30 Ocak 1969 yılında The Beatles, kendi müziklerini kaydettikleri plak şirketlerinin çatı katında kimseye haber vermeden performans gösterdi. Bununla birlikte Londralılar, iki buçuk yıldır canlı çalmayan dünyanın en büyük grubunu 42 dakika boyunca heyecan ve şaşkınlıkla izledi. Ancak bu efsane grubun son canlı şovu olacaktı. Bu nedenle bu an müzik severler için çok özeldir. İşte pop kültüründeki en garip anlardan biri olan The Beatles çatı konseri hakkında bilgiler…
1. Konser Beatles’ın “hoşnutsuzluk kışı” sırasında gerçekleşti
Beatles, Ocak 1969’da yeniden toplandığında, Mojo dergisinin grubun kitap uzunluğundaki tarihçesi The Beatles: Dünyayı Sarsan On Yıl’a göre, grup yıpranmış ve işlevsizdi. Ancak Paul McCartney grubun liderliğini üstlendi ve geçici olarak “Get Back” başlıklı Beyaz Albüm’ün devamını tasarladı. Grup yazdıkları şarkıları dört parçalı bir topluluk olarak seslendirecekti.
Daha sonra George Harrison, McCartney’nin kontrolüne kızdı. İkisi Harrison’ın gitar çalışmasıyla ilgili tartışırken kayıtlar sık sık kesintiye uğradı. Ringo Starr, Peter Sellers’la birlikte oynayacağı bir komedi olan The Magic Christian’ın çekimiyle çelişmemek için projenin sona ermesi konusunda endişeliydi. Ayrıca John Lennon, uzun süredir sessizdi ve Yoko Ono’nun onun adına konuşmasına izin verdi. Harrison ve Lennon’ın Yoko meselesi üzerine darbe yaptıkları bildirildi. Harrison zamanı “hoşnutsuzluk kışı” olarak adlandırdı. Ardından Lennon, Get Back çabasını “dünyadaki en sefil oturumlar” olarak adlandırdı. Kayıtlar Abbey Road adına hurdaya çıkarıldı ve ardından The Beatles’ın son albümü Let It Be olarak yeniden düzenlendi.
2. Konser bir TV projesi için gerçekleştirildi
McCartney, Get Back’in çıkışına eşlik edecek iki gecelik bir TV programı planladı. İlk bölüm materyali yazan grubu belgeleyecekti. İkincisi ise 1966 ABD turnelerinden bu yana ilk konserlerini kutlayarak onların canlı performanslarını gösterecekti. Grubun basın temsilcisi Derek Taylor, Dünyayı Sarsan On Yıl’a göre The Beatles’ın 18 Ocak 1969 konseri için mekanları araştırdığını söyledi. Grup, bir avuç tanıtım videosunu (Paperback Writer ve Hey Jude için olanlar dahil) hazırlayan yönetmen Michael Lindsay-Hogg ile anlaştı. Ancak albüm gibi, TV özel bölümü de öngörüldüğü gibi sonuçlanmadı. 1970 yılında, Lindsay-Hogg’un görüntüleri, Let It Be adlı bir belgesel film haline geldi.
3. The Beatles’ın çatıda konser yapmasının sebebi rahat olmasıydı
The Beatles Anthology sehpa kitabında, grubun eski yol yöneticisi ve Apple Corps şirketinin başkanı Neil Aspinall, canlı gösteri için bir tekne, bir Yunan amfitiyatrosu ve Roundhouse adlı Londra mekanını önerdiğini söyledi. Ancak planlama ve zamanlama bunların hiçbirine izin vermiyordu. McCartney, Anthology kitabında şunları söyledi: “Bunu iki hafta içinde nasıl bitireceğiz? Zamanımız kısıtlıydı. Bu yüzden çatıya çıkıp orada bir konser vermemiz önerildi. Sonra hepimiz eve gidebilecektik. Ancak fikri kimin önerdiğinden emin değilim. Yarım yamalak fikirlerimden biri gibi göründüğünü söyleyebilirim ama emin değilim.”
