Frant Gwo imzasını taşıyan Çin yapımı The Wandering Earth, 2019’un en çok hasılat yapan üçüncü filmi. Sessiz sedasız Netflix’teki yerini alan film, türün önemli yapıtlarından ilham alan, son derece iddialı bir bilim kurgu. Eğer hala The Wandering Earth’ün adını duymadıysanız ya da filmi görmediyseniz, sizi bu gişe rekortmeni hakkında bilgilendirelim istedik. İşte 29 farklı dil seçeneğiyle Netflix kürüphanesindeki yerini alan The Wandering Earth hakkında bilmeniz gerekenler…
1. The Wandering Earth, bu yılın en çok hasılat elde eden üçüncü filmi olmayı başardı
Frant Gwo’nun üçüncü uzun metrajı The Wandering Earth, an itibariyle 2019’un en çok hasılat yapan üçüncü filmi. İlk ikisi, tahmin edebileceğiniz üzere Marvel’ın Avergers: Endgame’i ve Disney’in Captain Marvel’ı. Film, dünya çapında 700 milyon dolarlık hasılatla, Çin’in şimdiye kadar en çok hasılat yapan ikinci filmi olma özelliğini taşıyor. Birincisi merak edenler, gerilim/macera türündeki Wolf Warrior 2’ye göz atabilir…
2. The Wandering Earth’ün konusu
Peki The Wandering Earth’ün konusu ne? Çok da sürprizli ve yeni bir hikaye değil aslında: Bilim kurgu türündeki film, Güneş’in Dünya’yı yok etmesini engellemeye çalışan insanlığı merkeze alıyor. Netflix’in sitesinde filmin konusu şöyle özetlenmiş: Jüpiter ile gerçekleşmek üzere olan çarpışma, Dünya’yı tehdit ederken, insanlar yeni bir yıldız arayışında. Gezegenin kaderi ise birkaç kahramanın elindedir… Filmin başrollerinde, Qu Chuxiao, Li Guangjie, Ng Man-tat, Zhao Jinmai ve Wu Jing var.
3. Kırdığı hasılat rekorlarına rağmen The Wandering Earth’ün tanıtımı zayıf kaldı
Film, gişedeki elde edilmesi güç başarısına rağmen Netflix’e sessiz sedasız geldi. Netflix Asya, 29 Nisan’da gişe rekortmeninin fragmanını yayınladı, bir gün sonra ise film izleyici ile buluştu. Ayrıca ne nisan ne de mayıs ayına ait basın bildirilerinde kendine yer buldu The Wandering Earth… Uzun lafın kısası, filmin tanıtım ayağı biraz zayıf kaldı.
4. The Wandering Earth, pek çok mecrada ‘Çin’in Interstellar’a cevabı’ olarak anılıyor
Hugo Ödülü sahibi Liu Cixin’in aynı adlı kısa öyküsünden uyarlanan The Wandering Earth, son dönemlerin en etkileyici bilim kurgularından Gravity, Danny Boyle’un Sunshine, her şeyiyle bir Hollywood filmi olan Armageddon ve Kubrick imzalı kült 2001: A Space Odyssey’den ilham alıyor. Kimi mecralarda “Çin’in Interstellar’a cevabı” olarak da anılan film, 10 bin özel efekt sahnesi ve 2 bin özel efektli çekimiyle görsel açıdan da gayet iddialı. Filmin Roc Chen imzalı müziklerine kulak kabarttığınızda ise, Hans Zimmer’in benzer türdeki yapımlar için yaptığı, duygularımızla oynamayı gayet iyi beceren besteleri andırdığını fark edebilirsiniz.
5. Yönetmen koltuğu için Hollywood’un ünlü isimlerine teklif götürülmüştü
Çin film endüstrisi, The Wandering Earth’ü yönetmesi için daha önce benzer yapımlara imza atmış ünlü yönetmenlere teklifte bulundu. Bunlar arasında James Cameron, Luc Besson ve Alfonso Cuaron gibi isimler de yer alıyor. Bu isimler teklifi reddedince proje, hikayeye karşı son derece tutkulu yaklaşan Frant Gwo’da kalmış. Gwo, her ne kadar daha önce sadece iki film yönetmiş olsa da, ekibini toplamış, altı ay boyunca gece gündüz çalışıp 1 milyon kelimelik hayli uzun bir taslak yazarak yapımcıları kendisine hayran bırakmış.