Testosteron hormonunun en temel görevi, erkeklerde sperm üretimini sağlamaktır. Bu görevin dışında erkeklerde kemik yoğunluğunun ve kas kütlesinin korunmasına da katkıda bulunur. Öte yandan bu hormon, ergenlik dönemindeki erkeklerde görülen birçok fiziksel değişimin de nedenidir. Yeni bir bilimsel çalışmaya göre, testosteron seviyesi yüksek olan erkeklerin rekabet söz konusu olduğunda etik dışı davranışlar sergileme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Özellikle intraseksüel rekabet söz konusu olduğunda testosteron hormonları daha fazla ön plana çıkıyor. Peki ama nasıl? Detaylara birlikte bakalım.
Doğada aynı cinsiyete sahip canlıların, karşı cinsi “elde etmek” için birbirleriyle mücadele etmesi intraseksüel rekabet olarak adlandırılıyor
Kanada’da yapılan son araştırmalar, insanlarda intraseksüel rekabet nedeniyle toplumdaki bazı erkeklerin etik dışı davranışlar sergileme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Üstelik araştırmanın bulguları, bu kişilerde testosteron seviyesinin diğer erkeklere göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Söz konusu araştırma HEC Montreal Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları tarafından gerçekleştirildi
Deney örneklemine 83 erkek ve 91 kadın dahil edildi. Gönüllü katılımcılardan tükürük örneği alınarak bu kişilerin hormon seviyeleri tespit edildi. Katılımcıların hormon seviyeleri tespit edildikten sonra onlara birinden hoşlandıkları zaman nasıl hissettikleri ve nasıl davrandıkları soruldu. Bu soruların ardından sadece etik ve etik dışı davranışların değerlendirildiği farklı bir anket yapıldı. Bu ankette “gelir vergisi beyannamesinde bazı şüpheli kesintiler yapmak” ve “evli bir erkek/kadınla ilişki yaşamak” gibi konu başlıkları yer almaktaydı. Bu anket sayesinde katılımcıların etik davranışlara yönelik genel tutumları ölçüldü.
Bilimsel dergi British Journal of Psychology’de yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, testosteron seviyesi yüksek erkeklerin intraseksüel rekabet söz konusu olduğunda etik dışı davranışlar sergilediği görülüyor
Araştırmada kadınlara yönelik de bazı bulgular paylaşıldı. Buna göre kadınlarda testosteron seviyesinin bu tür davranışları etkilemediği belirtildi. Araştırmanın yazarlarından biri olan Marcelo Vinhal Nepomuceno, “Yüksek testosteron seviyesine sahip kadınlar, erkekleri cezbetmek için başka kadınlara karşı rekabet ettiklerinde daha etik dışı davranmıyor” ifadelerini kullandı. Bu araştırma hormonların davranışlar üzerindeki etkisini bir kez daha kanıtlamış oldu. Bilim insanları, gelecekteki araştırmaların daha fazla hormon-davranış ilişkisine odaklanması gerektiğini savunuyor.
İlginizi çekebilir:
Testosteron Nasıl Artar? Testosteron Miktarını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler
Kaynak: 1