Elektrik aleminin en marjinal ismi olan büyük bilim insanı Nikola Tesla’ya selam çakan bu Tesla şirketi, 2003 yılında Martin Eberhard ile Marc Tapenning tarafından kurulduğunda kimse bu kadar büyük bir marka dönüşümü bekliyor muydu sizce? Bilinmez… Ama o şirket, bugün otomotiv sektörünün en büyüğü olmayı başardı.
Bu içerikte, Nikola Tesla gibi aykırılıkları ve şahsına münhasır yapısıyla dikkat çeken Elon Musk ile anılan Tesla şirketiyle ilgili bilgileri okuyacaksınız. Tabii, Musk’tan bahsetmişken, “Falcon Heavy ile Tesla Otomobilin Uzaya Gönderilmesi Hakkında Atılmış ” ve “Elon Musk’ın Annesi Maye Musk’tan Başarılı Çocuklar Yetiştirmenin 3 Sırrı: “ başlıklı yazıları da okumak keyifli olabilir.
Tesla nedir?
Küresel ısınmanın yanında bazı küresel nitelikteki ekonomik kaygılar, akaryakıt anlayışında değişikliğe gidilmesi yönünde itici bir güç olmaya başladı. İşte bu marka da bu anlayışın sonucu olarak benimsenmeye başlayan “elektrikli otomobil” arzusunun gerçekleşmiş hali.
Şirketin ürettiği modelleri ile ilgili bilgi vermeden önce markayla özdeşleşen ve halihazırda şirketin üst düzey yöneticisi konumunda olan Musk’un şirkete (kurucusu olduğu PayPal’ın satışından elde ettiği gelirle) yatırım yaparak erken dönem kurucu ortaklar arasında yer aldığını belirtmekte fayda var.
İşte “Tesla Elon Musk” eşleştirmesinin miladı da bu yatırım ile başladı.
GM ve Toyota’nın fabrikası 2010 yılında şirket için kullanılmaya başlandı
Şirket, 2010 yılında o zamanlar General Motors ve Toyota’ya ait olan fabrikayı satın aldı. Bu tarihten yaklaşık 1 yıl önce GM’nin iflas etmesi nedeniyle yalnızca 42 milyon dolarlık bir ödeme oldu.
Ayrıca şirketin özellikle. Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin’de hızlı şarj istasyonlarının sayısını artırması, popülaritesini de artıran etkenlerden biri oldu. Bu adım ile rakiplerinden farklılaşan bir şirket görünümü kazanmaya başladı. Şirketin öne çıkan bazı modellerine de göz atalım;
Tesla S modeli
2012 yılında yenilikçi ve sade bir tasarımla ön plana çıkan şirket, Model S’i piyasaya çıkardı. Böylece şirketin tasarım, mühendislik ve üretim açısından lüks bir araç sunabileceği kanıtlandı.
Tesla X modeli
Şirketin SUV aracı olan Model X de 2012 yılında tanıtıldı. Yukarı doğru açılan “Şahin kanatları”na sahip kapılarıyla beğeni toplayan aracın piyasaya sürülmesi yaklaşık 3 yıl sonra gerçekleşti.
Otopilot özelliği
Tesla Model S ve Model X için yayımlanan otopilot özelliği ile ilgili haberler, sektörün ve aslında sektörle birlikte dünyanın heyecanlanmasını sağladı. Bu özelliği barındıran otomobiller sürücü isteğine bağlı olarak otonom bir nitelik kazandı.
Aynı şeklide otomobillerin, yapay zeka algoritmalarıyla risk ve tehlike algılayarak ona göre manevra yapması teknolojinin nimetleri arasına girdi.
Nevada’da kurulan Gigafactory 1 tesisleri
Amerikan merkezli bir şirket olan küresel markanın ikinci fabrikası 2016’da Nevada’da açıldı.
Bu süreç içinde pil üretimi için Panasonic ile anlaşma imzalandı. Pek çok laboratuvarlar bulunduran ve Gigafactory adını taşıyan bu fabrika, 510 bin metrekarelik bir alana sahip.
Tesla 3
Şirketin yeni elektrikli otomobili olan Tesla 3, 31 Mart’ta tanıtıldı. Yaklaşık 35 bin dolardan başlayan fiyatlarla ön siparişe çıkarılan Model 3, daha geniş kitlelere ulaşmak için Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Güney Afrika, İrlanda, Hindistan, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur’un da aralarında bulunduğu pek çok ülkede ön sipariş kapsamında satışa sunuldu.
Tesla Model x 100D
Şirketin SUV tipi elektrikli otomobili olan Tesla 100D, şarjı bitene dek yaklaşık 418 km’lik bir menzile sahip. Araç, 0’dan 100 Km’ye yalnızca 4.9 saniyede çıkıyor.
Tesla Semi ve Sürpriz Roadster modelleri
Şirketin elektrikli tırı olan Semi adını taşıyan modeli ise 2017 yılında tanıtıldı. Tanıtım etkinliğinde Semi modelinin yanında yeni Roadster modelini de görücüye çıkarıldı.
Araç, 0’dan 100 km hıza yalnızca 5 saniyede çıkan Semi modeli, hantal bir yapıdan uzak olduğunu gösterdi. Araç, 40 tonluk bir taşıma kapasitesine sahip. Tır bu haliyle bile 0’dan 100 km hıza 20 saniyede ulaşabiliyor.
Spor model olarak bilinen Roadster ise 0’dan 100 km hıza 1 ,9 saniyede, 0’dan 160 km hıza 4,2 saniyede çıkıyor.
Megapack depolama ürünü
Tesla, sürdürülebilir enerji kapsamında 2019 yılında Megapack’i gündeme taşıdı. Megapack, şebeke ölçeğinde bir enerji depolama ürünü olarak biliniyor ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesine sebep olan elektrik santrallerine rakip olarak görülüyor.
Şirketin pick-up tipi Cybertruck modeli
Şirketin pick-up tipi aracı olan Cybertruck, 2019 yılında tanıtıldı. Ancak o dönem “kırılmaz camlara sahip olduğu” belirtilen aracın camının kırılması bir hayli konuşuldu.
Bazı kesimlerce “skandal” olarak nitelenen bu olaya rağmen araç, 2.9 saniyede 100 km/sa hıza çıkabiliyor. Farklı batarya seçenekleri sunan araç, 400 kilometre, 480 kilometre ve 800 kilometre gibi farklı menzil alternatifleriyle dikkat çekiyor.
Şirketin merak uyandıran diğer modellerinden bazıları;
Tesla model S 100D
Tesla 90D
Tesla x 100D
Tesla model x 90D
Tesla model S p85