Konuk yazarımız Esra Güler listeledi, haberiniz olsun.
Stanley Kubrick’in (bizce) en iyi filmi diyebiliriz. Tabii Otomatik Portakal’a (Clockwork Orange) haksızlık yapmamak lazım. The Shining’i ilk izlediğimizde size yemin ederiz bir şey anlamadık. Gerçi üstüne en az 15 defa daha izledik yok hala anlamıyoruz sondaki resim neydi? Kar yağdığında otele ne oluyordu? Bulamadık ya!
(Filmi izlemeyenler için spoiler içerir sonra uyarmadı demeyin.)
Biz de durur muyuz başladık araştırmaya bir de baktık ki kimse anlamamış. Herhalde Stanley de böyle düşünmüş olacak ki “237 Room” diye belgesel tadında bir film çıkarmışlar. Neyse bu film bizde bağımlılık yaptı herhalde. İşte The Shining hakkında bilmedikleriniz…
Overlook Hotel
Bir teoriye göre filmin konusunun geçtiği Overlook Hotel’in isminde kızılderili katliamına dair bir mesaj vardır. “Overlook” kelimesi İngilizcede “kâle almamak”, “hiçe saymak” gibi manalara gelmektedir. Amerikalılar da bu kızılderililerin kutsal saydığı Colorado Dağı’nın eteklerine bu oteli yapmışlar ve onların değerlerini hiçe saymışlardır. Bu teoriye göre filmde sel gibi yükselen kanlar da katledilen kızlıderililerin kanlarını simgeliyormuş.
Korkacak bir şey yok evlat
Filmimizin Danny Torrance’si (Danny Lloyd) film bitene kadar filmin korku filmi olduğunu bilmiyormuş.
Baltasız girilmez
Jack Nicholson’ın banyoya baltayla girme sahnesi tam olarak 127 kez tekrar alınmıştır. Böylece bu sahne en fazla tekrar alınan sahne olmuştur. İlk önce kolay kırılsın diye ince bir kapı getirmişler. Nicholson kapıyı bir vuruşta paramparça etmiş. Sonra ekip normal bir kapı getirmiş tam olarak 40 kapı kırılmış.
Yazar vs. yönetmen
Stephen King bu filmi hiç beğenmemiş ve televizyon için kendi versiyonunu çekmiştir. (Onu da biz beğenmedik.)
Labirent
Otelin dışındaki labirenti Stanley Kubrick’in kızı tasarlamıştır.
Banyodaki garson
The Shining’deki Mr. Grady (banyodaki garson) Clockwork Orange’da (Stanley Kubrick’in bir başka kült filmi) Alex’in babasını oynamıştır.
Tasarım
Otelin iç kısmı Yosemite Park’taki bir oteli örnek alınarak stüdyoya inşa edilmiş.
Bonus: Sondaki resim neye işaret?
Filmin sonundaki resim aslında reenkarnasyonu anlatmak için en güzel örnektir. Yazarımız Jack, balo salonunda görülen resimlerden de anlaşılacağı üzere, kışı geçirmek için ailesiyle gittiği otelde zaten daha önce yaşamış, çalışmıştır. Bunu Jack’in banyoda geçen diyaloğu çok net bir şekilde açıklamaktadır. Kilit cümle eski çalışanın ağzından dökülen “Siz aslında hep buradaydınız.” cümlesidir.