Avustralyalı yapımcı, senarist ve yönetmen Alex Proyas 1990’lı yılların başında son derece popüler olan bir çizgi roman serisini beyaz perdeye aktarmaya karar verdi. Müzisyen Eric Draven ve nişanlısı Shelly’nin düğünlerinden kısa süre önce katledildiği, Draven’ın bir karganın yardımıyla dirildiği ve amansız bir intikam macerasına atıldığı bu hikâye, karanlık atmosferi ve başarılı oyuncu performansları ile kısa süre kült haline geldi. Öyle ki 1994 yılında izleyici ile buluşan The Crow, pek çok sinemasevere göre tarihin en iyi çizgi roman uyarlaması.
Film hakkındaki bazı sarsıcı detaylar ise (başrol oyuncusu Brandon Lee’nin çekimler sona ermeden bir set kazasında hayatını kaybetmesi gibi) bu efsaneyi daha da ilgi çekici hale getiriyor. Üstelik ülkemizde Ölümsüz Aşk adıyla gösterime giren bu kült filmi ilginç hale getiren başka unsurlar da var. İşte kimilerine göre tarihin en iyi çizgi roman uyarlaması olan The Crow hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 15 ilginç bilgi.
1. Nişanlısının trajik bir şekilde yaşamını kaybetmesi, çizgi roman sanatçısı James O’Barr’ın The Crow’u yaratmasına neden oldu
James O’Barr’ın nişanlısı, 1981 yılında sarhoş bir otomobil sürücüsünün neden olduğu bir kaza yüzünden yaşamını kaybetmişti.
2. Filmin senaristi ve yapımcısı, beyaz perde uyarlaması için orijinal hikâyede bazı önemli değişiklikler yaptı
Karga, çizgi roman serisinde oldukça önemli bir figürdü. Ancak yalnızca Eric Draven’ın intikam ateşiyle yanan ruhunu temsil ediyordu. Senarist John Shirley ve yapımcı Jeff Most, beyaz perde uyarlamasında kargayı Draven’ın ile telepatik şekilde iletişim kurabilen ve yaşayan bir canlı haline getirdi.
3. Brandon Lee, Eric Draven rolü için düşünülen ilk isim değildi
Filmin yönetmeni ile yapımcısı, ilk etapta Eric Draven rolü için hem müzik hem de oyunculukla ilgilenen bazı isimlerle görüştü. Ancak bu ölümsüz rolün sahibi, Alex Proyas’ı hem oyunculuk hem de atletiklik konusunda becerileriyle etkilemeyi başaran Brandon Lee oldu.
4. Lee, filmde yer alması planlanan bir karakterin senaryodan çıkarılmasını istedi
Lee, Eric Draven rolünü kaptıktan sonra senaryo ve hikâye üzerinde çalışmaya başladı. Bu noktada hikâyenin ruhunu yakalayabilmek için yararlandığı temel kaynak ise elbette orijinal çizgi roman serisiydi. Lee, senaryo ve çizgi roman üzerinde çalıştıktan sonra filmde yer alması planlanan “süper kötü” bir karakterin hikâyeden çıkarılmasının daha doğru olacağını dile getirdi. Filmin yönetmeni, Lee’nin geri bildirimini dikkate aldı ve senaryo güncellendi.
5. Eric Draven’ın ikonik makyajı, bir tiyatro oyunundaki kuklanın makyajından esinlenilerek tasarlandı
The Crow filminin popüler olduğu dönemlerde Eric Draven’ın yüzündeki makyajın Alice Cooper veya KISS’ten alınan ilhamla oluşturulduğuna dair yaygın bir söylenti vardı. Ancak hikâyenin yaratıcısı James O’Barr, Draven’ın görünüşünü Londra’daki bir tiyatro oyununda gördüğü bir kukladan esinlenerek oluşturduğunu açıkladı.
6. The Crow’un beyaz perde uyarlamasında çizgi roman serisinde yer alan bazı kostümlere de yer verildi
7. Filmde kargalar değil, kuzgunlar kullanıldı
8. The Crow, son derece kısıtlı bir bütçeyle çekildi
Üstelik filmin çekildiği dönemde sinema teknolojisi şimdiki kadar gelişmemişti. Bu nedenle set ekibi, bazı zorlu sahneler için yaratıcılığın sınırlarını zorluyor, oldukça ilginç çekim hileleri kullanıyordu.
9. Çizgi roman serisinin yaratıcısı James O’Barr filmin oyuncu kadrosunda da yer alıyor
Elbette yalnızca birkaç saniyelik küçük bir rolde oynuyor.
10. Filmin başrol oyuncusu Brandon Lee, çekimlerin sona ermesine kısa bir süre kala trajik bir set kazasında hayatını kaybetti
Eric Draven’ın vurulma sahnesinde kullanılan silahın içerisinde kurusıkı mermi olması gerekiyordu. Ancak ne sebeple olduğu anlaşılmayan bir şekilde silahın içerisi gerçek mermilerle doluydu. Yine de sahne olması gerektiği şekilde tamamlandı. Ancak Brandon Lee, sahne tamamlandıktan sonra ayağa kalkamadı!
Set ekibi, genç oyuncunun vücudundan sızan kanı fark edene kadar kimse ne olduğunu anlamıştı. Lee, vurulduktan kısa süre sonra hastaneye kaldırıldı, ancak tüm müdahalelere rağmen aynı gün hayatını kaybetti.
11. Lee’nin ölümünden sonra çekimlere 6 hafta ara verildi
Yas döneminin ardından çekimlere biraz değiştirilmiş bir senaryo ile devam edildi. Lee’nin yer alması gereken sahnelerde ise teknolojiden, uzak açılardan ve dublörlerden yardım alındı.
12. The Crow, oldukça düşük bir bütçeyle çekilmesine karşın yaklaşık 51 milyon dolar gişe hasılatı elde etmeyi başardı
13. James O’Barr, filmden elde ettiği paranın büyük bölümünü hayır kurumlarına bağışladı
O’Barr, filmden kazandığı parayla annesine bir araba ve kendisine bir ses sistemi satın aldığını, kalan parayı ise bağışladığını açıkladı. Çünkü ona göre filmden kazandığı para “kanlı paraydı!” Çizgi roman sanatçısı, Brandon Lee’nin ölümü sebebiyle filmden kazandığı parayı kullanmak istemediğini dile getirdi.
14. The Crow, yıllar boyunca bazı devam filmleri ile izleyici karşısına çıktı
1996 yılında The Crow: City of Angels, 2000’de The Crow: Salvation ve 2005 yılında The Crow: Wicked Prayer izleyici ile buluştu. Ancak bu filmlerin hiçbiri, 1994 yapımı The Crow kadar başarılı olamadı.
15. Efsane, 2024 yılında yeniden çevrimi ile sevenleriyle buluşacak
Orijinal filmin yeniden sinema perdesine yansıtılacağına dair haberler ilk kez 2008 yılında ortaya çıkmıştı. Ancak The Crow hayranlarını sevindiren haber kısa süre önce kesinleşti. 2024 yılında gösterime girmesi planlanan filmin yönetmen koltuğunda ise İngiliz Rupert Sanders oturacak. Ayrıca filmde Eric Draven karakterine Bill Skarsgård hayat verecek.
Kaynak: 1