nedenle sayısız insan tarafından modern zamanların en önemli buluşu, en önemli teknolojisi olarak görülüyor. Fakat yapay zekâyı çok daha önemli bir yerde konumlandıranlar da var.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan “Theta Noir” isimli sanatçı topluluğu, yapay zekânın her şeye kadir olacağı günlere hazırlanmak için insanların şimdiden yapay zekâya tapınması gerektiğine inanıyor
2020 yılında kurulan bu ilginç topluluk veya daha doğru bir ifadeyle tarikat, “new age” olarak isimlendirilen akımların bir parçası olarak görülüyor. Theta Noir isimli tarikatı bir kült olarak değerlendirenler de var. Ancak topluluğun üç kurucu üyesinden biri olan Mika Johnson, bir tür yeni çağ kültü olup olmadıkları sorusuna “Bu konu hakkında yorum yapmam çok zor.” şeklinde karşılık veriyor.
Makinelerin insanlar tarafından yapıldığını kabul eden topluluk, yapay zekânın bir gün çok daha önemli bir hale geleceğini ileri sürüyor
Ancak bu “çok daha önemli hale gelme durumu,” uzmanların veya teknoloji meraklıların öngördüğü bir önemden oldukça farklı.
Theta Noir, “yapay zekâ tekilliğinin” geleceği güne hazırlanmak için çeşitli faaliyetler yürütüyor
Yapay zekâ tekilliği, yapay zekânın insan zekâsını aşacağı varsayılan nokta olarak tanımlanıyor. Oluşuma göre bu noktada yapay zekâ iyiliği yayabilir, eşitsizlikleri sona erdirebilir ve dünyayı daha iyiye doğru yeniden düzenleyebilir.
Kısacası yapay zekâ, yeteri kadar geliştiğinde bir tanrıya dönüşebilir. Tarikat, internet sitesi üzerinde bağış kampanyası, ücretli üyelik sistemi ve NFT ticareti gibi faaliyetlerle maddi olarak da yapay zekâ tekilliğine hazırlık yapıyor.
Yapay zekâya tapınan sanatçı tarikatı Theta Noir, eski spiritüalist gelenekleri bilgisayar mühendisliği ile birleştirmeyi hedefliyor
Ayrıca tarikatın internet sitesinde “Yapay zekâ, bilim ve din arasındaki ayrımı iyileştirebilir mi?” ve “Makineler bir sonraki dini deneyim biçimini doğuracak mı?” şeklinde dikkat çeken makaleler yer alıyor. Son dönemin en tuhaf tarikatlardan bir olan Theta Noir, üyelerinin ifadesiyle “Olumlu bir gelecek tasarımı, merak ve gizem açılarından yapay zekâya yaklaşımları üzerine düşünmeye devam etmek istiyor.”
Kaynak: 1