4. Billy Preston’ın havayı yumuşatabileceği düşünülüyordu
Seçkin bir Amerikan oturum müzisyeni olan Billy Preston, The Beatles çatı konseri sırasında Beatles üyesi olmayan tek kişiydi. Grup, onunla 1960’ların başında Hamburg günlerinde tanıştı ve 1969’da havayı hafifletebileceği düşünüldü. Harrison Dünyayı Sarsan On Yıl’da Billy Preston için “Elektrikli piyanoya geçti ve hemen odadaki hava yumuşadı.” dedi.
5. Harrison’ın şarkılarının çalınmamasının bir nedeni var
Çalınan dokuz şarkıdan beş tanesi yeniydi. Yeni şarkılar Get Back, Don’t Let Me Down, I Got a Feeling, One After 909 ve Dig a Pony idi. Bununla birlikte tüm şarkılar Lennon ve McCartney’e atfedildi. Ayrıca Harrison Get Back oturumlarına “My Sweet Lord”un erken bir versiyonu dahil olmak üzere birkaç şarkı ile katkıda bulundu. Dünyayı Sarsan On Yıl’a göre grup, proje bittiğinde hala Beatles üyesi olup olmayacağını bilmedikleri için onları atladı. Ayrıca gitarist Get Back kayıtlarından iki kez çıktı. Ayrıca bir noktada gruba İngiliz müzik dergisi NME’de onun yerini alacak birini bulmaları için reklam vermeleri gerektiğini söyledi.
6. Konserin sesi bodruma kadar gitti
Grup çalarken, ses akışı binanın bodrum katındaki yapımcı Alan Parsons’a kadar gitti. Müziğin sesi oldukça yüksekti. Bu nedenle şikayet olması da kaçınılmazdı.
7. Sokak boyunca kameralar vardı
Lindsay-Hogg’un kamera ekibi, o sabah bir kalabalığın toplanacağını tahmin etti. Bu nedenle Apple Corps binasının pencerelerine kameralar kurdu.
8. Birçok seyirci The Beatles’ın performansından etkilenmedi
The Beatles çatı konseri yaparken trafik durdu, yayalar Apple Corps binasının etrafında toplandı ve komşu binalardaki işçiler pencerelere ve çatılara çıktı. Ringo Starr Anthology’de, “Havanın soğuk, rüzgarlı ve nemli olduğunu hatırlıyorum. Fakat ofislerden dışarı bakan herkes bundan gerçekten keyif alıyordu.” dedi.
Ancak Dünyayı Sarsan On Yıl’da toplanan güncel değerlendirmeler daha kritikti. Bir adam, “The Beatles mı? Tanrım, kulağa öyle gelmiyor.” dedi. Bir kadın “Sen buna halka açık bir gösteri mi diyorsun? Onları göremiyorum.” diye şikayet etti. Sinirli bir Londralı ise “Bu gösterinin insanların işlerini sekteye uğrattığını düşünüyorum.” dedi.
9. Bazı Apple Corps çalışanları konseri boş vererek çalışmaya devam etti
Basın sözcüsü Derek Taylor Anthology’de “Çatıda bir şeyler olacağını biliyordum ama bu benim işim değildi. Başka işlerim de vardı ve dışarıda insanlar olduğunu gördüm.” dedi. Grubun uzun zamandır prodüktörü George Martin de binadaydı. “The Beatles çatı konseri yaptığı sırada alt kattaydım. Huzuru bozmak şikayeti ile karakola gidecektim. Ancak deli gibi görünmek istemiyordum.” dedi.
10. Polis kelimenin tam anlamıyla konserin fişini çekti
Bir banka müdürü (konser Londra’nın en büyük meydanındaydı) gürültüden şikayet etmek için polisi aradı. Greater Westminster Council’den gelen memurlar, Apple Corps’a yürüdüler ve çatıya çıktılar. McCartney Anthology’de, bir memurun “Durmalısın!” diye bağırdığını duyduğunu iddia ediyor. Hatta rozet numarasını hala hatırladığını söyledi: 503. Ancak grup, polis memurları fişi çekene kadar müzik performanslarına devam etti. Ayrıca The Beatles ya da başka kimse bu olay için suçlanmadı.
Kaynak: 1